E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemATAK'lara ABD engeli!---

ATAK'lara ABD engeli!

ATAK'lara ABD engeli!
25 Ekim 2019 - 11:28 borsagundem.com

Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Türkiye'nin Pakistan'a satmak üzere anlaştığı 30 ATAK helikopterinin motoru için ABD Savunma Bakanlığı'ndan alınması gereken ihracat lisansının geciktiğini vurguladı

Şeker, Defence Port Turkey savunma sanayii fuarı için geldiği Pakistan'da, savunma alanında Pakistan'la yürütülen iş birliğini AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye ile Pakistan arasında 30 ATAK helikopterinin satışı için sözleşme imzalandığını hatırlatan Şeker, helikopteri satarken ABD menşeli motor için bir ihracat lisansı alınması gerektiğini söyledi.

ABD'DEN LİSANS FRENİ

Şeker, lisansın alınmasıyla ilgili sürecin geciktiğine vurgu yaparak, "ABD makamlarına ihracat lisansı almak için başvurduk. Beklentimiz daha hızlı tamamlanmasıydı ancak gecikti. Bizim bu konuda takibimiz sürüyor, Pakistanlı dostlarımız da anlayış gösteriyor. Lisans çıkar çıkmaz hızlı bir şekilde helikopterleri Pakistan'a teslim edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Şeker, lisans çıktığı andan itibaren Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TAI) aylık üretim hızıyla kısa sürede helikopterleri teslim edebileceğini dile getirdi.

ALTERNATİF PLAN HAZIR

Türkiye'de helikopter motoru üretme çalışmalarının da bulunduğuna dikkati çeken Şeker, ABD'den ihracat lisansıyla ilgili olumsuz bir yanıt alınması halinde yerli motora yöneleceklerinin altını çizerek şöyle devam etti:

"Lisansla ilgili olumsuz bir yanıt alırsak alternatif planlarımız hazır. Çok önceden helikopter motoru üretme çalışmamıza başladık. Türk Motor Sanayii (TEI) firmamız bu çalışmayı yürütüyor. Bir mesafe alındı ve çekirdek motor üretildi. Denemeleri yapılıyor. İlla ki ABD ya da yabancı bir kaynağa mecbur değiliz, lisans çıkmazsa kendi yolumuza devam ederiz. Çözümlerimiz hazır."

ABD menşeli motorun ihracat lisansının çıkmaması halinde B planı olarak yerli motor kullanımının ihtimaller arasında olduğunu belirten Şeker, "Motorun denemelerini yapıyoruz. Sertifikasyon süreçlerini saymazsak beklentimiz iki yıl içinde hazır hale gelmesi. Lisansla ilgili olumsuz bir yanıt alırsak B planımızı devreye sokar, oradan devam ederiz." değerlendirmesinde bulundu.

PAKİSTAN SAVUNMA SANAYİİ TÜRK ŞİRKETLERİN RADARINDA

Şeker, Türkiye ile Pakistan arasındaki savunma sanayii iş birliğine de işaret ederek, Türk şirketlerinin Pakistan'da yürüttüğü ve talip olduğu projeleri anlattı.

Pakistan'ın bir tank modernizasyonu projesi olduğunu söyleyen Şeker, "Pakistan'ın Al-Khalid 2 tanklarının modernizasyonu projesiyle ilgileniyoruz. Hem Roketsan zırhları hem Aselsan silah ve elektronik sistemlerinin uygulanabilmesi için ilgilendiğimiz bu projede adaylardan biriyiz." ifadelerini kullandı.

Şeker, Aselsan'ın Yazılım Tabanlı Telsiz projesinin Pakistan'da uygulanması için görüşmelerin de sürdüğünü hatırlatarak, "STM şirketimizin de yürüttüğü bir denizaltı modernizasyon projesi var. Agosta sınıfı denizaltıların modernizasyonu yapılıyor. Yeni bir denizaltı sınıfının modernizasyonuyla ilgili görüşmeler ise sürüyor." diye konuştu.

Türkiye'nin de Pakistan'dan askeri eğitim uçağı aldığını da anımsatan Şeker, bu uçakların üretildiği fabrikada TAI mühendislerinin çalıştığını sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (39)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • abi abi27 Ekim 2019 22:27

    amerikan malı istemiyoruz.

  • Aydın DURMUŞ26 Ekim 2019 14:42

    Benim projemi kabul etmezseniz işte böyle ele muhtaç olursunuz....

  • Sadoxi26 Ekim 2019 13:47

    Zihniyet neden hiç değişmez. Zamanında ilk uçak üreticilerinden biri olan bu ülkeye engel olan, hala ki çalışır durumda olan devrim arabasına engel olan, Türkler bişey yapamaz diyen beyinsizler, madem bizden bişey olmaz neden ASELSAN İn mühendislerini çalmaya çalışırlar o vakit Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.

