E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAşı için ABD ve Almanya'dan iyi haberler---

Aşı için ABD ve Almanya'dan iyi haberler

Aşı için ABD ve Almanya'dan iyi haberler
09 Ağustos 2020 - 10:41 borsagundem.com

Tüm dünya korona virüs salgınının pençesinde boğuşurken herkesin gözü aşı çalışmalarında. Önce ABD'den sonra da Almanya'dan aşı konusunda umut veren haberler geldi.

Tüm dünya nefesini tutmuş Kovid-19'u yenebilecek bir aşının ortaya çıkmasını bekliyor. Dünya genelinde korona virüs vaka sayısı 19 milyon 200 bini, virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı ise 717 bini geçmiş durumda.

Dünyanın heyecanla beklediği aşı haberi ise dün ABD başkanı Trump'tan geldi. ABD Başkanı Donald Trump, katıldığı bir radyo yayınında Kovid-19 salgınına karşı aşı geliştirme çabalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. İnsanların hayatının kurtarılması için aceleci davrandıklarını vurgulayan Trump, "Benden başka bir başkan olsa, iki yıl boyunca aşıdan söz edemezdiniz. Bunu biliyorsunuz." ifadesini kullandı.

Kovid-19 ile mücadele için var gücüyle çalıştığının altını çizen Trump, "Bunu oy almak için yapmıyorum. Doğrusu bu olduğu için yapıyorum. İnsanların hayatını kurtarmak için yapıyorum." dedi. Aşı çalışmalarının hızla ilerlediğini belirten Trump, yıl sonundan önce aşının elinde olmasını beklediklerini ve ne kadar erken olursa o kadar iyi olacağını vurguladı.

Muhabirin, "3 Kasım seçimlerinden önce aşının hazır olmasını bekliyor musunuz?" şeklindeki sorusuna ise Trump, "Bazı durumlarda bence evet. Seçimlerden önce aşının hazır olması mümkün. Büyük şirketlerimiz var. Bu şirketler, dünyanın en iyisi." yanıtını verdi.

ALMANYA'DAN SEVİNDİREN AŞI HABERİ GELDİ

Almanya'da aşı ve ilaçlara onay vermede yetkili kurum olan Paul-Ehrlich Enstitüsü'nün Başkanı Klaus Cichutek, yeni tip korona virüse (Kovid-19) karşı bir aşının nispeten hızlı bir şekilde geliştirilmesi konusunda umutlu olduğunu belirtti. Cichutek, ZDF televizyonuna Kovid-19’a karşı aşı geliştirme çalışmalarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Cichutek, "Çok umutluyum çünkü özellikle son haftalarda aldığımız ilk klinik test sonuçlarında bazı aşıların gerçekten Kovid-19’a karşı insanlarda spesifik bir bağışıklık tepkisi verebileceğini gösterdi. Bu çok iyi haber." diye konuştu.

Dünya genelinde bu alanda 140-150 projenin yürütüldüğüne işaret eden Cichutek, Almanya’da da halihazırda 26 klinik çalışmanın inceleme safhasında devam ettiğini, bunların 6’sında, aşının insanlarda güvenli olup olmadığı ve tesirine ilişkin verilerin toplandığı aşamaya geçildiğini, bunun ilk sonuçlarının yıl sonuna kadar, belki daha önce alınabileceğini vurguladı.

Cichutek, Rusya ve Hindistan’dan ağustos ayında aşıya başlayacakları ve bu ülkelerin aşıyı piyasaya çıkaracakları yönünde açıklamaları nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soru üzerine de iki ülkenin aşı gelişimine ayak uydurabileceğini göstermek istediğini, bunun da meşru olduğunu ancak erken bir aşamada büyük gruplara aşı yapılmasını iyi bir düşünce olarak görmediğini kaydetti.

ABD'Lİ ŞİRKET İNSANLAR ÜZERİNDE DENİYOR

ABD'li ilaç şirketi Johnson&Johnson, potansiyel yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşısını insanlar üzerinde test etmeye başladı. Clinical Trials Arena isimli internet sitesinde yer alan habere göre şirket, "Ad26.COV2.S" adı verilen aşı adayının 1. ve 2. aşama klinik denemelerine ABD ve Belçika'da start verdi. 18-55 yaş ile 65 ve üzeri yaşlardaki 1000'den fazla sağlıklı gönüllünün katılması planlanan deneme, aşı adayının güvenli olup olmadığı, muhtemel yan etkileri ve bağışıklık oluşturmadaki başarısını sınamayı amaçlıyor. Aşı adayının, klinik öncesi değerlendirme safhasında primatlar üzerinde yapılan testlerde, deney hayvanlarında Kovid-19'u etkisiz kılan antikorları üretmede ve solunum yolu enfeksiyonunu engellemede başarılı olduğu kaydedildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZIR cahil prof09 Ağustos 2020 17:03

    aşıyı dost ülke ve ortağımız amerikanın bulmasını çok istiyorum.türkiye bu coğrafyada huzur ve mutluluk içinde yaşıyorsa bu dostumuz  amerika sayesindedir.onlar olmasa fetö ve  pkk bu ülkeyi parçalamıştı.

  • Alican abi 09 Ağustos 2020 13:46

    Aşı bulundun dolar 5 95 altın gr370

  • FİNANSŞÖR09 Ağustos 2020 13:36

    yine alavere dalavere.bu borsa ve piyasaların kaderidir.haberi tam ekim ayında patlatıp kasım ayında borsaları ekim ayında dip yaptırıp şaha kaldıracaklar.