E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAşı, küresel piyasalarda sert fiyatlamaya sebep oldu---

Aşı, küresel piyasalarda sert fiyatlamaya sebep oldu

Aşı, küresel piyasalarda sert fiyatlamaya sebep oldu
12 Ağustos 2020 - 09:30 borsagundem.com

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST 100 endeksinin güne pozitif başlaması bekleniyor.

Güne alımlarla başlayan ve gün boyunca da pozitif seyreden BIST-100 endeksi günü %3.2 artışla 1,110 seviyesinden kapattı. İşlem hacmi 25 milyar TL olarak gerçekleşirken, endekse dahil olan 88 hisse değer kazandı, 11 hisse ise değer kaybetti. Dolar/TL gün içinde 7.20 seviyesine kadar geriledi, sabah saatlerinde ise 7.22 seviyesinden işlem görüyor. Yurtdışı vadeli piyasalarda da sabah saatlerinde karışık bir seyir izleniyor.

Dün Rusya'dan gelen aşı haberleri küresel piyasalarda sert bir fiyatlamaya sebep oldu. Habere göre Moskova Gamaleya Enstitüsü tarafından yapılan ve 2 aydan kısa süren insan denemelerinin ardından dünyanın ilk koronavirüs aşısına sağlık bakanlığının onay verdiğini ve tescillendiğini duyuruldu. Bu aşamadan sonra Dünya Sağlık Örgütü'nün onay süreci yakından takip edilecek. Bu haber ile beraber altın ve gümüş sert gerilerken, tahvil faizlerinde de hızlı bir yükseliş görüldü. Piyasa fiyatlamalarına etki eden bir diğer faktör ise ABD'de açıklanan ve beklentilerin üzerinde gerçekleşen üretici fiyat endeksi oldu. Öte yandan ABD'de başkan adayı Biden'ın başkan yardımcılığı için seçtiği Kamala Harris ismi ile beraber artık seçim fiyatlamalarının da başladığı düşünülebilir. Bu nedenle bir süredir bahsettiğimiz ABD endekslerinde dalgalanma izlenebilir. İçeride ise kurun TCMB ve BDDK adımları sonrasında bir miktar daha sakinleştiğini görüyoruz. Bugün Avrupa'da sanayi üretimi, ABD'de ise enflasyon verileri takip edilecek. Özellikle enflasyon dünkü sert fiyatlamalara bir tepki sebebi yaratabilir.

BIST-100 endeksinin güne pozitif başlamasını bekliyoruz. 1,125-1,135 direnç seviyeleri iken bir süredir öne çıkardığımız 1,125 direncini önemsiyoruz. 1,100-1,085 destek seviyeleri iken kısa vadeli pozisyonlar için 1,085 destek ve zarar-kes seviyesi olarak izlenebilir.

Otomotiv Sektörü: Rekabet Kurulu, birinci el ve ikinci el araç satışı pazarlarında faaliyet gösteren distribütör ve araç kiralama şirketleri ile birlikte aralarında Doğuş Otomotiv (DOAS), Ford Otosan
(FROTO) ve Tofaş’ın (TOASO) da bulunduğu sektördeki birçok şirket nezdinde soruşturma açılmasına yönelik çalışma başlattı.

Yorum: Şirketler hakkında soruşturma çalışmalarının başlatılması, soruşturmanın ceza ile sonuçlanması anlamına gelmemekle birlikte soruşturma haberinin, sektöre yönelik olumlu algıda bozulmaya neden olabileceğini düşünüyoruz. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)