E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAsıl kâbus enflasyon mu resesyon mu?---

Asıl kâbus enflasyon mu resesyon mu?

Asıl kâbus enflasyon mu resesyon mu?
27 Haziran 2022 - 13:34 borsagundem.com

Küresel ekonomilerde yılın başından bu yana kontrolden çıkan enflasyonun olumsuz etkileri tartışıldı. Ancak uzmanlara göre olası bir resesyon son dönemde en az enflasyon kadar piyasaları endişelendiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yıl enflasyon rakamlarında görülen rekor artışlar küresel merkez bankalarının harekete geçmesine yol açtı. Özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) 40 yılın zirvesine ulaşan enflasyon karşısında koşulsuz bir savaş yürütme sözü tahvil ve hisse senetleri piyasalarını olumsuz etkiledi.

Enflasyon hala birçok yatırımcı için endişelerin en üst sırasında yer alırken MarketWatch’un haberine göre piyasalarda resesyon endişeleri de hızlı bir şekilde artmaya başladı. Habere göre düşük bilanço rakamları üzerinden kendini gösterecek olan resesyon ihtimali yatırımcıları en az yüksek enflasyon kadar endişelendiriyor.

Varlık yönetimi şirketi Income Research Plus’ın Kıdemli Portföy Yöneticisi Jake Ramley konuyla ilgili açıklamasında, “Bilanço beklentilerinin yeniden düştüğüne dair kesinlikle bir endişe olduğunu söyleyebilirim. Bu bir uçurumdan düşmek gibi olmasa da bir yumuşamadır” ifadelerine yer verdi.

Temmuz ayının ortalarında başlayacak yeni kurumsal bilançolar öncesinde Factset verilerine göre analistler, S&P 500 Endeksi’nin 2020'nin dördüncü çeyreğinden bu yana en düşük yıllık büyüme oranını göreceklerini belirtiyor. Firmanın Cuma günü yayınlanan raporunda, ikinci çeyrek için tahmini bilanço büyüme oranı %4,3 olarak belirtildi. Bu seviye 2020'nin dördüncü çeyreğinden bu yana en düşük yıllık bilanço büyüme oranını işaret ediyor.

Ramley konuyla ilgili açıklamasında, “Kötü haberlerin FED’in üzerindeki baskıyı kaldıracağını iddia edebilirsiniz. Zira FED yöneticileri, tüketiciyi, kurumsal tahvil piyasasını veya banka bilançolarını bozmak istemiyorlar. Ancak bizim bakış açımıza göre çok daha fazlasını yapmaları gerecek. Ne kadar hızlı hareket ederlerse o kadar iyi” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ekonomiye ilişkin olumsuz haberler yatırımcı tarafında çoğunlukla FED’in uygulayacağı sıkı para politikalarının yavaşlatılacağı algısını da beraberinde getiriyor. Zira FED’in uyguladığı agresif faiz artışları ve bilançonun sıkılaştırılması gibi uygulamalar enflasyonu düşürmekle birlikte ekonomide istenmeyen bir yavaşlama ve resesyon ihtimalini de beraberinde getiriyor.

Resesyon mu, enflasyon mu?

Resesyon ve enflasyon arasında hassas bir denge var. FED, mal ve hizmetlere olan talebi, son derece yüksek faiz oranları yoluyla, ancak çok ileri gitmeden enflasyonu düşürmeyi hedefliyor. Ancak ekonomide bir resesyonu tetikleyerek çalışanların işten çıkarılmasını da istemiyor.

San Francisco FED Başkanı Mary Daly Cuma günü yaptığı açıklamada, ekonomiyi raydan çıkarmadan yüksek enflasyonu hedef almak için Temmuz ayında yeni bir büyük faiz artırımını desteklediğini açıkladı.

Varlık yönetimi şirketi Penn Mutual’ın Baş Yatırım Sorumlusu Mark Heppenstall, “En büyük korku ikisinden biri değil. İkisi birden” ifadelerine yer verdi. Heppenstall piyasalar için enflasyon korkusunun da resesyon endişelerinin de eşit ölçekte ciddi olduğunu belirtiyor.

ABD ekonomisi ilk çeyrekte yıllık bazda %1,4 küçüldü. Baş yatırım sorumlusuna göre daha yüksek faiz oranları ve daha sıkı finansal koşullar ekonominin teknik bir resesyonla karşılaşma yolunda olabileceğini gösteriyor:

"Kesinlikle bir stagflasyon dönemi gibi hissediyoruz, bu yüzden varlık fiyatlarında ve faiz oranlarında bu kadar çok oynaklık görüyoruz."

Yatırımcılar işten çıkarmaları izliyor

70'ler benzeri bir stagflasyonun önemli bir bileşeni, hem yüksek enflasyonun hem de zayıf bir istihdam piyasasının beraber görülmesi. Buna karşılık, mevcut istihdam tablosu hala oldukça sağlam görünüyor.

Bununla birlikte, daha fazla şirket beklentilerin altında kurumsal bilanço bildirmeye başlarsa istihdamdaki bu pozitif görünüm hızlı bir şekilde değişebilir.

Oxfort Economics’in Kıdemli Ekonomisti Bob Schwartz, “Enflasyon söylemi yavaşlarken, resesyon anlatısı manşetlere çıkıyor. Yatırımcı algısındaki bu değişim finansal piyasalarda da etkisini gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Schwartz ayrıca, tahvil getirilerinin geri çekilmesinin ekonomide bir yavaşlamanın potansiyel bir habercisi olduğuna da işaret etti. Ekonomist, "İşten çıkarmalar artıyor ve iş teklifleri iptal ediliyor" uyarısında bulundu. Schwartz, merkez bankasının enflasyonla mücadele taktiklerinin bir sonucu olarak istihdam piyasası zayıflayabileceği konusunda uyarıyor.

Borsaların gündemi çeyrek sonu rallisi

 

Küresel hisse piyasalarında toparlanma çabası etkili oldu

 

Piyasalar İştahlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hehe27 Haziran 2022 21:50

    Kim icin bizim icik ekonomist lider

  • vedat27 Haziran 2022 16:10

    asıl kabus isfin alanların kabusu

  • KILIÇ27 Haziran 2022 14:45

    ırakta ,iranda suriyede yani komşularda mazotun litresi 5 tl avrupada marketlerde çok sayda gıda fiyatları 5 yıl öncesi etiket fiyatı degişmemiş bizde günlük zam var .bu hökümet kandırıyor .günlük zamlar milletin anasını aglattı zamları iteleyende kendi adamları.egerki başkası olsaydı kıyamet kopartırdı.