E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAsgari ücrette zam pazarlığında birinci raund sona erdi---

Asgari ücrette zam pazarlığında birinci raund sona erdi

Asgari ücrette zam pazarlığında birinci raund sona erdi
02 Aralık 2019 - 15:52 borsagundem.com

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını yaptı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'ndaki toplantıda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti.

Bakan Selçuk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, asgari ücretin tespiti konusunda ilgili tüm tarafların teklif ve görüşlerini komisyonda her zaman açıkça sunduğunu belirterek, işçi ve işverenlerle tüm çaba ve ortak hedeflerinin sürdürülebilir bir kalkınmayı tesis edecek şekilde asgari ücreti ideal bir noktaya getirebilmek olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 2023 hedefleri doğrultusunda önceliklerden birinin istihdamı korumak ve daha da artırmak olduğunu vurgulayan Selçuk, şunları kaydetti:

"Bu anlamda, asgari ücretin sosyal ve ekonomik konjonktür ile uyumlu, kalkınmaya ve verimliliğe katkı verecek şekilde belirlenmesi önem arz etmekte. Dolayısıyla ücret artışı kadar, işin kendisinin yani istihdamın korunması da mühim. İşin kendisini yani istihdamı koruduğumuzda bireyin daha mutlu olduğunu, bu vesileyle aile içindeki uyumun arttığını ve uyumlu ailelerin de müreffeh bir toplumun inşasının yapı taşı olduğunu biliyoruz. Bizim çalışmalarımızda esas aldığımız yol haritamız da budur. Mutlu birey, uyumlu aile ve müreffeh toplum, bunu çok önemsiyoruz. Bu süreçte komisyonun hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşması en temel gayemiz."

Selçuk, 17 yıldır tüm tarafların şartlarını gözeterek her zaman çözüm odaklı yaklaşım sergilediklerini anımsatarak, şu bilgileri verdi:

"2002'den beri işçi ve işverenlerimizin haklarında iyileşme sağlayan birçok önemli düzenlemeyi hayata geçirdik. 2003'te İş Kanunumuzu ILO sözleşmeleri ve AB normlarına uygun olarak yeniden düzenledik. 2009'da 1 Mayıs'ı işçilerimize 'Emek ve Dayanışma Günü' olarak ilan ettik. Askeri darbe sonucu oluşmuş sendikal mevzuatımızı, uluslararası standartlara uygun olarak, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile 2012'de yeniden düzenledik. Sendikaya üyelikte e-Devlet Sistemi'ne geçerek sivil örgütlenme ve sendikalaşmayı kolaylaştırıcı önemli bir adım daha attık. Bugün herhangi bir sendikaya üye olan yaklaşık 2 milyon işçi kardeşimiz var. Sendikalaşma oranı açısından da artışı görmek mümkün. 2013'te yüzde 9 olan işçilerimizin sendikalaşma oranı, yüzde 14'e yükseldi. Gayretimiz bu oranın daha da artması yönünde."

"Asgari ücreti nominal olarak 10 kat artırdık"

Emeğe, alın terine ve üretkenliğe her daim sahip çıktıklarını dile getiren Selçuk, bu anlayışla çalışanların hakkını ve hukukunu her mecrada savunduklarını söyledi.

Geçen yıl itibarıyla kamuda çalışan alt işveren işçilerin sürekli işçi olarak istihdam edilmelerini sağladıklarını anımsatan Selçuk, şöyle konuştu:

"Asgari ücreti; 2019'da bekar ve çocuksuz bir işçimiz için günlük net 67,36 lira, aylık net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak tespit ettik. Dolayısıyla, yüzde 26 oranında artış sağlayarak, işçilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair verdiğimiz sözü de tutmuş olduk. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişten sonraki bu ilk asgari ücretin, oy birliği ile kabul edilmesi de uzlaşı zeminin gücünü gösterdi. 2002'de 184,3 lira olan net asgari ücreti 2019'da 2 bin 20 lira 90 kuruşa çıkararak nominal olarak 10 kat artırdığımıza dikkatinizi çekmek isterim. Reel anlamda ise asgari ücreti yaklaşık bir buçuk kat arttırmış bulunmaktayız. Uluslararası veriler ışığında asgari ücretin işçiye sağladığı satın alma gücüne baktığımızda, geldiğimiz nokta itibarıyla önemli bir ivmeye sahibiz. 2019 itibarıyla ülkemizde uygulanan asgari ücretin Bulgaristan, Yunanistan, Polonya, Macaristan, Romanya, Portekiz gibi daha birçok Avrupa Birliği ülkesini geride bıraktığını görüyoruz. Asgari ücretin satın alma gücüne yansımasına baktığımızda AB üye ve aday ülkeleri içerisinde 2002 başında 15'inci sırada, 2017 ve 2018 yıllarında 12'nci sıradayken bu yıl ülkemiz 10'uncu sıraya yükselmiş durumda." 

