E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAsya piyasaları haftaya ZK ile pozitif başladı---

Asya piyasaları haftaya ZK ile pozitif başladı

Asya piyasaları haftaya ZK ile pozitif başladı
12 Temmuz 2021 - 08:02 borsagundem.com

Çin Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarını indirmesi yeni haftanın ilk işlem gününde Asya piyasalarına pozitif yansıdı.

Asya piyasaları, geçen haftanın son işlem gününde ABD piyasalarından gelen pozitif etki ve Çin Merkez Bankası'nın likidite adımının ardından yeni haftaya yükselişle başladı.

Japonya ve Hong Kong hisseleri yükseliş kaydetti. Avustralya'nın en büyük şehri Sydney'de vakaların yeniden yükselişe geçmesine rağmen piyasalarda yükseliş kaydedildi.

Asya'daki yükselişe Çin hisseleri öncülük etti. ChiNext endeksi yüzde 4,3 yükselişle Haziran 2015'ten bu yana en yüksek seviyeyi kaydetti.

ÇİN'DEN ZK HAMLESİ

Asya piyasalarında Çin'in zorunlu karşılık adımının olumlu etkileri izlendi.

Çin ekonomiyi, desteklemek için banka zorunlu karşılık oranında indirim yaptı.

Çin Merkez Bankası zorunlu karşılık oranını yüzde 0,5 puan düşürdü. Çin Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada değişikliğin 15 Temmuz’dan itibaren geçerli olacağı belirtildi.

Zorunlu karşılık değişikliği ile 1 trilyon yuan likidite piyasaya verilecek. PBOC değişikliğin makro ihtiyati politika duruşunda değişim anlamına gelmediğini, piyasayı likiditeye boğmayacaklarını açıkladı.

EKONOMİK VERİLER

Japonya'da toptan fiyatlar Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,0 arttı. Şirketlerin birbirlerine uyguladıkları mal ve hizmet fiyatlarını ölçen toptan fiyat endeksinin Haziran ayında yıllık yüzde 4,7 artması bekleniyor. Fiyatlar, Mayıs ayında yüzde 5,1 yükselmişti. Nisan ayında ise artış yüzde 3,8 seviyesindeydi. Toptan fiyatlar Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 yükseldi.

Japonya'da çekirdek makina siparişleri Mart ve Nisan aylarının ardından Mayıs ayında da artış gösterdi. Japon ekonomisinin pandeminin etkilerinden kurtulmaya çalıştığına işaret eden veriye göre, çekirdek makina siparişleri Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 7,8 arttı. Beklentiler ise yüzde 2,6 artış olacağı yönündeydi. Nisan ayında siparişler sadece yüzde 0,6 yükselmişti.

Çin'in Konteyner Nakliye Endeksi(CCFI), artışını sürdürüyor. Şanghay Nakliye Borsası tarafından hesaplanan verilerine göre, Endeks 2653,32 puandan yüzde 1,7 yukarı gelerek 2698,83 puana çıktı. Bir önceki hafta endeks yüzde 2,4 artış göstermişti.

Çin'den ABD'ye kara liste tedbiri

Borsada takip edilmesi gereken 18 hisse

Altına dayalı borsa yatırım fonlarında gerileme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)