E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriArçelik'te yeni stareteji "İpek Yolu"---

Arçelik'te yeni stareteji "İpek Yolu"

Arçelik'te yeni stareteji İpek Yolu
24 Mayıs 2017 - 16:38 borsagundem.com

Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu, ana stratejilerinden birinin tarihi İpek Yolu üzerindeki ülkelerde pazar payı alabilmek olduğunu söyledi

Türkiye'nin lider beyaz eşya üreticilerinden Arçelik'in CEO'su Hakan Bulgurlu, Arçelik'in ana stratejilerinden birinin tarihi İpek Yolu üzerindeki ülkelerde pazar payı alabilmek olduğunu belirten Bulgurlu, geçen yıl Pakistan'ın Dawlence firmasını satın alarak attıkları ilk büyük adımın ardından ikinci önemli adımında Hindistan ortaklığı olduğunu söyledi.

Hindistan'ın klima pazarı lideri Voltas'ın çok geniş marka ve dağıtım ağından istifade ederek 10 yıl içerisinde Hindistan'da çok önemli cirolar elde etmeyi planladıklarını açıklayan Bulgurlu hedeflerini şöyle açıkladı:

"Ortaklık kapsamında ilk etapta yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla buzdolabı fabrikası hayata geçireceğiz. 2018'de üretime geçmesini planlıyoruz. Arkasından zaman içerisinde doğru koşulların oluşmasıyla beraber farklı ürünlerin üretimiyle devam edeceğiz. Hindistan'da pazara bütünsel olarak bakıyoruz. Tayvan ve Çin'deki fabrikalarımızdan da çok ciddi miktarda ihracat yapılacak. Buzdolabı ana ürün olduğu için ilk etapta onun üretimini planlıyoruz. Tüm fabrikalarımızdan gelen Voltas-Beko ürünlerini de 2018'de Hindistan'da bulabileceksiniz."

Hindistan'da üretilecek ürünlerin diğer Asya pazarlarına ihraç edilip edilmeyeceği ile ilgili soruya ise Arçelik CEO'su şöyle yanıt verdi:

"Hindistan pazarı o kadar büyük ki biz bu paketin öncelikle Hindistan pazarını besleyeceğini düşünüyoruz. Sri Lanka ve Nepal gibi çevre ülkelerde satış fırsatlarını takip edeceğiz. Ancak ana odak Hindistan pazarı."

2016'da Tayland'da  fabrika açtıklarını, Vietnam ve Malezya'da kendi iştiraklerini kurduklarını hatırlatan Bulgurlu, Pakistan ve Hindistan'la bölge stratejilerinin önemli bir kısmını tamamladıklarını sırada Endonezya olduğunu aktardı.

Bulgurlu, Arçelik'in Asya pazarındaki yol haritasını ise şu şekilde açıkladı:

"Asya-Pasifik pazarlarının en önemli özelliği yoğun nüfusa ve hızla gelişen ekonomilere sahip olmaları. Romanya, Polonya gibi ülkelerde pazar lideriyiz. Pazar lideri olmadığımız ülkelerde de ilk üçte olmak için çok güçlü hedefler koyuyoruz.  Beyaz eşya pazarına ve ekonomik büyüme oranlarına baktığımızda Asya-Pasifik'in toplam dünya ekonomisinden aldığı pay zaman içerisinde çok artacak. Biz de bugünden o büyümeden pay alabilmek için buralarda pozisyon alıyoruz. Bir fabrika kurmak birkaç yıl, pazara yerleşmek daha da uzun ama 5 ila 10 yıl içerisinde biz Arçelik'in Asya-Pasifik'in toplamında çok daha fazla etkili olacağını düşünüyoruz." 

Yaklaşık 4,5 milyar dolarlık bir beyaz eşya pazarına sahip Hindistan'a doğru zamanda girdiklerini düşünen Bulgurlu, bu durumun Arçelik'in değerine nasıl yansıyacağı ile ilgili de şöyle konuştu:

"Arçelik'in yüzde 25'i halka açık. Bunun da yaklaşık yüzde 90'ı yabancı yatırımcıların sahipliğinde. Son yıllarda Arçelik çok sağlam bir büyüme stratejisi ve finansal yapı ile ilerliyor. Bu da Arçelik hissesinin güvenilir bir yatırım aracı olmasıyla neticeleniyor. Ben bu olumlu havanın şirket değerine de yansıyacağını düşünüyorum. "

Arçelik, Voltas ile anlaşma imzaladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 162,50
En Yüksek: 163,00
En Düşük: 158,20
Değişim 0,62 %
FK: 14,32
PD / DD: 2,07
İşlem Hacmi 398.935.748
Toplam Adet: 2.480.483
Ağırlıklı Ort.: 160,83
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)