E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAşı haberi yatırım araçları için ne anlama geliyor?---

Aşı haberi yatırım araçları için ne anlama geliyor?

Aşı haberi yatırım araçları için ne anlama geliyor?
24 Kasım 2020 - 09:55 borsagundem.com

Önümüzdeki yıl güvenli ve etkili bir korona virüs aşısının dağıtımı piyasalar için her şeyi değiştirecek. Aşı gelişmeleri, hisseler dışındaki yatırım araçları için ne anlama geliyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Önümüzdeki yıl güvenli ve etkili bir korona virüs aşısının kapsamlı bir şekilde dağıtımı piyasalar için birçok şeyi değiştirecek. Wall Street ise yarışı önde götürmek istiyor. Yatırımcılar yalnızca, pandemi döneminde baskı altında kalan ABD hisselerinde bir ralliye hazırlanmıyor. Aynı zamanda, daha yüksek büyüme sonucunda gelişen ülke varlıklarına doğru bir rotasyona hazırlanıyor. Goldman Sachs’a göre, 2020 yılında talep azlığı nedeniyle düşen petrol fiyatları, 2021 yılında varil başına 65 dolar seviyelerine yükselebilir.

Morgan Stanley stratejistlerinin bu hafta yaptığı açıklamada, “petrol piyasası için görünüm, 2021’in ikinci yarısında daha olumlu olabilir” dendi. Açıklamanın devamında, “o döneme kadar, korona virüs aşıları seyahat alanında daha anlamlı bir iyileşmeye neden olacak” ifadesi kullanıldı.

Portföy yöneticileriyle Kasım ayında gerçekleştirilen bir anket çalışmasının sonucunda, Bank of America, gelecek yıl yeni bir ekonomik döngü başlarken, yatırımcıların gelişen ülkeler, altın ve petrol ile S&P 500’ün en yüksek performans gösterecek alanlar olmasını beklediğini ortaya çıkardı.

Ancak tüm varlıklar yükseliş potansiyeline sahip değil. 

Örneği geleneksel olarak güvenli liman olarak görülen dolar, pandeminin ilk dönemlerinde, yatırımcıların gerginliği neticesinde fayda gördü. Dolar şimdi, Mart ayından bu yana, diğer büyük para birimleri sepeti karşısında %10 düşüşte ve ekonomik görünüm düzelirken zayıf kalmaya devam etmesi bekleniyor.

CNN’in haberine göre, UBS stratejistleri, bu hafta yaptıkları açıklamada, “iyileşen küresel ekonomi ve ABD’nin borçları üzerinde yükselen odak, para birimi için talebi düşürebilir” dedi. Dolar aynı zamanda, ABD’de faiz oranlarının diğer ülkelerden daha yüksek olmasının da faydasını görüyordu. Ancak UBS’e göre bu avantaj ortadan kalktı.

Altın fiyatlarıyla ilgili görünüm de aynı zamanda karmaşık. Altın bu yıl en iyi performans gösteren varlıklardan biri oldu. Değerli metal, doların zayıflamasından fayda sağlıyor ve faiz oranları düşük olduğunda popüler bir denge aracı olarak kullanılıyor. Aynı zamanda, güvenli varlıklardan, risk alımına doğru yönelim de altın için bir dezavantaj olabilir.

Birçok yatırımcı harekete geçmek için hazır değil. Kısa vadeli görünüm, birçok büyük ekonomide korona virüs vakaları artış göstermeye devam ederken, halen zorlu görünüyor. Piyasalar geçtiğimiz Çarşamba günü, New York’ta vaka sayılarının yükselmesi nedeniyle okulların bir kez daha kapatılacağı haberi üzerine bir korku dalgası atlattı.

TD Ameritrade’in ABD Makro Stratejisti Jim O’Sullivan, “aşı haberleri uzun vadede olumlu olsa da, önümüzdeki haftalarda savunmacı bir pozisyonu tercih ediyoruz” dedi. Uzun vadeli bir bakış açısıyla yaklaşanlar, yatırımcıları zor bir kış dönemine karşı uyarıyor.

Morgan Stanley’in raporunda, “artan korona virüs vakaları bir risk oluşturuyor ancak inancınızı kaybetmeyin” dendi. Raporun devamında, “bu küresel iyileşmenin sürdürülebilir, eş zamanlı ve politika destekli olduğunu düşünüyoruz. Küresel iyileşme ‘normal’ resesyon sonrası kuralların bir çoğunu takip ediyor" dendi.

Piyasaların gözü yoğun veri akışında

 

Petrol mart ayından bu yana en yüksek seviyede

 

Aşı piyasalardaki risk iştahını artırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)