E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaArjantin'den dolar açılımı---

Arjantin'den dolar açılımı

Arjantin'den dolar açılımı
28 Ocak 2014 - 06:59 borsagundem.com

Arjantin dolar karşısında büyük düşüş yaşayan para biriminin değerini yükseltmek için birtakım değişikliklere gitti

Arjantin, para birimi pezonun dolar karşısındaki düşüşü engellemek için harekete geçti.

DOLAR SATIN ALABİLECEKLER

Arjantin hükümeti iki yıldır dolar satın almayı yasaklayan uygulamayı kaldırdı ve maaşı 900 doların üzerinde olan kişilerin aylık en fazla 2 bin Dolar alabileceğini açıkladı. Ancak büyük şirketler ve yatırımcıların alım yapması hala yasak.

KARA BORSADA ALINABİLİYORDU

Arjantin’de dolar daha önceleri kara borsa üzerinden satın alınabiliyordu. Bu da ülkede enflasyon sorunu yarattı. Arjantin Kabine Başkanı Jorge Capitanich, sadece “çalışan profesyoneller, işçiler ve küçük işletme sahiplerinin” dolar alabileceğini duyurdu.

YÜZDE 20 VERGİ ALINIYOR

Arjantinliler, daha önce evlerinde dolar sakladıkları ortaya çıkarsa, ellerindeki paranın yüzde 20’sini vergi olarak ödemek zorunda kalıyordu. Dolarlarını bankada saklayan vatandaşlarsa herhangi bir vergi ödemiyor. Arjantin dünyanın en yüksek enflasyon oranına sahip ülkesi. Peso kara borsada normal değerinin yüzde 40 daha altında değer görüyor. DENGE UMUDU Arjantin hükümeti bu düzenlemeyle pezonun kara borsa ve resmi piyasada fiyat dengesine oturacağını umut ediyor.

KARA BORSA BASKISI DEVAM EDECEK

Arjantin’de yaşayan ekonomist Rodolfo Rossi, “Bu bir rahatlama ama tam bir özgürlük değil. Pratikte insanlara biraz hareket alanı sağlıyor. Kara borsada pezo üzerindeki baskının devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

2002 KRİZİ

Arjantin halkı, 2002 yılında yaşanan ekonomik kriz nedeniyle maaşları ve yaşam standartlarında ciddi anlamda bir çöküş yaşadı. Hükümet dış borçlarını ödeyemediği için iflas etti. Ülkede enflasyon yüzde 41 seviyesine çıktı.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)