E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıArtan fiyat baskılarını bastırmak için faiz artırımı gelir mi? ---

Artan fiyat baskılarını bastırmak için faiz artırımı gelir mi?

Artan fiyat baskılarını bastırmak için faiz artırımı gelir mi?
19 Ekim 2021 - 08:09 borsagundem.com

A1 Capital tarafından hazırlanan günlük bültende küresel fiyatlamalar inceleniyor

ABD fabrikalarındaki üretimin Eylül ayında yedi ayın en büyük düşüşünü kaydederek önceki kazançları sildiğini göstermesinin ardından dolar endeksi %0.02 düşüşle 93.95'e gerilerken, ABD imalat üretimi, devam eden küresel yarı iletken kıtlığı ile motorlu araç üretimini baskılarken , arz kısıtlamalarının ekonomik büyümeyi engellediğine dair daha fazla kanıt sağladı.

Beş yıllık ABD tahvil getirileri, iki haftalık yükseliş serisini sürdürerek Şubat 2020'den bu yana en yüksek seviyesi olan %1,193'e kadar yükseldi. Bu da artan fiyat baskılarını bastırmak için FED’in beklenenden daha erken faiz oranlarını artırması gerekeceğini tahmin edilmesine yol açtı. Arz sorunlarıyla birlikte Enflasyonun yakın zamanda düşmesi pek olası görünmediği için ABD merkez bankasının hareket etmesi gerekeceğini algısı artmaya devam ediyor.

İngiltere ve Yeni Zelanda, küresel olarak kısa vadeli tahvil getirilerinde artışa öncülük ederken, Avrupa ve Avustralya'daki oranlar ABD'deki oranlardan nispeten daha fazla yükselerek dolar üzerinde baskı
oluşturdu. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey'in enflasyon riskleri arttıkça merkez bankasının faiz oranlarını yükseltmeye hazırlandığına dair yeni bir sinyal göndermesinin ardından, sterlin de euro karşısında kısa bir süreliğine 20 ayın zirvesine çıktı. Norveç kronu ile Kanada ve Avustralya doları da dahil olmak üzere emtia bağlantılı para birimlerinin, enerji fiyatları arttıkça yazdan bu yana en iyi performansı gösterirken, euro ve yen en kötü performansa sahip oldular.

Asya borsaları, teknoloji kaynaklı Wall Street rallisinin desteğiyle Salı günü yükseldi ve zayıf verilerin yatırımcıların dünyanın en büyük ikinci ekonomisine ilişkin endişelerini artırmasından bir gün sonra Çin piyasalarındaki toparlanmaya yardımcı oldu. Kömür, Çinko ve bakır’da yükseliş devam ederken Baltıc Dry endeksindeki düşüş yedinci güne taşındı. 

Bugünün gündemine baktığımızda; Türkiye İstatistik Kurumu, Tarımsal Girdi Fiyatları Endeksi verilerini açıklarken Hazine, 8 ay vadeli bono ve 7 yıl vadeli değişken faizli tahvili yeniden satışa sunarken , ayrıca 2 yıl vadeli kira sertifikasını doğrudan satacak.Yurtdışında ise ; ABD'de konut başlangıçları verisini takip edeceğiz. Konut başlangıçlarının yüzde 0,3 düşüşle 1,61 milyona gerilemesi bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)