  • Vatandaş tan sadoxi cevap26 Ekim 2019 16:48

    Aselsan , tai den son zamanlarda holdanda ingiltere gibi ülkelere en az 150 ad çok iyi eğitimli/tecrübeli mühendisler transfer oldu. Beyin göçünü mutlaka engellemeliyiz.

  • Vatandaş 26 Ekim 2019 12:41

    Demek ki neymiş % yüz yerli değilmiş, ama tabi ki kiç yoktan iyidir. Bir gün motorunda yapılması dileğiyle.

  • Gkmn26 Ekim 2019 10:19

    Haber de yazan belli ABD motor vermiyor yani demek oluyorki biz montaj yapıyoruz yerli ve milli montaj bu bu kadar basit biz ancak ithal eder montaj yapar göndeririz bu da yerli ve milli olmaz

  • Şahin Önder 26 Ekim 2019 09:06

    Avrupa devletleride bunları bir günde yapmadı.Yerli araba üretimine engel olan zihniyet yeniden hortladı galiba

  • irfan gençer26 Ekim 2019 01:58

    Madem ihracat ta sorun oluyor, MOTORU Pakistan alsın bize versin, fiyattan düşülsün :)

  • hector yeter28 Ekim 2019 12:32

    hocam kayserili misin 🖒☺

  • Mustafa26 Ekim 2019 01:31

    haniyapıyordunuz  15 senedir tümvergileri savunmaya döktünüz dahamotor yapamıypruz  yazık topunuza yazık.Odtü sanada yazık iyisin madem yap  .Motoru abd den aldıktan sonrageriye  ne kalıyor  benim  kaportacı   dayıoğlu yapsın sana  dışını  hemyapmayı beceremeyecksin  hemde  ihracat yapmaya kalkıyorsunn .Yarın Avusturalya  motor  almanya da kamera vermezse  damatını  hava araçları  da iptal

  • mustafa temiz26 Ekim 2019 00:00

    turkye de tank helikopter savas ucagi savas gemisi yapilamaz  cunku oyle bir teknolojimiz yok yapacak muhendislerimizde yok tv lerde gordugumuz sunu yaptik bunu yaptik hep montaj sanayisi....

  • vatandaş26 Ekim 2019 21:55

    yunan kanalı izlede biraz neler yaptığımızı öğren sen ve senin kafadakiler elbette yapamaz ama bu vatanın hayırlı evlatları her şeyin en iyisini yapar

  • Vatandandastan et25 Ekim 2019 23:59

    Açıklamaya bak ya kendi motorumuzu yapıp kendi motorumuzla ucacagiz demiyordu eğer lisan çıkmassa B planı varmis!!! Sanki göbekten bağlı  bunlar yapanci ya. milliyetçi bir hükumet saniyorduk ama bu açıklama hayal kırıklığı yarattı bizde

  • Bir G@rip25 Ekim 2019 23:05

    Biri resim yapmış ve sormuş nasıl oldu diye herkes onunda ekleseydin bununda yapsaydın demiş oda getirip fırça boyaları bırakmış daha iyisini yapin demiş günler geçmiş 1 kişi bile çıkmamış Maalesef daha iyisini yapmayı bırak başını veren bile Yok düne kadar sonumuzu dikmek için küçük bir ineyi bile dışardan alıyorduk simdik koskoca helekopteri yapıyor silahını yazılımını tasarımını ve motoru için az kaldı her partinin bildirgesi var varsa daha iyisini yapmayı vad eden ona oy verelim yoksa buna BUKADAR BASİT ( zamanında kendi topraklarimiz içinde partisini verdimiz helekopteri kullanıyorduk şimdi dünyanın bir ucunda na helekopter satıyor Suriye'de ayaklarımızı kulaniyoz)

  • tolga25 Ekim 2019 22:30

     motor baskasına aitse yerlı olan ne

  • Pardus25 Ekim 2019 20:36

    Yalan atıp milli duyguları istismar ediyorlar.

  • Dd25 Ekim 2019 19:57

    Atak helikopterinin. De gururu  şu ya düştü.  Ve hasıl ABD ye göbekten bağlıyız.  YAZIK...

  • Kamil25 Ekim 2019 17:33

    Kaporta yerli, motor yabancı olduğu sürece dışarıya bağımlılığımız sürer.Kendimiz üretmezsek yabancının keyfini bekler dururuz, hem de parası hazır veya ödemişken.

  • 🙋👏💪25 Ekim 2019 17:23

    Kendi motorumuzu yapalım her türlüsünden

  • Vatandaş 25 Ekim 2019 16:58

    ABD motorun görünmeyen bir kısmını kolay aşınan bir malzeme ile yaparsa sonra düşünürsünüz. Bu helikopter neden düştü?

