E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAsya piyasalarında veri baskısı---

Asya piyasalarında veri baskısı

Asya piyasalarında veri baskısı
31 Ağustos 2021 - 08:02 borsagundem.com

Çin'de delta varyantının etkisi Ağustos ayında hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksine yansırken Asya piyasaları da beklenenden zayıf gelen veri sonrasında geriledi

Asya Borsaları Çin’deki ekonomik hareketliliğin yavaşlaması ve Pekin’in özel sektöre getirdiği yeni düzenlemeler sonrasında salı günü düşüş kaydetti.

Çin’de hisse piyasaları düşerken ülkede hizmet sektörü de delta varyantının etkisini artırmasıyla geçen yılın Mart ayından bu yana ilk defa daralma yaşadı. Hong Kong borsası ise Çin’in video oyun şirketlerine getirdiği sınırlamalar sonrasında teknoloji şirketlerinde yaşanan düşüşle geriledi.

Japon Topix Endeksi yüzde 0,3 düşüş kaydederken Güney Kore Kospi Endeksi yatay bir seyir izledi. Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 1,6 düşerken Çin Şangay Bileşik Endeksi yüzde 0,8 geriledi.

Çin'de imalat sektöründe büyüme yavaşladı, hizmet sektörü daraldı

Çin'de Ağustos ayı için hazırlanan PMI verileri, imalat sektöründe büyümenin yavaşladığına ve hizmet sektörünün pandeminin tepe yaptığı Şubat 2020'den bu yana ilk kez daraldığına işaret etti.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından hazırlanan imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ağustos ayında, gayrimenkul fiyatlarındaki aşırı yükselişin önüne geçmek için alınan tedbirler, yavaşlayan ihracat ve karbon salınımını azaltılması için yürütülen kampanyanın etkisi ile Temmuz ayına göre geriledi. Temmuz ayında 50,4 puan olan imalat PMI, Ağustos ayında 50,1 puan oldu. Ekonomistler ise imalat PMI'nın 50,2 puan olmasını bekliyorlardı.

Ağustos ayında yeni ihracat siparişleri son 1 yılın en düşük seviyesi olan 46,7 puana geriledi.

Çin ekonomisi için asıl endişe verici sinyal ise tüketimde toparlanma cephesinden geldi. Hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi pandeminin tepe yaptığı Şubat 2020'den bu yana görülen en kesin daralmayı yaşadı. Temmuz ayında 53,3 puan olan hizmet PMI, Ağustos ayında 47,5 puana indi.

Ağustos ayında bileşik PMI da Temmuz ayındaki 52,4 puandan 48,9 puana geriledi.

Japonya'nın sanayi üretimi azaldı

Asya'da artan korona virüs vakaları ve Japonya'da uygulanan olağanüstü hal tedbirlerinin etkisi ile araç üretiminin düşmesi Temmuz ayında Japonya'nın sanayi üretimini azalttı.

Temmuz ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,5 azaldı. Analistler ise Temmuz ayında üretimin yüzde 2,5 düşmesini bekliyorlardı. Haziran ayında üretim yüzde 6,5 artmıştı.

Araç üretiminde düşüşün sanayi üretimine etkisini, çip ve elektronik parça üretiminde kullanılan makinaların üretiminde sağlanan artış telafi edemedi. Araç üretiminde azalmanın Ağustos ve Eylül aylarında da devam etmesinin muhtemel olduğu ifade edildi.

Çin'de oyun sektörüne yeni kısıtlama

Çin'in ilgili regülatörleri, reşit olmayan çocukların oynayabileceği saat sayısını sınırlamak da dâhil olmak üzere, ülkenin oyun endüstrisi üzerinde yeni bir dizi sıkı düzenleme duyurdu.

Xinhua'nın haberine göre çevrimiçi oyun sağlayıcıları reşit olmayanlara yalnızca Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri bir saat hizmet sunabilecek. Ayrıca tatillerde de günde sadece bir saat oynamaya izin olacak. Yeni kuralların çocukların fiziksel ve zihinsel sağlığını koruma amacıyla getirildiği belirtildi.

Yeni kurallar, ülkedeki teknoloji şirketlerine yönelik Çin hükümetinin baskı politikasının yeni parçası olarak dikkat çekti. Çin'in en büyük oyun şirketi Tencent Holdings Ltd., benzer kısıtlamaları uygulamaya geçirmişti.

NYSE'de Nasdaq ve S&P 500 rekor tazeledi

Avrupa borsaları günü hafif yükselişle tamamladı

Ethereum'da bug sorunu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)