E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemArjantin'in IMF ile anlaşması tehlikeye girdi---

Arjantin'in IMF ile anlaşması tehlikeye girdi

Arjantin'in IMF ile anlaşması tehlikeye girdi
01 Şubat 2022 - 10:21 borsagundem.com

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez'in IMF ile anlaşma yaptığını açıklamasının ardından hükümet kanadı karıştı.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, ülkesinin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile borç ödeme anlaşmasına vardığını açıkladı. Fernandez, cuma günü ülkenin IMF’den 2018’de aldığı 44 milyar dolarlık borcun geri ödenmesi için IMF ile anlaşmaya sağlandıklarını duyurdu.

Sözcü'nün haberine göre, anlaşmanın duyurulmasının ardından hükümet kanadından kritik bir istifa geldi. Eski devlet başkanları Néstor Kirchner ve Cristina Kirchner’in oğlu olan ve parlamentoda Peronist bloğun lideri konumunda bulunan Máximo Kirchner görevinden istifa etti. Kirchner, IMF ile yapılan müzakerelerde elde edilen sonuçları ve kullanılan stratejiyi paylaşmadığı için istifa ettiğini duyurdu.

ANLAŞMA TEHLİKEDE

Anlaşmanın kongre tarafından da onaylanması gerekiyor. Kirchner’in istifası bu anlaşmanın onaylanmasını da tehlikeye sokuyor.

Máximo Kirchner’in annesi olan eski devlet başkanı Cristina Fernández de Kirchner şu anda başkan yardımcılığı görevini de yürütüyor. Máximo Kirchner ise peronistlerin radikal kanadının önemli figürlerinden biri. IMF baskısının hükümet harcamalarını kıstığını savunan Máximo Kirchner, ara seçimlerde peronistlerin zayıflamasının sebebini de IMF baskısına bağlıyordu.

Yapılan son anlaşma anlaşma, Arjantin’in bütçe açığını 2025 yılına kadar sıfıra indirmesini ve hükümetin halihazırda uyguladığı yüksek enerji sübvansiyonlarında büyük kesintiler yapmasını gerektiriyor.

Başkan Fernandez konu ile ilgili, “Bunun varabileceğimiz en iyi anlaşma olduğuna inanıyorum” dedi. Fernandez, başkan yardımcısı Cristina Kirchner’in geçen hafta sunulan IMF anlaşmasını destekleyip desteklemediği sorulduğunda ise “farklı görüşlere” sahip olduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?

Arjantin, eski Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin liderliğinde IMF tarihinin açtığı en yüksek krediyi içeren 57 milyar dolarlık stand-by anlaşmasını 2018’de imzalamış ve bu kapsamda fondan 44 milyar dolar kaynak kullanmıştı

Peronistler, IMF’nin Arjantin’e 2018’de 57 milyar dolarlık bir kurtarma paketi verme kararını o dönem ağır bir şekilde eleştirdi ve bu anlaşmanın dönemin devlet başkanı Mauricio Macri’nin yeniden seçim kampanyasına yardım etmek için yapıldığını söyledi.

Arjantin ekonomisi, net döviz rezervlerinin neredeyse tükenmesi, yıllık enflasyonun yüzde 50’nin üzerine çıkması ve paralel döviz kurunun resmi olarak kontrol edilen seviyenin iki katından fazla olması nedeniyle uzun süredir zor durumda.

Arjantin IMF ile ‘mali patikada’ anlaştı

 

Arjantin tahıl ihracatını sınırlandırıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)01 Şubat 2022 11:40

    İMF para verdi mi, senin sayıştay raporların, devletinin denbetimcileri, ülkenisin kontrol memurları değil... Adamlar para verince köprü yapacağım.. saray dikeceğim, asfalt edeceğim, taş taşıyacağım, çükür kasazağım, gizli ödenekde harcayacağım vb. laflarınıza güler, kendi devletin resmi hesaplamalarına itibar etmezler. Sadece gerçek ihtiyaç alanlarında ülke geleceği için borçları, üretim hatları, devletin gelecekde  yatırım üretim alanları vb. vb. kullanıldıgından emin olmak isterler. O bakımdan imf attım faiz oranı  5 ise bunu tercih etmez tönericiler ve ingiliz yahudi tefecisinden yüzde 15 le para alırlar. Dış ekonomık denetim ve analisler devre dışı  kalır. Bürada Arjantin ne amaçla almak istiyor parayı? amaa alınca nerede kullanacak ? uzlaşamamışlar.örnek,  Zİraatbankdan para çekiyorum koşul şu, ama usd alamazsın ? :D  neden ithal hammadde alacam belki? ziraat oldu imf :D... ozaman akbankdan alırım.. ama faizi yüksek :D

  • ALİ KODUŞ01 Şubat 2022 11:26

    Millet İttfakı göreve getirir ise abd bizde yine abd nin kölesi yapacaklar.