  • akıl25 Ekim 2019 16:10

    uçağın soförüne 70 bin lira maaş veriyorsun ama mühendise gelince devlette çalışan bir işçiden daha düşük maaş veriyorsun sonrada yıllardır niye teknoloji üretemiyoruz diye gelişmiş ülkelere bağımlı kalıyorsun,  ülkeyi yönetenler ilk  önce beyinlerine değer verecek...

  • pilot26 Ekim 2019 11:16

    Boş söze gerek yok, o şoför dediğin insanlar pilot! Sen sıcak evinin salonunda klavye sovalyeliği yaparken adamlar dünyanın öbür ucuna uçuyor. Eğer konu maaş ise pilota ne verildiğine değil, mühendise AZ verildiğine bak önce. Sen gelişmiş bir ülke olsan mühendisin de doyar pilotunda.. hatta sana bi müjde vereyim: SEN BİLE DOYARSIN

  • Mustafa26 Ekim 2019 01:33

    bu ülkede herkesv  bi köşebaşı tutmuş  üretmek yapmak  işlerine gelmez  musluklar kesilir.Aselsan  50 binveriyorda ne oluyor  anca montaj  girişimciliğin desteklenmesiama oda olmuyor olmazdaa  kısır döngüde

  • miroğlu25 Ekim 2019 17:11

    ölüm riski??

  • Süleyman Kırpak25 Ekim 2019 16:33

    o adam hak ediyor.her an ölüm riski olan kutsal insanlar onlar.

  • MakeTurkeyGreatAgain25 Ekim 2019 15:36

    Kale havacılık Arge 25M + 25M girişimle/destekle 7 senede Turbo Şaftlı çekirdek jet motoru üretti. Şuan test aşamasında. Bu çekirdek motor helikopterde de kullanılıyor. Ülkemize güvenelim destek olalım az kaldı.

  • Mustafa26 Ekim 2019 01:35

    ezbere atıyorsun ingiliz rolls  rolce ye   ait o  motorun lisansı  kiminle  yapıyor bi araştır

  • Ahmet25 Ekim 2019 14:37

    Yerli yerli diyorlar motor yoksa onun yuzde 70 şi yabancıdır. 4 kutu teneke yapmakla yerli olunmaZ

  • Hasan Aydın25 Ekim 2019 17:10

    50 yıl önce bu kafa yüzünden kaybettik.

  • Süleyman Kırpak25 Ekim 2019 16:35

    ne yapsaydık % 100 ünü dışarıdanmı alsa idik.bak suriye de ordu daha çatılmaya girmeden teröristleri alt ettiler tekonolijik üstünlükle.senin gibileri olursu bu ülke daha çok kayıp eder.

  • hehe25 Ekim 2019 15:37

    Motorda yapılıyor rahat ol. O zaman kulp mu bulacaksınız gururmu duyacaksınız şüpheli

  • Ademclub25 Ekim 2019 14:08

    Aselsanın 2 ihaleden yaklaşık 500 milyon USD'nin üzerinde sipariş alabileceği konuşuluyor.

  • Hilmi 25 Ekim 2019 14:06

    Abi motor yapmak bu kadar zor bişey mi bu çağda biraz mğhendislere çalışma talimatı verilsin

  • KERİM25 Ekim 2019 12:28

    YERLİ MOTORU HER DURUMDA MUTLAKA ÜRETMELİYİZ

  • Son Kale25 Ekim 2019 12:19

    Aselsan'ın 2 projede yer alması demek yaklaşık 250 milyon USD telsiz + 320 milyon Euro ise tank modernizasyonu iş anlamına gelmektedir. Şirketin işlerine yaklaşık 3,3 milyar TL bakiye siparişi eklenecektir. Telsiz konusunda rakip yok ancak tank modernizasyonu işinde 2 tane rakip vardır.

  • Ragıp25 Ekim 2019 12:12

    Bir savaşta düşmana durun ABD den lisans bekliyoruz gelsin savaşa devam ederiz mi denecek ? Böyle yerli milli olunmaz, 100/100 yerlilik hava kara deniz uzay her yerde olmalı. Daha sıkı çalışın. Bu işlere en iyi adamları parasını verin getirin. Osmanlı yerli milli savunma sanayi olmadığı Almana güvendiği için kaybetti.

  • orhan25 Ekim 2019 14:20

    İhracat lisansı diyor. Kendi kullanımında sorun yok.

  • Ayhan Durak25 Ekim 2019 12:00

    ABD olmadan, başka yol bırakmıyorlar

  • türkiyem4425 Ekim 2019 11:39

    Yerli ve milli motor üretilmeli. Sadece dış aksam ile yetinilmemeli.