E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAşılamalara bağlı riskler ekonomileri zorluyor---

Aşılamalara bağlı riskler ekonomileri zorluyor

Aşılamalara bağlı riskler ekonomileri zorluyor
19 Ağustos 2021 - 08:30 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, Fed tutanakları ve Fed üyelerinin aşılamalar ile varyantlar hakkındaki görüşleri vurgulanıyor.

Dün küresel piyasalarda dikkatler FED’in 27-28 Temmuz tarihli toplantı tutanakları üzerindeydi. Tutanaklarda FED üyelerinin enflasyonun seyrine yönelik yorumları ve varlık alım miktarına ilişkin görüşleri kritik önemdeydi. Bu noktada tutanaklarda geçen ifadeleri inceleyelim:

Öncelikle ekonominin izlediği yolun korona virüse bağlı olduğu dile getirildi. Bu konu aslında oldukça kritik. Çünkü son dönemde artan vaka sayıları ekonomiye duyulan güveni azaltıyor. Dolayısıyla yılın üçüncü çeyreğine yönelik reel ekonomilerde performans düşüklüğü gözleniyor.

Varlık alımının azaltılmasına yönelik çeşitli görüşlerin olduğunu gördük. Bu durumda üyeler ekonomik koşulların FED'in hedeflerini karşılamasından sonra uygun hızda varlık alımlarının azaltılması konusunda çeşitli görüşlerini dile getirdiler. Faiz oranlarında azaltıma gitmeden önce net varlık alımlarını sona erdirecek bir daralma hızının yararlı olacağı da belirtildi. Faiz artırımı öncesi varlık alımlarının hızının azaltılması ya da tamamen kaldırılması beklenilen bir gelişme. Dolayısıyla sürpriz olarak nitelendirilecek bir cümle değil.

Enflasyona yönelik olarak da; geçici faktörlere dayanarak yükselişin yaşandığı yorumları yapıldı. Yalnız enflasyonun belirgin bir artış kaydettiğini ve geri çekilmeden önce yüksek seviyelerde kalacağı beklentileri paylaşıldı. Bu yorumlar FED Başkanı Powell’ın daha öncesinde yaptığı açıklamalar ile uyumlu.

Enflasyonun bu yıl beklenilenden daha fazla arttığını kaydeden üyeler, bu artışa gerekçe olarak ürün ve işgücü piyasalarındaki arz kısıtlamalarına ve ekonominin yeniden açılmasıyla iç talepte olan artışa bağladılar.

Bazı üyelerin aşılamada ilerlemenin yavaşladığını ve Delta varyantının ekonomide aşağı yönlü riskler oluşturduğunu belirttiler.

Tutanaklarda sürpriz niteliğinde bir yoruma rastlanmadı. Dolar endeksinde yatay bir seyir gözlenirken

ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde hafif bir gerileme gözlendi.

ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler Wall Street'teki kayıpları takip ederek sabah seansında düştü. Japonya'da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri, Güney Kore'de ise Kospi geriledi. Çin ana karası ve Hong Kong'da da düşüş kaydedilirken, Avustralya Borsalarında kayıplara madencilik hisselerindeki düşüşler öncülük etti.Avustralya'da işsizlik Haziran'daki yüzde 4.9'luk seviyesinden yüzde 4.6'ya çekildi.

Fed'in son toplantısına ait tutanaklar, yetkililer arasındaki görüş farklılıklarına rağmen, varlık alımlarının hızının ekonomik koşulların Fed'in hedeflerini karşılamasının ardından bu yıl düşürülmesinin muhtemel olduğunu ortaya koydu. Enflasyon endişelerinin de ele aldığı toplantının tutanaklarında, üyelerin enflasyonun bu yıl genel olarak beklentilerin üzerinde arttığına dikkati çektiği belirtilerek, enflasyondaki artışın mal ve işgücü piyasalarındaki arz kısıtları ile ekonomik faaliyetin normale dönmesiyle tüketici talebindeki artışa bağladığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen ortak yayında, "Yıl sonu büyüme beklentimiz yüzde 5,8'in dahi oldukça üzerinde. İhracatta rekor üstüne rekor kırıyoruz, işte 210 milyar dolar duvarına yaklaştık." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çok ciddi bir yatırım hedefleri, yatırım planları var. İnanıyorum ki çok kısa zamanda Birleşik Arap Emirlikleri ülkemizde ciddi yatırımlara girecek" dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), 27-28 Temmuz tarihli toplantısına ait yayımladığı tutanaklarda, ekonominin izlediği yolun virüsün seyrine bağlı olmaya devam edeceği vurgulandı.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in para politikasını şimdi sıkılaştırmaktan kaçmak için gelecekteki enflasyonu gücünü yanlış okuması halinde, "çok yıkıcı" faiz artırımlarının ve hızlı politika değişikliklerinin gerekebileceği uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'dan "kaos olmaksızın" ayrılmalarının bir yolunun olmadığını ve ayrılma sürecinin daha iyi yönetilemeyeceğini savundu.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), Afganistan’daki belirsizlik nedeniyle ülkenin IMF kaynaklarına erişimini kestiği bildirildi.

Japonya'da imalatçıların ekonomiye olan güvenleri Ağustos ayında son 3,5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Hizmet sektörünün ekonomiye güveni de pozitife döndü.

ABD’de Kovid-19 aşılarının üçüncü dozunun 20 Eylül’den itibaren uygulanmaya başlanacağı açıklandı.

ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüşen Başbakan Angela Merkel, Afganistan’da Alman ordusuna yardımcı olan yerel Afgan personelin Almanya’ya getirilmesini hedeflediğini söyledi.

AC Asia ex, Japan % -1,56 satıcılı

S&P 500 % -0,13 satıcılı

Euro Stoxx 50 % -0,65 satıcılı

Günün önemli şirket haberleri 19/08/2021

FOMC tutanakları fiyatlamaları etkileyebilir

Altın, Fed sonrası riskleri azalttı

Asya borsaları Fed tutanakları sonrası geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)