E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAsgari ücret belli oldu---

Asgari ücret belli oldu

Asgari ücret belli oldu
01 Temmuz 2022 - 16:47 borsagundem.com

Merakla beklenen asgari ücret zammı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyuruldu.

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrete ek zam açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldığını duyurdu. Böylelikle yeni rakam 5500 TL oldu.

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile ek zam 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olacak.

Tüm çalışanların ücretinden asgari ücret kadar kısmından vergi alınmaması uygulaması devam edecek.

6 yıl sonra bir ilk

2016 yılından bu yana yıllık olarak belirlenen asgari ücret, yıllık enflasyonun yüzde 70’i aştığı dönemde 6 yıl aradan sonra ilk kez aynı yıl ikinci kez belirlendi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Türkiye ekonomik tuzaklara karşı kendi geliştirdiği programı uyguluyor. Bunu başarıyla yürütürken, önce salgın sonra savaş yeni bir durumla karşı karşıya geldik. Kur ve enflasyon yükselişi olarak yaşadık. Fiyat artışı oranları değişik olsa da ekonomik işleyiş farklıdır. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederken asıl önceliğimizi vatandaş sorunu çözümüne yöneltiyoruz. Yaklaşık 4 yıldır uyguladığımız programda önceliğimiz, iş, aş, huzur, umut korunması olmuştur. Vatandaşlarımızın fahiş fiyat artışı enflasyon sıkıntılarını asla görmezden gelmedik. Her insanın refah kaybını telafi edecek tedbirleri devreye aldık ve devam ediyoruz. Her alanda üretimi destekleyerek çarkların durmasına müsaade etmedik. Çalışanları enflasyona ezdirmemekle kalmayıp hayat pahalılığı karşısında da destekledik. Yılbaşında ciddi artış yaptık.

Artışı işverenin üzerine yıkmadık. Tüm maaşların asgari ücret kadar kısmında aldığımız vergilerden sarfı nazar ettik. Aralık ve Ocak aylarında enflasyon artışı, maaş zamlarının yetersiz kalmasına sebep oldu.

Kamu çalışanları ve emeklilerin maaşına yüzde 40 üzerinde enflasyon farkı artışı zaten yapılacak. Asgari ücretlilerin de kayıplarını telafi etmek gerektiğini gördük. Asgari ücrete Temmuzdan geterli olmak üzere 30 ara artış yaptık. Net 5 bin 500 lira olacak. Devlet işverenlere de 100 lira destek verecek."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Erdoğan’ın açıklamasından önce şunları söyledi:

“Asgari ücret komisyonu bugüne kadar yıllık olarak toplantılarını gerçekleştiriyordu. Bugün yaşadığımız küresel krizin Türkiye’ye yansımaları, ekonomideki dalgalanmalar, enflasyona etkisi, bütün bu sorunları size arz ettiğimiz zaman çalışanlarımızı koruyacak ilave bir müdahaleye ihtiyaç olduğu konusunda görüş bildirdiniz. Bunun üzerine asgari ücret komisyonu yeniden toplantıya davet etti ve çalışmalar yapıldı. Türk devleti, sosyal bir devlettir. Asgari ücretle çalışan emekçilerimizi koruyacak bir neticeye ulaştırıp size arz ettik.”

TİSK Başkanı Özgür Akkol: Bütün imkanlarımızı zorladık

"Kıymetli bir karar paylaşımı için bir aradayız. Bugüne kadar ülkemiz için faydalı her kararın arkasında durduk. Paydaşlar faydası için gayret gösteriyoruz. Güzel bir rakam belirledik, bu sene özel güncelleme yapmak için hızlıca toplandık. Tartışma ve farklı görüşler olabilir, bütün imkanlarımızı zorlayarak, çalışma, işveren, istihdamı gözeten denge bulmaya gayret ettik. Asgari ücret temel ücrettik, esas olan ortalama ücretin artmasıdır. Mutabakatla belirledik asgari ücreti. Tüm çalışanların ücretinden asgari ücret kadar kısmından vergi alınmaması devam edecek."

Türk- İş Başkanı Ergün Atalay ise “Bundan 15 gün evvel cumhurbaşkanına yaptığımız ziyarette taleplerimizi ilettik. Sağ olun komisyonu topladınız. İnşallah bugün toplumu memnun edecek bir rakam olur da biz de toplum bu sıkıntılı süreçte rahat eder, biz de dua ederiz” değerlendirmesini yaptı.

Açlık sınırının altında kaldı

Türk-İş Başkanı Ergun Atalay komisyonun ilk toplantısında, “Son 5 aydır enflasyondaki yüksek artıştan kaynaklı bir toplantı yapıyoruz. Asgari ücrete Ocak ayında güzel bir zam yaptık ama maalesef 3 ayda bu zam eridi” demişti.

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada “Enflasyon oranlarını ortaya koyduk. 6 bin 391 lira açlık sınırını ifade ettik, bunun altında kalmasın dedik” bilgisini paylaşmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.