E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAşıyı sadece zengin ülkeler mi alacak?---

Aşıyı sadece zengin ülkeler mi alacak?

Aşıyı sadece zengin ülkeler mi alacak?
07 Ağustos 2020 - 14:00 borsagundem.com

Küresel salgın için en önemli umut olan korona virüs aşısının zengin ülkelerin muazzam paralar ödedikleri ön siparişleriyle ayırtılması salgının yenilmesi için en önemli silahın sadece zengin ülkelere çalışacağı anlamına gelebilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Varlıklı ülkeler şimdiden milyar dolarları aşan miktarda parayı korona virüs aşısı için ayırdılar. Bu durum dünyanın geri kalanında ölümcül virüsü yenilmesi için ihtiyaç olan küresel çabanın önüne geçileceği yönünde endişelere neden oluyor.

ABD ve İngiltere’nin ilaç firması Sanofi’nin ve ortağı GlaxoSmithKline’ın ürettiği korona virüs aşı teminini garanti altına alması ve Japonya ile Pfizer arasında yapılan bir diğer teminat anlaşması ilaç firmalarıyla devletlerin yaptıkları anlaşmaların en yenileri. Avrupa Birliği de agresif bir şekilde aşıyı önceden elde edebilmek için benzeri anlaşmaları kovalıyor.

Bloomberg’in haberine göre, uluslararası toplulukların ve bazı ülkelerin aşıyı uygun fiyatla ve herkes için erişilebilir hale getirilme sözü vermesine rağmen bu sözler tutulamayabilir. Zira dozların yaklaşık 7,8 milyar nüfuslu bir dünyada talebe yetişmesi büyük olasılıkla önemli bir zorluk teşkil edecek. 2009 domuz gribi salgınında ortaya çıkan senaryo gibi daha zengin ülkelerin arzı tekeline alma olasılığı, yoksul ülkeler ve sağlık savunucuları arasında endişelere yol açtı.

Londra merkezli analiz firması Airfinity’ye göre ABD, İngiltere, Avrupa Birliği ve Japonya şimdiye kadar potansiyel kovid aşısı için yaklaşık 1,3 milyar doz teminat satın aldı. Rakamlara göre daha fazla aşı tedariğinin satın alınmasıyla ya da bekleyen anlaşmalarla bu rakam 1,5 milyar doza ulaşabilir.

Airfinity'nin CEO'su Rasmus Bech Hansen'e göre, "Bilimsel ilerleme hakkında iyimser bir değerlendirmeniz olsa bile, dünya için hala yeterli aşı yok" ifadelerine yer veriyor. Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli nokta ise aşıların çoğunluğunun iki doz gerektirebileceği.

Üretilen aşı tüm dünyaya yetmeyecek

Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca’nın ortak geliştirdiği ve Pfizer ile BioNTech işbirliği gibi birkaç önde gelen ilaç üreticisinin aşı araştırmalarında sona gelmesi ölümcül virüsle mücadele için yakın zamanda bir silah elde edilmesine ilişkin umutları körükledi. Fakat aşıyı geliştiren firmaların önlerinde halen etkinliklerini kanıtlamak, onay olmak ve üretimi hızlandırmak gibi bir dizi engel var. Airfinity’nin tahminlerine göre dünya çapındaki aşı arzı 2022 yılının ilk çeyreğine kadar 1 milyar doza ulaşamayacak.

Tüm dünyada üretim kapasitesine yatırım yapmak ikilemi çözmenin anahtarlarından biri olarak görülüyor ve ilaç şirketleri aşı üretimini geniş çaplı olarak geliştirmek için plan oluşturmaya başlıyorlar. Sanofi ve Glaxo, kapasitesinin önemli bir kısmını arttırarak, 2021 ve 2022'de dünya genelindeki aşı ihtiyacının büyük oranda adil bir şekilde dağıtılmasına odaklanan küresel bir girişim sağlamayı hedefliyor.

Uluslararası örgütler alarmda

Dünya Sağlık Örgütü, Salgınlara Hazırlık için Yenilik Koalisyonu ve Gavi gibi uluslararası örgütler aşıya geniş çaplı bir erişimin sağlanabilmesi için birlikte çalışıyorlar. Örgütler 2021 yılının sonunda 2 milyar dozun karşılana bilmmesi için haziran ayında 18 milyar dolarlık bir plan hazırladılar.

Covax olarak bilinen girişim, hükümetleri başarısız aşı adayları destekleme riskinden korumayı ve başka türlü karşılanamayan aşılar için sınırlı mali erişimi olan diğer ülkelere erişim olanağı sağlamayı amaçlıyor. Bazı yetkililer, hükümetlerin kendi çıkarlarını ön planda taşımaları halinde, virüsün yayılmaya devam etmesine izin verileceği ve herkes için daha kötü bir sonuca yol açabileceği konusunda uyarıyorlar.

Rus R-Pharm ile AstraZeneca, Oxford'un aşısının üretimine ilişkin anlaşma imzaladı

 

Trump’tan J&J’a 1 milyar dolarlık aşı desteği

 

Korona virüs aşısı piyasalara ilaç olmayabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AhmetK07 Ağustos 2020 21:53

    Ne alaka ya, milyonlarca doz ası antlasması yapıyor devletler. Komplo teorısıne gerek yok. Ayrıca illa ilk olacaksa, fakırlerde denerler ilacı kobay olarak

  • Zenginler07 Ağustos 2020 14:24

    Zenginler evlerinde çalışmadan oturuyor. Aşıları ilk fakirler üzerinde deneyecekler