E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinAskerlikten kaçmanın komik yolu---

Askerlikten kaçmanın komik yolu

Askerlikten kaçmanın komik yolu
24 Nisan 2015 - 13:41 borsagundem.com

Askerden kaçmak için aptal görünümlü fotoğrafı askerlik şubesine veren genç yakalandı

Yargıtay, askerlik şubesine verdiği fotoğraf nedeniyle psikiyatri hastası izlenimi vermeye çalıştığı iddia edilen gence, askerlikten kaçmak için hile yapmak suçundan verilen hapis cezasını bozdu.

Yerel mahkeme,  gencin, "ağzı hafif açık, bakışları sol üst yukarıyı gösteren, bön bakışlı,  yakası açık, aptal görünümlü" fotoğrafla başvurarak, kendisine psikiyatri hastası  izlenimi vermeye çalıştığına hükmetti. Yargıtayın bozma kararında ise  sanığın akıl sağlığıyla ilgili alınan raporlarda çelişkiler bulunduğu  belirtilerek, askerliğe elverişli olmadığı yönünde aldığı raporun düzenlenmesi  sırasında hile yapıp yapmadığının belirlenmesi istendi 

Yargıtay Ceza Genel Kurulu,  askerlik  şubesine "ağzı hafif açık, bakışları sol üst yukarıyı gösteren, bön bakışlı,  yakası açık, aptal görünümlü" fotoğrafla başvuran kişiyi, psikiyatri hastası  izlenimi vermeye çalışarak, askerlikten kaçmak için hile yapmak suçundan cezalandıran yerel mahkeme kararını bozdu.  

İzmir'de askerlik için son yoklamasını yaptırmak üzere Söke Askerlik Şubesine giden B.Ö, İzmir Hava Hastanesine sevk edildi ve buradan "askerliğe  elverişli değildir" kararlı rapor aldı.

Raporun sahte olduğu iddiası üzerine B.Ö'nün talimatla ifadesi alındı  ve  GATA'ya gitmesi istendi. 

GATA'ya gitmemesi üzerine yakalanan B.Ö, İstanbul Adli Tıp Kurumuna  sevk edildi. Adli Tıp Kurumu Dördüncü İhtisas Kurulunca hazırlanan raporda,  sanığın, cezai sorumluluğunu etkileyecek, şuurla hareket serbestisini ortadan  kaldıracak veya azaltacak mahiyet ve derecede herhangi bir akıl hastalığı ve zeka  geriliği saptanmadığı belirtildi. 

Sanık yaptığı savunmada, askerlikten kurtulmaya çalışmadığını,  askerliğe elverişli olmadığına dair raporu hileyle almadığını, raporu alırken  kendisine kimsenin yardım etmediğini söyledi.  

Çocukken kaynar suya düştüğünü, felç geçirdiğini, bir trafik kazasında  yaralandığını anlatan sanık, bu nedenlerle depresyon geçirdiğini bildirdi. 

"Psikiyatri hastası kanısı uyandıracak" fotoğraf 

İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığı, askerlikten kurtulmak amacıyla  hile yapmak suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırdı. Kararda, B.Ö'nün, İzmir Hava  Hastanesine, "kafası sol yana eğik, kirli sakallı, ağzı hafif açık, bakışları sol  üst yukarıyı gösteren bön bakışlı, yakası açık, aptal görünümlü, psikiyatri  hastası izlenimi verilmeye çalışılan" fotoğrafla başvurduğu belirtildi.  

Sanığın, "fotoğrafta açıkça geri zekalıymış gibi bir görüntü verdiği  ancak nüfus cüzdanındaki fotoğrafında bu şekilde herhangi bir görüntüsünün  olmadığı" ifadesine yer verilen kararda, "gerçek durumuna aykırı ve geri zekalı  kanısı uyandıracak şekilde fotoğraf çektirip görüntü vererek ve davranışlar  sergileyerek askerlikten kurtulmak amacıyla hareket ettiği ve rapor aldığı"  kaydedildi. 

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 7. Ceza  Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. 

Bozma kararında, İzmir Hava Hastanesi ile Dördüncü İhtisas Kurulu  raporlarında çelişki bulunduğu, sanığın Adli Tıp Kurumu Genel Kuruluna sevk  edilerek, akıl hastalığı veya zayıflığının olup olmadığının, askerliğe elverişli  olmadığı yönündeki raporun düzenlenmesi sırasında herhangi bir hile yapıp  yapmadığının ve askerliğe elverişli olup olmadığının belirlenerek, hukuki  durumunun tayin edilmesi gerektiği belirtildi. 

Bozma üzerine dosyayı yeniden görüşen yerel mahkeme ise ilk kararında  direndi. 

Direnme kararında sanığın, "herhangi bir şüpheye yer vermeyecek  şekilde, kasten geri zekalı gibi görüntü vererek sahte rapor alıp bunu daha sonra  kullandığı" savunuldu. 

Direnme kararı nedeniyle dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulunun gündemine  geldi. Kurul, yerel mahkemenin direnme kararını, daire kararı doğrultusunda  bozdu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)