E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıArjantin madencilik sektörü tehdit altında---

Arjantin madencilik sektörü tehdit altında

Arjantin madencilik sektörü tehdit altında
10 Kasım 2022 - 08:54 borsagundem.com

Arjantin'de maden odasına göre Arjantin madencilik sektörü önemli ithalat yetersizliği sebebiyle kapanmaya zorlanabilir.

Arjantin'de CAEM maden odası, hükümetin kilit arzı ithal etmenin önündeki engelleri kaldırmaması halinde madencilik sektörünün kapanmaya zorlanabileceğini bildirdi.

Düşen uluslararası maden fiyatları ve yüksek maliyetler, hükümeti SIRA ve SIRASE izinleri de dahil olmak üzere ithalatçıların resmi döviz kuruna erişmesine izin verecek düzenleyici izinlerdeki gecikmelerden sorumlu tutan odaya göre madencilik projeleri üzerinde de baskı oluşturuyor.

CAEM açıklamasına göre, darboğaz, tamamen kapanmayla sona erme olasılığıyla birlikte üretim ritimlerini riske atıyor.

Sanayi grubu, madencilik sektörünün, proje genişletmeleri ve yeni madenler de dahil olmak üzere, üretime devam etmek için araçlar için büyük lastikler ve özel kimyasallar gibi girdilere garantili erişime ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Güney Amerika'nın en büyük ikinci ekonomisi olan Arjantin, altın, gümüş, bakır ve lityum üretiyor.

Ancak merkez bankasının azalan dolar arzını korumaya çalışan hükümet, ithalatçıların sıkı bir şekilde kontrol edilen resmi döviz kurunu kullanarak mal satın alma yetkisi almasını şart koşuyor.

Arjantin'in dolar başına 160 peso seviyesinde seyreden resmi döviz kuru, hükümetin onayladığı diğer kurlardan veya dolar başına yaklaşık 306 peso paralel karaborsa oranından çok daha düşük.

Arjantin, resmi verilere göre, ihracatın çoğunluğu altın ve gümüş sevkiyatlarından oluşan 367 milyon dolar olduğu, ithalatın ise sadece 49 milyon dolar olduğu eylül ayında madencilik sektörü ticaret fazlası 319 milyon Dolar verdi.

Oda, ülkenin madencilik endüstrisinin, geçen yıl merkez bankasının kasası için net döviz oluşturan ve bu yılki madencilik ihracatının tahmini 3,8 milyar dolar değerinde olduğu sadece üç sektörden biri olduğunu da belirtti.

Arjantin'de Ekonomi Bakanı Guzman istifa etti

 

Arjantin'de ekonomik sorunlar artışta

 

IMF ve Arjantin'den 45 milyar dolarlık yapılandırmaya imza

 

Arjantin'de servetten vergi alınacak!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)