E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAşı haberleri emtia piyasasına ralli yaptırıyor---

Aşı haberleri emtia piyasasına ralli yaptırıyor

Aşı haberleri emtia piyasasına ralli yaptırıyor
14 Aralık 2020 - 16:55 borsagundem.com

Küresel ticaretin geleceğine ilişkin iyimserliği arttıran aşı haberleriyle birlikte enerji piyasasından tarım ürünlerine kadar emtia piyasası güçlü bir yükseliş yakaladı. 2020 yılına rekorlarıyla damga vuran altın ise bu rallinin gerisinde kaldı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Aşı iyimserliği ve gelecek yıl ekonomik toparlanma umutları emtia fiyatlarında büyük kazançlara yol açtı ve enerji piyasalarında toparlanma ivme kazandı.

Financial Times’ın haberine göre, S&P’nin emtia performans endeksi S&P GSCI kasım ayının başından bu yana %14 yükseliş gösterdi. Endekste enerji sektörünün %24 yükseldiği, endüstriyel metallerin %14 değer kazandığı ve tarım ürünlerinin ise %5 prim yaptığı görülüyor. 2020 yılı boyunca rekor seviyelere tırmanan altın bu yükselişin gerisinde kalan birkaç emtia değerinden birisi olup %3 değer kaybettiği görüldü. Yatırımcıların altında emtia yatırım fonları üzerinden kâr satışı yaptığı değerlendiriliyor.

Analistler kasım ayında küresel yatırım algısını değiştiren aşı haberlerin ardından yatırımcıların ve analistlerin küresel ekonominin gidişatını yeniden değerlendirdiğini ve bunun da emtia fiyatlarındaki yükselişin fitilini ateşleyen yatırımları tetiklediğini belirtiyor.

Morgan Stanley analistleri 2021 yılı ekonomik toparlanma beklentilerine ek olarak raporlarında, “Kolaylaşan finansal koşullarla birlikte spekülatif akışlar piyasaların sürücü koltuğuna yerleşti. Emtia fiyatlarındaki pik noktasına henüz ulaşılmadı” sözlerini kaydettiler.

Petrol ve diğer enerji ürünleri fiyatları bu bahar, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin karantina uygulamalarına geçmeleri, insanların araba kullanmayı bırakması ve hava yolculuğunun durma noktasına gelmesiyle birlikte sert biçimde düştü. Commerzbank analistlerine göre, küresel petrol talebi son haftalarda keskin bir toparlanma yaşamış olsa da 2020 yılında eşi görülmemiş bir yüzdeyle %8,8 oranında düşüş gösterdiği tahmin ediliyor.

Yük gemilerinin denizlere dönmesi ve TIR’ların yeniden teslimatlara başlamasıyla birlikte deniz yakıtı ve dizel yakıtlara olan talebin artışı her iki emtiayı da içeren düşük kükürtlü motorin vadelilerini kasım ayının en fazla değer kazananları arasına yerleştirdi.

Aralık ayından bu yana varil başı fiyatı 50 doları ilk defa geçen Brent ham petrol %28 oranında yükseliş gösterdi.

En az tercih edilen emtia birimi olan kömür bile bu çeyrekte yükseliş gösterdi. Avustralya düşük dereceli mallarının 2018’den bu yana Çin piyasasında ilk defa ton başına 700 yuanın üzerinde fiyatlanması bu yükselişin başlıca nedeninin oluşturdu. Asya’daki ithalatın toparlanması ve Avustralya’daki ihracat altyapısının zarar görmesiyle birlikte uluslararası fiyatlandırmalar da yükseldi.

Endüstriyel metallerin yüksek değerlemeleriyle birlikte madencilik endüstrisi de ivme kazandı. Demir cevheri fiyatları Çin’de yedi yılın zirvesine çıkan talebin ardından %25 oranında yükseldi. Batı Avusturalya’yı vurması beklenen kasırgalarla birlikte artan endişe emtia fiyatlarını daha da yükseltiyor. Bakır yüzde 16 artışla ton başına 7 bin 749 dolardan yedi yılın en yüksek fiyatına çıkarken, kurşun da yüzde 16 artış gösterdi.

La Nina hava akımının neden olduğu meteorolojik endişelerin yukarı yönlü baskısıyla birlikte Çin’den gelen talep tarım ürünleri emtia pazarının da yükselmesine neden oldu. Soya fasülyesi %11 artış gösterirken, pamuk ise %7 değer kazandı.

Fitch Solution analistleri petrolün 2021'de daha iyi performans gösteren emtialar arasında yer almasını ve endüstriyel metaller için karışık bir tablo olmasını bekliyorlar. Fitch analistleri, çoğu metalde emtia fiyatlarının daha yüksek yönlü hareketi beklenmesine karşın, bu yılki güçlü performansından sonra demir cevheri fiyatlarında yükseliş ihtimalinin sınırlı olduğunu belirtiyorlar.

Gelecek yıl gümüşün 'altın' yılı mı olacak?

 

Ons altında kritik seviyeler!

 

Aşı onay alınca yatırımcı da risk almaya başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)