E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisArçelik'te neler oluyor?---

Arçelik'te neler oluyor?

Arçelik'te neler oluyor?
06 Şubat 2014 - 16:46 borsagundem.com

Arçelik'in Hadımköy'deki fabrikasında işten çıkarmalar ve üretim durdurma iddiaları ortaya atıldı

BURAK TAŞÇI – BORSAGUNDEM.COM/ÖZEL [email protected]


Türkiye'nin önde gelen dev firmalarından Koç Holding dolar kuru kıskacında. 24 Ocak’ta Koç Holding şirketlerinin hisselerinde meydana gelen sert satışların nedeni olarak iddia edilen döviz açığının, şirket çalışanlarını etkilediği ortaya çıktı.

İddialara göre 24 Ocak’ta Holding’in halka açık şirketlerinden Arçelik’in Hadımköy fabrikasında bazı üretim hatları kapatıldı, personelin de işine son verildi. 31 Ocak 2014’te yaşandığı söylenen ikinci dalgada işine son verilen işçi sayısının 80’e yakın olduğu konuşulurken, kapatılan hatlardan çıkarılan işçi sayının toplamda 200'e yaklaştığı öne sürüldü.

Borsagundem.com’un ulaştığı bilgilere göre, işten çıkarılan işçilere, dolar kurundaki artış nedeniyle  üretim hattında kullanılan ve fiyatları yükselen elektronik ekipmanların alınamaması ve bundan dolayı da üretim yapılamayacak olması gerekçe gösterildi. Fabrikadan ayrılan işçilere tüm haklarının verildiği öğrenildi. Arçelik’in işten çıkardığı işçilerin kadroya geçiş tarihlerinin geldiği de ileri sürülen iddialar arasında.

FABRİKA ÜRETİME ARA VERDİ

31 Ocak 2014 günü gerçekleştirildiği öne sürülen 80 kişilik tenkisatın ardından ise şok bir karar alındı. İddiaya göre fabrikada üretim bir haftalığına durdurulurken, çalışanlardan da yıllık izinlerinden kullandırılmak üzere ücretli izne ayrılmaları istendi.

İŞTEN ÇIKARILANLAR KAP’A BİLDİRİLMEDİ

Ancak bunca flaş olay yaşanırken, Arçelik’in, işçi çıkarma ve hatları üretime kapatma konusundaki gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirmemesi dikkat çekti.

SORULARA YANIT İÇİN 72 SAAT BEKLEDİK

Koç Holding iştiraki Arçelik’e konuyla ilgili olarak 72 saat önce yönelttiğimiz sorulara ise herhangi bir yanıt gelmedi.  Gazetecilik etiği gereği olarak iddialar için Şirket Kurumsal İletişim’le gerek telefonda yaptığımız görüşmede gerekse e-mail ortamında gönderdiğimiz sorulara karşılık Arçelik sessizliğini bozmadı.

72 saat önce Arçelik yetkililerine geçtiğimiz ancak geri dönüşü olmayan sorular şöyle:

-24 Ocak 2014 ve 30-31 Ocak 2014 tarihinde işten çıkarma yaşandı mı? Doğruysa kaç kişi çıkarıldı?
-Üretim hatlarında kapatmalar oldu mu?
-Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu son günlerde fabrikada teftiş yaptı mı?
-Fabrika çalışanları yıllık izinleri kullandırılarak Cuma (31-01-2014) günü 1 haftalık izne mi ayrıldı? Varsa böyle bir izin bunun nedeni nedir?
-Üretime ara verildi mi? Verildiyse ne kadar sürecek?
-Dolar kuruna bağlı olarak parça alımının durdurulmasından dolayı işten çıkarmaların yaşandığı söyleniyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ÖZKAN22 Ocak 2015 18:21

    KOÇ grubu bunu hep yapıyor tazminat hakkı dolmadan çıkarılırsın....O yüzden işçileri hep 3 ay sözleşmeli alıyolar arçelik beylikdüzü fabrikası eski çalışaniyim...

  • salo195708 Şubat 2014 11:57

    allahın sopası yok.

  • ebonyy07 Şubat 2014 20:18

    koç grubu bu tarz şeyler yapmaz..bilançonun açıklanacağı gün böle haberlerin çıkması çok MANİDAR:)

  • muhittin07 Şubat 2014 15:49

    israile özür dileten adnan hocam,arçeliğe acil yardım et.

  • erman07 Şubat 2014 14:58

    Rekabet kurulu Koç şirketlerine bu kadar ceza yazarsa olacağı budur.

  • ford da aynı07 Şubat 2014 09:36

    bu ananascıların ford fabrikası da aynı. hep mevsimsel işçi.. kıdem tazminatı yok. hep işçi mağdur.. hep gariban mağdur..

  • 1607 Şubat 2014 09:12

    KOC BUNU HEP YAPIYOR.TOFAS CALISANLARI TARIM ISCISI GIBI IS VAR GEL IS YOK GIT.DENEME SURESIDE 11Ay.sendikada kocun.olan calisana

  • m yazır07 Şubat 2014 07:59

    elektronik ürünlerin üretiminde yerli teknoloji ve katmadeğer sınırlı olup, aşırı kur artışı sonucu maliyet artışı fiyatlara yansıtılamaz ve satışlarda ve karda ciddi düşüş olur ve stoklardaki artış ve üretim,satış ve stok arasında meydana gelen dengesizliği gidermek için üretimde azaltma yoluna gidilebilir, bu durum istihdamı olumsuz etkiler. hükümetin satışı teşvik etmek için acil olarak kdv ve ötv oranlarında geçici indirime gitmesi büyüme ve tüketimin dengelenmesini sağlayacaktır.