E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAsya borsaları Japonya verileri ile karışık seyretti---

Asya borsaları Japonya verileri ile karışık seyretti

Asya borsaları Japonya verileri ile karışık seyretti
08 Haziran 2021 - 08:00 borsagundem.com

Asya hisse senetleri haftanın ikinci işlem gününde karışık seyretti

Asya Borsaları haftanın ikinci işlem gününde yatırımcıların Japonya'nın birinci çeyrek gayrisafi yurt içi hasılasının revize edilmesini değerlendirmeleri ile karışık seyretti.

Nikkei 225 ve Topix Endeksleri revize edilen ve beklentilerden daha ılımlı olan daralma verisinin ardından yükseldi.

Bölgede Çin'de Shenzen ve Şanghay endeksleri geriledi, Hong Kong'da ise endeks yükseliş kaydetti.

Öte yandan Güney Kore ve Avustralya'da da endeksler pozitif bölgede seyrediyor.

Japonya ekonomisi birinci çeyrekte yüzde 3.9 küçüldü.

Japonya’da iflas eden şirket sayısı 9 aylık düşüşün ardından baz etkisiyle Mayıs ayında artış gösterdi. Japon Araştırma Şirketi Teikoku Databank'ın yaptığı açıklamaya göre,  iflas eden şirket sayısı yıllık yüzde 60,1 artışla 461 oldu. Geçen yılın aynı ayında iflas eden şirket sayısı 288 seviyesindeydi.

Japonya’da banka kredilerinde büyüme Mayıs ayında yavaşladı. Şirketlerin kredi talebinin azalmasına bağlı olarak Mayıs ayında bankta kredileri geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 2,9 arttı. Nisan ayında krediler yüzde 4,8 büyümüştü. Mayıs ayında bankalar 578,4 trilyon yuan kredi verdiler.

Japonya'da enflasyondan arındırılmış reel ücretler Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 arttı. Bu, Temmuz 2010'dan bu yana görülen en büyük artış olarak kayıtlara geçti.

Reel ücretlerin bu kadar yüksek bir artış göstermesinde, korona virüs krizinin etkisi ile TÜFE'nin Nisan'da yüzde 0,5 düşmesi de etkili oldu.

Nisan ayında nominal toplam nakit kazançlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 arttı. Mart ayında artış yüzde 0,6 olmuştu.

Şirketlerin faaliyetlerinde güçlenmenin bir işareti olan mesai ücretleri de Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 yükseldi. Bu, Ağustos 2019'dan bu yana görülen ilk yıllık bazda artış oldu.

Avustralya'da iş dünyası güveni gerilerken, koşullar olumlu yönde gelişti. National Australia Bank(NAB) tarafından düzenlenen anketine göre, iş dünyası güven endeksi Mayıs ayında 23 puandan 20 puana indi. İşe alım, satış, kar göstergesi olan ve iş piyasası koşullarını yansıtan güven endeksi 32 puandan 37 puana yükseldi. Ankete göre, Ülkede kapasite kullanım oranı yüzde 85,1 oldu. Bir önceki ay kapasite kullanımı yüzde 85,3 seviyesinde bulunuyordu. Ticaret endeksi 41 puandan 47, şirketlerin karlılık endeksi 34 puanda 40 puana, istihdam endeksi 20 puandan 25 puana yükseldi.

New York borsası haftanın ilk gününü karışık kapattı

Avrupa borsaları Almanya hariç yükselişle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)