E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAsya borsalarında yükseliş---

Asya borsalarında yükseliş

Asya borsalarında yükseliş
30 Haziran 2021 - 08:02 borsagundem.com

Asya borsaları haftanın üçüncü işlem gününde pozitif seyrederken, Çin'de açıklanan resmi verilere göre Haziran ayında fabrika aktivitesi yavaşladı

Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler haftanın üçüncü işlem gününde kazanıma yönelirken ülkede imalat aktivitesine yönelik açıklanan veri yavaşlamaya işaret etti.

Çin ana karasında Şanghay Bileşik Endeksi hafif yükseldi, Shenzen endeksi ise yatay bir seyirde. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi, ise yataya yakın negatif.

Çin'in imalat ve hizmet sektörlerinde büyüme Haziran ayında yavaşladı. Haziran ayında imalat sektöründe büyümenin yavaşlamasında yüksek ham madde maliyetlerinin ve Guangdon eyaletindeki liman sorunları etkili oldu. Hizmet sektöründe büyümenin yavaşlamasında ise Çin'in güney bölgelerinde Kovid-19'un yayılmasını önlemeye yönelik tedbirlerin yeniden uygulamaya konmasın9ın tüketimde toparlanmayı sınırlaması rol oynadı. Ulusal İstatistik Bürosu tarafından hazırlanan resmi imalat PMI Haziran ayında Mayıs ayındaki 51,0 puandan 50,9 puana geriledi. Analistler ise Haziran ayında imalat PMI'nın 50,8 puan olmasını bekliyorlardı. Hizmet PMI da Haziran ayında, Mayıs ayındaki 55,2 puandan 53,5 puana geriledi. Haziran ayında bileşik PMI Mayıs ayındaki 54,2 puandan 52,9 puana indi.

Bölgedeki diğer Borsalarda da ılımlı hareketler mevcut. Japon Nikkei 225 Endeksi yatay, Topix Endeksi ise hafif yükselişte. Güney Kore Kospi ve Avustralya borsalarında da kazanımlar hâkim.

Japonya'nın sanayi üretimi Mayıs ayında, son 1 yıl içinde görülen en büyük düşüşü yaşadı.  Çip tedarikinde sıkıntının otomotiv sektöründe üretimin aksamasına yol açmasının etkisi ile sanayi üretimi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 5,9 azaldı. Ekonomistler ise yüzde 2,4 düşüş yaşanmasını bekliyorlardı. Sanayi üretimi Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,6 artış göstermişti.

Japonya'nın vergi gelirlerinin 31 Mart'ta sona eren 2020-21 mali yılında rekor seviyeye yükseldiği tahmin edildi. Reuters'e bilgi veren Japon yetkililere göre 2020-21 mali yılında vergi gelirleri 60 trilyon yeni aşarak rekor kırdı. Hükümet vergi gelirinin 55,1 trilyon yen olacağını öngörmüştü.

ABD borsaları hafif yükselişle kapandı

 

Avrupa borsaları ekonomik güven ile yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)