E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıArçelik Asya yatırımları ile dikkat çekiyor---

Arçelik Asya yatırımları ile dikkat çekiyor

Arçelik Asya yatırımları ile dikkat çekiyor
26 Mart 2019 - 11:38 borsagundem.com

Alan Yatırım 7 ülkede 18 tesisi olan, 140'dan fazla ülkede hizmet veren Arçelik'i analiz masasına yatırdı.

Arçelik A.Ş., beyaz eşya, tüketici elektroniği, küçük ev aletleri ve mutfak aksesuarları alanlarında üretim, pazarlama, satış ve satış sonrası müşteri hizmetleri faaliyetlerini yürütmektedir. Türkiye beyaz eşya pazarında yaklaşık %50 Pazar payıyla lider konumunda bulunurken, şirket markalarından Beko, Avrupa’da ikinci beyaz eşya markası konumundadır.

Global Pazar

Arçelik, dünya çapında 30.000 çalışanı, Türkiye, Rusya, Çin, Güney Afrika, Tayland, Romanya ve Pakistan’da olmak üzere 7 ülkede 18 üretim tesisi, 31 ülkede satış ve pazarlama ofisi ve 11 markasıyla 140’dan fazla ülkede ürün ve hizmet sunmaktadır. Avrupa’da üçüncü büyük beyaz eşya şirketi iken şirketin global markalarından olan Beko, Avrupa’da ikinci büyük beyaz eşya şirketi konumundadır. Avrupa – Ortadoğu – Afrika bölgesinde, üçüncü büyük beyaz eşya oyuncusu olup, şirketin Defy markası Güney Afrika’da liderliğini sürdürmektedir.

Asya Faaliyetleri…

Güneydoğu Asya ASEAN yatırımlarıyla üretimini global olarak da genişleten şirket, büyüme stratejisi kapsamında 2018 yılında Hindistan’ın önde gelen şirket grubu Tata ile kurduğu ortaklık neticesinde Beko markalı ürünlerini Hindistan pazarında satışa sunmuştur. Hindistan’da 2019 yılında temelleri atılan buzdolabı fabrikasının 2019 yılının ikinci yarısında buzdolabı üretimine başlaması planlanıyor. Hindistan pazarı için ana kategorideki diğer ürünleri Türkiye başta olmak üzere Arçelik’in üretim ağından tedarik edilecek. Hindistan’da 10 yıl içinde 1 milyar doları aşan ciro yüzde 10’nun üzerinde pazar payı hedefleniyor.

Uluslararası yatırımlarına devam eden Arçelik, son olarak Bangladeş pazarına girmeye hazırlanıyor. Ülkenin en büyük perakende ağına sahip beyaz eşya üreticisi Singer Bangladesh’in yaklaşık %57’lik hissesine sahip olan Hollanda merkezli Reail Holdings’i 75 milyon dolara satın almak üzere anlaşma imzaladı. Böylelikle şirket Hindistan’dan sonra Bangladeş yatırımıyla da İpek Yolu üzerindeki küresel büyüme stratejilerine yönelik önemli bir adım daha attı.

Grafik 6: Arçelik’in Faaliyet Gösterdiği Ülkeler

Satış Dağılımı

Şirketin 2017 yılına kıyasla 2018 yurtiçi ve yurtdışı satışlarında konsolide net satış cirosu 26.904 milyon TL’ye ulaşarak %29 oranında artış göstermiştir. Konsolide satışların yaklaşık %69’luk kısmı uluslararası satışlardan oluşmuştur. 2018 yılında Türkiye’de satışlar %4 artarken, uluslararası dağılımda Türkiye’nin satışlarında yaklaşık %8 daralma görülmüştür.

DEĞERLEME

Arçelik için iki ayrı değerleme yöntemi kullanılmıştır. Bunlar indirgenmiş nakit akımları yöntemi ve benzer rakip şirketlere göre piyasa çarpanı karşılaştırma yöntemidir. Şirket 25.03.2019 kapanışına göre 18.92 TL’den işlem görmekte olup, yaptığımız değerleme sonucunda 

Arçelik için hisse başına olması gereken fiyat ve yükseliş potansiyeli oranı için TIKLAYINIZ...

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AhmetK27 Mart 2019 10:33

    Bu tarz globallesme cabalarını takdır edıyorum şirketlerin. Bizden de niye bir siemens cıkmasın. Umarım guclenerek global markaya doner.. Diğer şirketlerimize de ornek olması dileğiyle