E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAsgari ücret araştırma sonuçları açıklandı---

Asgari ücret araştırma sonuçları açıklandı

Asgari ücret araştırma sonuçları açıklandı
07 Aralık 2022 - 15:50 borsagundem.com

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında başlattığı araştırma sonuçlarını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret belirleme çalışmaları kapsamında işçilerin, işverenlerin ve kamuoyunun beklentilerini tespit etmek üzere başlattığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

İşçi, işveren ve farklı mesleklerden oluşan vatandaşların oluşturduğu kamuoyuna 2023 yılı asgari ücret beklentisinin sorulması üzerine, işçilerin asgari ücret beklentisi 7 bin 536 lirayken, işverenlerin asgari ücret beklentisi 7 bin 50 TL oldu.

İşçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerden oluşan vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun ortak beklentisi ise 7 bin 845 TL oldu. Asgari ücretle çalıştığını belirten işçilerin asgari ücretten beklentisi de ortalama 7 bin 630 TL olarak hesaplandı.

‘Asgari ücretin artırılacak olması ile birlikte işsizlik oranı da artar mı?’ sorusunun sorulduğu araştırmada katılımcıların yüzde 55’i asgari ücretin artırılmasının işsizliği artıracağı, yüzde 45’i ise artırmayacağı yanıtını verdi. İşverenlerin yüzde 68,8’i asgari ücretin artırılmasının işsizlik oranını da artıracağını düşünüyor.

Ankete ilişkin bilgiler

2023 yılında geçerli olacak asgari ücret belirleme çalışmaları kapsamında Bakanlık tarafından başlatılan, Türkiye genelinde akademik bir kadronun gerçekleştirdiği araştırma kapsamında hem işçi hem de işveren kesimine ulaşıldı. Türkiye genelinde yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 50’sini kadınlar, yüzde 50’sini ise erkekler oluşturdu. Yüzde 18,1’ini ilkokul ve altı, yüzde 18,1’ini ortaokul/ilköğretim, yüzde 37,3 lise ve dengi, yüzde 26,5’inin ise yükseköğretim ve üzeri eğitim almış olan katılımcıların yüzde 33,8’i özel sektörde işçi olarak çalışıyor.

Yüzde 17,4’ü ev hanımı, yüzde 16,1’i emekli, yüzde 7,9’u öğrenci, yüzde 6,7’si küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalışan, yüzde 3,8’i kamu sektöründe işçi olarak çalışan, yüzde 3,7’si devlet memuru, yüzde 3,2’si işsiz olan, yüzde 2’si uzmanlık gerektiren mesleklerde çalışan, yüzde 1,9’u çiftçilik/hayvancılıkla uğraşan, yüzde 1,8’i üst düzey yönetici olan, yüzde 1,7’sinin diğer mesleklerde çalışan katılımcıların yanıtladığı araştırma kapsamında çeşitli sektörlerde, Türk üretim yapısının ağırlıklı oranlarını yansıtacak düzeydeki işletmelere de gidilerek işletmelerin sahipleri ve profesyonel yöneticileri ile görüşmeler yapıldı.

Araştırmada sorulan, ‘Temmuz ayında yapılan asgari ücret zammı sizce o zaman için yeterli miydi?’ sorusu üzerine katılımcıların yüzde 60’ı yeterli olmadığı, yüzde 30’u yeterli olduğu, yüzde 10’u ise ne yeterli ne de yetersiz olduğu cevabını verdi.

Katılımcılara kişisel aylık gelirleri sorulduğunda; yüzde 26,8’i asgari ücret, yüzde 15,8’i 5 bin 500 TL ve altı, yüzde 24,8’i 5 bin 501-8 bin TL arası, yüzde 17,6’sı 8 bin 1-10 bin TL arası, yüzde 11,1’i 10 bin 1 ila 15 bin TL arası yüzde 3,9’u ise 15 bin 1 TL ve üzerinde aylık gelire sahip olduğunu belirtti.

Araştırma kapsamında sorulan ‘Asgari ücret ile ilgili açıklamaları takip ediyor musunuz?’ sorusu üzerine işçilerin yüzde 80,4’ü açıklamaları takip ettiği, yüzde 19,6’sı takip etmediği cevabını verdi. İşverenlerin ise yüzde 81,9’u açıklamaları takip ettiği, yüzde 18,1’i takip etmediği yanıtını verdi. Ne işçi ne işveren olan kamuoyunu oluşturan vatandaşlar ise bu soru üzerine yüzde 79,5’i asgari ücretle ilgili açıklamaları takip ettiği, yüzde 20,5’i ise takip etmediğini ifade etti.

