E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiArçelik hedef fiyatı yüzde 19 yükseldi---

Arçelik hedef fiyatı yüzde 19 yükseldi

Arçelik hedef fiyatı yüzde 19 yükseldi
03 Şubat 2015 - 09:42 borsagundem.com

Halk Yatırım tarafından hazırlanan teknik analiz raporunda hisse hedef fiyatı 17, TL'ye yükseldi

Halk Yatırım, Arçelik için hedef fiyatını 14,80TL'den 17,60TL'ye yükseltti. Halk Yatırım konu ile ilgili raporunda, Arçelik için 'EKLE' tavsiyesini sürdürdüklerini belirtti.
 
''Yurt içindeki talebin zayıf seyretmesi nedeniyle, Faaliyet Kar Marjı bir miktar geriledi. Operasyonel karlılığa baktığımızda ise, Şirket dördüncü çeyrekte 335 milyon TL FAVÖK elde ederken, bu rakam geçtiğimiz senenin aynı döneminde elde etmiş olduğu 325 milyon TL’ye göre %2,8’lik artış, bir önceki çeyrek rakamı olan 351 milyon TL’ye göre de %4,5’lik bir düşüşe işaret etmektedir. Böylece Şirket’in FAVÖK marjı dördüncü çeyrekte %9,8 ile bir önceki yıl aynı dönemde %10,5 ve bir önceki çeyrek rakamı olan %10,8'in altında gerçekleşmiştir. Artan faaliyet giderleri ve tüketici elektroniği segmentinde gözlenen marj düşüşü nedeniyle, faaliyet kar marjının bu çeyrekte %7,2 ile bir önceki yıl aynı çeyrek rakamı olan %8,0'e göre bir miktar gerilediğini izliyoruz (3Ç14: %8,1). Gerileyen EUR/USD paritesinin olası negatif etkisi kar marjını çeyreksel bazda baskı altında bırakırken; güçlü fiyatlama, iyileşen ürün karması ve maliyet baskısının olmaması ile brüt karlılık geçen yıla göre pozitif seyrini sürdürdü. Brüt kar marjı (2014: %31,8, 2013: %30,5).
 
Şirket’in 2015 yılsonu öngörüleri, beklentilerimiz ile uyumlu. Arçelik 2015 yılında: i) yurt içi satış hacminde %3-5 arasında artış; ii) yurt dışı satış hacminde %6’nın üzerinde artış; iii) uzun vadeli FAVÖK marjının %11 olarak gerçekleşeceğini öngörürken; iv) %10’a yakın ciro büyümesi; v) Türkiye ve Avrupa gibi önemli pazarlarda sabit veya iyileşen pazar payı; vi) karlılık tahminini ise %11 olarak korudu. Aynı zamanda, Tayland’daki yeni fabrika yatırımı hariç diğer yatırım harcamalarının 120-150 milyon EUR arasında gerçekleşmesi bekleniyor.
 
Arçelik, ASEAN bölgesindeki konumunu yeni fabrika yatırımları ve satın almaları ile güçlendirmeyi hedefliyor. Bilindiği üzere, Asya pazarlarına açılmak adına iştiraki Beko ASEAN adı verilen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (Association of Southeast Asian Nations) pazarına odaklanma hedefi doğrultusunda, Tayland'da 100 milyon dolarlık yatırımla fabrika kurma kararı aldı ve bu yatırım ile ilgili gerekli teşviki Tayland hükümetinden aldı. Tayland’daki buzdolabı fabrikasının temeli atıldı ve bu yatırımın 2015 yılında devreye girmesi planlanmakta. Şirket’in bu tesis ile üç sene içerisinde 800 bin adetin üzerinde buzdolabı üretmesi, bölgede 500 milyon dolarlık ciro yaratması ve bölgesel olarak %5 pazar payı elde etmesi amaçlanıyor. Arçelik konsolide satışlarında ASEAN bölgesinin toplam satışlardaki payını %8 seviyelerinde hedefliyor. Söz konusu yatırımın coğrafi çeşitliliği sağlama ve sürdürülebilir büyümeye ulaşma hedefi doğrultusunda, ARCLK'in ihracatları ve kapasite kullanımını destekleyeceği için olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.
 
Zayıf iç talebin 2015 yılında toparlanmasını bekliyoruz. Olası bir ÖTV indiriminin sektörü destekleyeceğini düşünüyoruz. Maliye Bakanlığının, enerji tüketimini tasarruf yoluyla azaltma projesi kapsamında enerji verimliliği yüksek ürünlerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi üzerinde çalışıldığını ve vergi avantajının 2015 yılı bütçe komisyonunda görüşülüyor olduğunu biliyoruz. ÖTV’de yapılacak indirimin perakende fiyatları üzerinde önemli bir etkiye sahip olmasa da, müşteri algısını olumlu yönde etkileyebileceğini düşünüyoruz.
 
Yeni uluslararası pazarlara giriş marjları olumlu yönde destekleyecektir. Arçelik, Avrupa’da birçok pazarda öncü olmakla birlikte, Batı Avrupa’da Beko markası ile ikinci sıraya yükseldi. Cirosunun %34’ünü Batı Avrupa’dan sağlayan Arçelik’in, Avrupa pazarında yaşanacak olası ekonomik toparlanmadan olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. Avrupa pazarında büyümenin yavaş kalması ve sıkı rekabet ile olumlu ihracat performansının sürdürülememesini Şirket için risk olarak görüyoruz. Ancak, yurt içi talebin göreceli olarak güçlenebileceği, genel seçimlere bağlı olarak da kamunun büyümeye katkısında beklenen artış gibi unsurların destekleyici olacağını düşünüyoruz. Arçelik’in girdiği yeni pazarlardaki büyüme potansiyeli ve marka bilinirliği gelirlere ve karlılığa olumlu yansıyacağını düşünmekle birlikte, Şirket’in ürün karmasını bu pazarlarda çeşitlendirmesini de orta vadede marjlara olumlu yansımasını öngörüyoruz.

ARCLK için hedef fiyatımızı 17,60 TL yükseltiyor, EKLE tavsiyemizi sürdürüyoruz. Devam eden küresel genişleme stratejisinin ve kalıcı pazar payı kazanımlarının ön plana çıkaracağını düşündüğümüz Arçelik için 2015’te %10 satış büyümesi, %11 FAVÖK marjı gerçekleştirmesini bekliyoruz. Arçelik’in tahmini değerini, İndirgenmiş Nakit Akımları yöntemi ve Yurtdışı Benzer Piyasa Çarpanları yöntemlerine göre ağırlıklandırarak (%70 İNA, %30 Piyasa Çarpanları) 11,90 milyar TL olarak hesaplamaktayız. Bu nedenle, ARCLK için daha önce verdiğimiz hisse başı 14,80 TL hedef fiyatımızı 17,60 TL’ye yükseltiyor; bulduğumuz hedef piyasa değerine göre %15 oranında iskontolu işlem görmesi sebebiyle “EKLE” tavsiyemizi sürdürüyoruz.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 168,90
En Yüksek: 170,90
En Düşük: 161,50
Değişim 4,19 %
FK: 14,89
PD / DD: 2,15
İşlem Hacmi 1.177.313.475
Toplam Adet: 7.034.078
Ağırlıklı Ort.: 167,37
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)