E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAşı haberleri piyasaların pozitif hareketini destekliyor---

Aşı haberleri piyasaların pozitif hareketini destekliyor

Aşı haberleri piyasaların pozitif hareketini destekliyor
27 Mayıs 2020 - 09:14 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan günlük bültende veri takvimi sakin olsa da haber başlıklarındaki gelişmelerin piyasaları desteklemeye yettiğini belirtiyor.

Haftanın ilk iki işlem gününde bazı ilaç şirketlerinin aşı konusunda pozitif ilerlemeler kaydettiği, hatta sonuçların yakında alınabileceğine ilişkin açıklamaların etkisi ile global piyasalarda olumlu bir hava izlendi. Ekonomik açılmaların devam etmesi ve vaka sayılarında korkulacak kadar önemli bir değişimin olmaması da bu süreci destekleyerek endekslerin önemli direnç seviyelerine ulaşmasına yardımcı oldu. Veri takvimi sakin olsa da haber başlıklarındaki gelişmeler piyasaları desteklemeye yetiyor. Artan risk iştahı güvenli liman talebi gören doların küresel piyasalarda değer kaybetmesine neden oldu. Dolar endeksi 98,8 seviyesine kadar geriledi. Bu sabah ise Asya piyasalarında ilk iki güne nazaran satıcılı bir seyir hâkim.

Vadeliler cephesinde ise primli tablo sürüyor. ABD-Çin arasında tansiyonun artması ve ABD Başkanı Trump’ın “bu hafta sonundan önce Çin konusunda güçlü bir adım duyacaksınız” söylemi yeni bir yaptırımın gelme olasılığını kuvvetlendirdi. Bu haberin piyasalardaki etkisi şimdilik sınırlı kalmış gibi görünse de gelecek günlerde haber başlıklarına karşı dikkat etmek gerekebilir. Emtialar cephesinde ise ons altın 1700$ seviyesine kadar yaklaştı. ABD-Çin arasındaki gelişmelerin ons altındaki hareketini yeniden tetikleyebileceğini belirtelim. Petrol cephesinde ise ham petrol 34$, brent petrol ise
35,9$ seviyesinden işlem görüyor. Bu akşam piyasa kapanışı öncesinde API özel stok verilerinin açıklanması bekleniyor. Arz – talep görünümü açısından bu gelişmeler önemli fakat ABD-Çin arasındaki tansiyonun artması petroldeki iyimserliği dağıtabilir.

Yurtiçi piyasalar kısa bir haftaya başlangıç yapıyor. Bayram tatilinin ardından haber başlıkları ile haftaya başlayan yurtiçi piyasaların gündeminde normalleşme adımları ve siyasi cephedeki gündem olacak. Dolar/TL kanadında özellikle doların küresel piyasalarda zayıflaması ile 6,70 altında fiyatlamalar görülürken, bu sabah 6,76 seviyesi takip ediliyor. BIST100 endeksi ise %0,37 primle 103.024 ile haftayı tamamlamıştı. 103.000 üzerinde kalması hareketin 106 Bin seviyesine gitmesi adına destekleyebilir. Fakat bu hareketini sürdüremez ise geri çekilmelerde 100.000 – 102.800 bandına doğru bir giriş söz konusu olabilir. Hafta sonu BSMV vergilerine yönelik düzenleme gerçekleşti. 2018 yılı kur hareketi sonrasında yapılan düzenlemede artış meydana geldi. Bu durum kur ve altın hareketindeki volatilite üzerinde destekleyici olması beklenirken, şirketler için yeni bir maliyet unsuru olması nedeniyle etkileri Borsa İstanbul nezdinde yakından izlenecek. Bugün içerisinde yurtiçi piyasaların gündeminde önemli veri bulunmuyor. Olası gelişmeler yakından takip edilecek.

Manşette Öne Çıkanlar

Alman hükümeti, devlet kontrolündeki demiryolu şirketi Deutsche Bahn'ın korona virüs krizi nedeniyle yaşadığı zor durumu atlatması için 5,5 milyar euro sermaye enjekte edilmesinin planlandığını bildirdi.

Kambiyo işlemlerindeki Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı binde 2'den yüzde 1'e artırıldı. Finansman bonolarında gerçek kişiler için vergi tevkifat (stopaj) oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı. Kurumsal yatırımcılar için ise finansman bonolarında stopaj oranın yüzde 0 olarak uygulanmaya devam etmesi kararlaştırıldı.

Fitch, "Global Ekonomik Görünüm" raporunda, 2020 yılı için GSYH daralma tahminini Nisan ayında öngördüğü %3,9'dan %4,6 seviyesine yükseltti.

Japonya Başbakanı Abe, bugün tamamlanacak olan ikinci ek bütçe ile korona virüs salgınının ekonomik etkilerinin vurduğu şirketlere 140 trilyon yen (1,3 trilyon dolar) finansman desteği sağlanacağını bildirdi.

Amerikan biyoteknoloji firması Novavax, Avustralya’da başlatılan birinci faz klinik denemenin Temmuz ayında sonuç vermesini bekliyor.

Almanya, Lufthansa’yı kurtarmak için 9 milyar Euro’luk kurtarma paketini onayladı.

Fitch, Türk ekonomisinin 2020 yılında ekonomideki daralmanın %3,0 olacağı tahmininde bulundu."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)