E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTürkiye'nin ilk ticari çipleri ASELSAN'a üretilecek---

Türkiye'nin ilk ticari çipleri ASELSAN'a üretilecek

Türkiye'nin ilk ticari çipleri ASELSAN'a üretilecek
21 Mart 2017 - 11:11 borsagundem.com

Türkiye'nin ilk ticari çip fabrikası AB Mikro Nano, faaliyete geçmesinin ardından ilk sözleşmesini yaptı

Teknolojinin ve teknolojiye dayalı sanayilerin gelişimi açısından önemli bir rol üstlenecek olan Türkiye'nin ticari anlamdaki ilk çip fabrikası, ilk üretimini ASELSAN için yapacak.

Bilkent Üniversitesi ve ASELSAN'ın ortaklığında kurulan ve savunma, uzay, haberleşme, enerji sektörlerinin ihtiyaç duyduğu yüksek teknoloji ürünlerinin üretileceği çip fabrikası geçen yıl faaliyete geçti.

Yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırımla kurulan ASELSAN Bilkent Mikro Nano Teknolojileri Sanayi ve Ticaret AŞ'de (AB Mikro Nano), özellikle III-V yarı-iletken ve benzeri teknolojik malzemeleri içeren mikro ve nano boyutlu aygıtların üretiminin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Fabrika, faaliyete geçmesinin ardından ilk sözleşmesini de imzaladı. Buna göre, ASELSAN için galyum nitrat (GaN) transistörlerin/entegre devrelerin üretimi gerçekleştirilecek.

Üniversite-sanayi iş birliği açısından örnek bir proje olan çip fabrikası ile üniversitede geliştirilen teknolojinin ticarileşmesi sağlanıyor. ABD'de sayıları on binleri bulan bu tür yüksek teknoloji şirketleri, Türkiye’nin kalkınması açısından da büyük önem taşıyor.

Türkiye'nin satın aldığı, bazen istese bile temin edemediği çiplerin çok daha gelişmişleri bu tesiste üretilebilecek. Fabrikada üretilecek nanoteknoloji temelli ürünler ihraç da edilebilecek.

Türkiye, bu tesiste üretilecek galyum nitrat temelli çipler sayesinde savunma radarı, elektronik harp, güç elektroniği, uzay teknolojileri, elektrik iletim altyapısı, elektrikli araba, havacılık, yüksek hızlı tren ve 5G cep telefonu sistemleri eşi stratejik teknolojiler üretebilen dünyanın sayılı ülkeleri arasına girecek.

Galyum nitrat üstün özellikleriyle bu alanda kullanılan diğer ürünlerden ayrılıyor. Galyum nitrat pazarının gelecek 10 yılda hızla büyümesi ve bu alandaki faaliyetlerin önemli ekonomik getirileri beraberinde getirmesi bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 62,20
En Yüksek: 63,20
En Düşük: 61,50
Değişim 0,16 %
FK: 19,45
PD / DD: 1,62
İşlem Hacmi 2.914.191.217
Toplam Adet: 46.743.807
Ağırlıklı Ort.: 62,40
ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sencer21 Mart 2017 18:19

    tek kelime ile harika bir de şu toryum zenginleştirme işini başarabilirse nükleer bomba ve nükleer enerjiden elektrik üretimini gerçekleştirebiliriz bunun yanında uranyum mermisi olduğu gibi toryum mermisi de üretilebilir bakalım o günleri görebilecek miyiz

  • Yorumspor21 Mart 2017 11:51

    Kurulan fabrika ilse aselsan yüksek performanslı transistörler üretecektir. Bu sayede aselsan cep telefonu, elektrikli araç ve hızlı tren sektörüne girecektir. Elektrikli araç sektöründe gelişme göstermesi halinde yerli otomobil işinin aselsan'a verilebileceğini düşünüyorum.

  • Lünpen21 Mart 2017 11:39

    2002 ye kadar ülkede herşey Avrupadan Montajdı. SAvunma sanayinden tut yrrli Aşıya üretilmeye başlandıkça Avtupadaki ve içerdeki mümessilleri çıldırıyor

  • Yorumspor21 Mart 2017 11:28

    Kurulan fabrikada yüksek teknoloji ürünleri üretilecektir. Beni en çok heyecanlandıran, galyum nitrat yüksek performanslı transistörler ile aselsan'nın cep telefonu, eletrikli araç ve hızlı tren sektörüne giriş yapabilmesidir. Elektrikli araç olayında ilerleme kaydedilirse yerli otomotiv işini Aselsan üstlenebilir.

  • Samet Ay 21 Mart 2017 11:16

    Valla helal olsun. İnşallah ekonomimize de yansır