Bakanlık, 2022 yılında da asgari ücreti belirleme çalışmaları sürecinde Türkiye genelinde akademik kadronun gerçekleştirdiği asgari ücret araştırması yapmıştı.

İşverenler asgari ücret için ne dedi?

 

Türk-İş Başkanı'ndan asgari ücret açıklaması

 

Dünyada asgari ücret son on yılda nereye geldi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • x08 Aralık 2022 22:21

    askari ucret 2 tip olmali zor is kalay ise gore kapicilarin ev kirasi bile yok bu haliyle artarsa isten cikarmalar baslar yetkililere duyrulur

  • Vurun abalıya07 Aralık 2022 19:53

    ÖTV den başka geliri olmayan sözde hükümet, emekli ve çalışan kesimleri süründürmeye devam edecektir maalesef. TÜİK verileri ile yapılacak olan maaş zamları, her zaman olduğu gibi, ele geçmeden önce gerçek enflasyon nedeniyle çoktan buharlaşmış olacaktır. Brent petrol varil değerinin 80 $ ın altına düşmesine rağmen, göstermelik indirimler yapılarak akaryakıt litre fiyatlarının hala 20 TL nin üzerinde seyretmesi ekonomimizin ne durumda olduğunu fazlasıyla gösteriyor zaten.

  • xyz07 Aralık 2022 17:17

    Bunlar bir ver üç geri alır. Bunların bu fakir halka yaptığını cavur yapmaz. Bunlar TUIK'e ısmarlama enflasyon hesaplatır. Sonrada enflasyondan bir veya iki puan fazla asgari ücrete zam yaparlar. Sonrada çalışanı enflasyona ezdirmedik derler.

  • HASAN TOSUN07 Aralık 2022 16:37

    EMEK DÜŞMANLARI DEĞİLSENİZ,ASGARİ ÜCRETLİNİN YAPTIĞI İŞİ KAÇ LİRAYA YAPACAKSANIZ O KADAR ÜCRET VERİN EMEK SÖÜMÜRÜSÜ YAPMAYIN,EMEK SÖMÜRÜSÜ HARAMDIR,MİDENİZE  ATEŞ DOLDURMAKTIR,EMEK SÖMÜRENLER SÖMÜRDÜĞÜ EMEKLERİN HESABINI KIYAMETTE SÖMÜRDÜKLERİ KİŞİLERLE HESAPLAŞACAKLARDIR,BUNDAN KAÇIŞ YOK,İSTEDİĞİM ÜCRETİ VERİRİM DİYEMEZSİN.ASGARİ ÜCRETİN NE KADAR OLACAĞINI HZ.ÖMER AÇIKLAMIŞTIR.HZ.ÖMER HALİFE İKEN,BİR VATANDAŞ GELİR İŞÇİSİNİN MAAŞIN HARİCİNDE MALINDAN ÇALDIĞINI SÖYLER VE ŞİKAYET EDER.HZ.ÖMER  KAÇ DİRHEM MAAŞ VERDİĞİNİ SORAR,7 DİRHEM DER.HZ.ÖMERDE O MAAŞLA GEÇİNİLMEZ MAAŞINI 10 DİRHEME ÇIKAR,ÇALARSA TEKRAR GEL DER.MAAŞINI 10 DİRHEM YAPAR İŞÇİ ÇALMAZ ŞİKAYETTE  GELMEZ.YANİ NEDEN 10 DİRHEM;HZ. ÖMER HALİFE OLARAK ASGARİ ÜCRET ALIRDI VE MAAŞI 10 DİRHEMDİ.BÜTÜN TÜRKİYE ÖĞRENSİN BUNU VE ADALETİ,DEVLET ADAMLARI,İŞ ADAMLARI NE KADAR MAAŞ VERECEĞİNİ HZ. ÖMERİN ADALETİNDEN ÖĞRENSİN.YÜREĞİNİZ,İMANINIZ VARSA UYGULAYIN.

  • borsacı07 Aralık 2022 16:08

    parayı basıp basıp dagıtmak büyük marifet olunca enflasyondan hoşnut bir hökümet var  askeri ücret işçinin talabi neyse onu verecek seçimden sonrada misli ile alacak zaten işi ögrendiler.