E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaArjantin'deki satış Türkiye'yi etkiler mi?---

Arjantin'deki satış Türkiye'yi etkiler mi?

Arjantin'deki satış Türkiye'yi etkiler mi?
06 Eylül 2019 - 17:34 borsagundem.com

Autonomy Capital’ın Arjantin yatırımlarından kaybettiği 1 milyar dolardan sonra gözler Türkiye yatırımlarına çevrildi

İngiltere merkezli hedge fon Autonomy Capital’ın Arjantin yatırımlarından kaybettiği 1 milyar dolardan sonra gözler Türkiye yatırımlarına çevrildi. Son dönemlerde yaşanan bulaşıcılık riski, başta Türkiye olmak üzere bir çok gelişen ülke için endişe kaynağı.

Autonomy Capital'a yakın kaynaklar Arjantin’de yaşanan bu kaybın, hedge fonların Türkiye pozisyonunu etkilemeyeceğini belirtiyor. Arjantin ağırlıklı olarak hedge fon ve uzun vadeli yatırımların odağı iken; Türkiye pozisyonu olan yatırım kuruluşlarının, daha kısa vadeli fonlar tuttuğuna dikkat çekiliyor.

Kaynaklara göre, Türk piyasasının eskisi kadar likit olmamasından ve asıl pozisyon azaltımının 2018'in üçüncü çeyreğinde yaşanmasından ötürü Türkiye’ye yatırım yapan fonlardan yüklü sermaye çıkışı beklenmiyor.

“Bulaşıcılık riski sınırlı”

Vanguard'ın gelişen piyasalar birim yöneticisi Nick Eisinger, “Şu ana kadar sınırlı bulaşıcılık riski görüyoruz ve şu anda Arjantin'in siyasi oynaklık ve istikrarsız fonlama durumu göz önüne alındığında kendine özgü olduğunu düşünüyoruz.” diyor.

Gelişen piyasa endekslerindeki düşüşün bir başka nedeninin, ABD tahvillerinde yaşanan büyük rallinin Arjantin varlıklarından çıkışı desteklemesi olduğunu söyleyen Eisinger, rezerv paralara dönüşe de dikkat çekti.

Eisinger, sözlerini sürdürdü:

Ajantin yatırımcıları uzun vadeli yatırım yapıyor ve burada kuyruk riski göz ardı ediliyor. Ama biz ARG'ye bir miktar “ağırlığı artır” dedik ama kuyruk risklerini tam olarak anladık. Böylece Arjantin varlıkları ralli yaparsa getiriyi artıracak boyuta sahipti, ancak ters giderse bize zarar vermeyecekti.

“Arjantin'den başka ülkelere yayılma ihtimali şimdilik göremiyoruz”

Fransa merkezli Türkiye'ye yatırım yapan büyük bir varlık yönetim şirketinin değerlendirmesinde şu sözlere yer verildi:

Autonomy Capital eğer çok büyük bir kayıp yaşamışsa fondan çıkış olur ve fon şu an da Arjantin satamayacağı için kalan gelişen ülkeleri satmak zorunda kalabilir. Bu genel piyasaya yayılır mı? Benim gözlemim, şimdilik hayır.

Söz konusu değerlendirmede gelişen ülkeler için yavaş yavaş olumlu tavsiyelerin de gelmeye başladığı belirtilirken, ek olarak Çin'in yerel tahvillerinin endekse eklendiği ifade edildi. Hong Kong'da “işlerin biraz daha düzeldiğine”, Brexit anlaşması ihtimalinin arttığı ve ABD ile Çin'in görüşmelere yeniden başlayacağının altı çizildi.

Aşırı kötümser olup Arjantin'den başka ülkelere yayılma etkisini şimdilik göremediklerini belirten kurum yetkilileri “Türkiye kendi kendine bir politika hatası yaparsa bu durum başka olabilir.

Mesela Merkez Bankası politikası beklenti dışında gerçekleşirse veya Suriye'de göçmen sorunu jeopolitik bir riske dönüşürse Türkiye kendine has riskini oluşturabilir.” dedi. (BloombergHT)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)