"Asgari ücret bütün olarak ülke ekonomisini de etkilemekte"

Asgari ücretlilerin gelirinde vergi diliminin değişmesi nedeniyle yaşanan düşüşü 7103 sayılı Kanunla önlediklerini anımsatan Selçuk, şöyle devam etti:

"Asgari ücret, özünde bir sosyal koruma ücreti olmasına rağmen; ihbar ve kıdem tazminatı, prim, vergi ve idari para cezaları, işsizlik ödeneği, evde bakım ücreti, asgari geçim indirimini de bire bir etkiliyor. Diğer taraftan, genel ücret seviyesini, istihdamı, üretim-tüketim dengesini, yatırımları, rekabeti yani bir bütün olarak ülke ekonomisini de etkilemekte. Güncel verilere bakacak olursak, işsizlik rakamları ağustos ayı itibarıyla yüzde 14 seviyesinde. 2019 sonu beklentimiz ise yüzde 12,9 düzeyinde. 2020'de ise bu oranın yüzde 11,8 seviyesine gerileyeceğini ve azalan seyrini sürdüreceğini öngörüyoruz. Uygulayacağımız istihdamı destekleyici politikalar ile işsizlik rakamlarının tek haneye geldiğini ve sürdürülebilir bir seviyeye indiğini görüyor olacağız. Başta da ifade ettiğim gibi buradaki temel meselemiz işin kendisini yani istihdamı korumak. Tabii bu hedeflere ulaşılması ancak sosyal tarafların güçlü iş birliği ile mümkün. Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canıgönülden diliyorum."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandas03 Aralık 2019 00:00

    Bu sene artmasın o artınca her şey daha çok artıyor

  • Tc02 Aralık 2019 22:41

    Emeklilikte avrupayi ornek aliyosak asgari ucrettede avrupayi ornek alalim

  • Nedim02 Aralık 2019 21:17

    Bazı toplumsal sorunlarımız olmasa asgari ücret o kadar problem olmayabilir.  Mesela sigara adam asgari ücrette alsa günde en az  1 paket sigaradan kesinlikle vazgeçmiyor;  İleride oluşacak sağlık sorunları şu günlerini bile arar hale getirebilir. Yok o benim tercihim dediğin zaman da hastaneler dolup taşıyor.  

  • Osman02 Aralık 2019 20:00

    Herkes dört işlem matematik bilir işin uzmanları otursun hesaplasınlar asgari gıda , asgari kira ücreti , asgari elektrik su parası vs.Bir aile ayda ne kadar harcaması gerekiyorsa o kadar versinler.öyle kafadan 3 bin olsun 5 bin olsun yanlış , bir aile gezmek tozmak yok , lüks giyim yok asgari her şeyin asgarisi düşünülerek 2 çocuk anne baba 4 kişilik ailenin asgari masrafı düşünülsün ona göre ücret verilsin.Her gün ekmek makarna su ile yaşanıyorsa onun parasını versinler.Çünkü adam günde belki 10 saat çalışan var ayda 200 saat çalışan insanlar var.Alın terinden çalmak haramdır günahı büyüktür.

  • mantık02 Aralık 2019 21:08

    İşin doğrusu koskoca holding te  yeri geldi mi asgari ücretle konuşuyor.  5-10 kişi çalıştıran yerler de zaten asgari ücretin dışına pek çıkmaz!  yani çok kazanan ile ucu ucuna işlerini sürdüren patron aynı olamaz!  Adı üzerinde minimum ücret istismar konusu yapıldığında kul hakkına girer.

  • AHMET ÖZBİR02 Aralık 2019 19:23

    REİS artık kaosçuları nakavt etmenin zamanıdır. Asgari ücrete ŞAHANE bir zam, emeklilerimizi COŞTURACAK bir zam, CHP/HDP'yi ÇILDIRTACAK bir HAMLE!

  • AHMET OTUZBİR03 Aralık 2019 00:04

    Sen yüksek zam yapıp enflasyonu azdırmak mı istiyorsun? Bu ülke düşmanı mısın? Sen geçen reis tarafından görevden alınan belediye başkanını savunan adamsın. Tanıdım seni. Sen reis düşmanı mısın yoksa? Kimsin sen?

  • Kadı02 Aralık 2019 22:48

    Pu hahahahaha pu hahahaah geçen yıl önce asgeri ücret 2.20 yapıldı sonra başta gıda olmak üzere herşey 100 de 100 den fazla zamlandı evladım anlıyom yevmiyenin karşılığını vermek bankamatikte sıra beklemek istemiyon ama bi önce şu an açlık sınırına bakta bari kendiniz rezil etme rezil herif

  • Tam komedi02 Aralık 2019 16:48

    Bu dünyada sadece iki çeşit insan var. Zengin kendini fakirin efendisi sanar. Fakir ise zengini doyurmaya çabalar. Kim kimi doyuruyor anacak alimler anlar.

  • Okie Dokie02 Aralık 2019 16:09

    Asgari ücret derhal 250$ yani 1500TL yapılmalıdır. Aksi takdirde Çin, Bangladeş gibi ucuz iş gücü olan ülkelerle rekabet edemeyiz.

  • cey cey 02 Aralık 2019 17:35

    250 dolar olsun sorun yok. Ama ekmeğin fiyatı 15 kuruş olsun. etin kilosu 5 tl olsun , peynirin kilosu 1,5 tl olsun  , ev kiraları  350TL olsun bunlar olacaksa olsun 250 dolar

  • Vatan evladı02 Aralık 2019 17:25

    sen kesin patronsun geçin bakayım 1500 lira ile umarım o paraya muhtaç kalırsın inşallah

  • Murat Şentürk 02 Aralık 2019 17:07

    Gel ben vereyim sana 250 $ geçin o zaman