E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAramco saldırısı sonrası petrolde rekor: 71 doları aştı---

Aramco saldırısı sonrası petrolde rekor: 71 doları aştı

Aramco saldırısı sonrası petrolde rekor: 71 doları aştı
16 Eylül 2019 - 03:37 borsagundem.com

Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik saldırısının ardından petrol fiyatları tırmanmaya başladı. Yüzde 18 değer kazanan Brent petrolün varil fiyatı 71 doları aştı

Yemen'deki Husilerin Suudi Arabistan'ın doğusunda yer alan ve devlet petrol şirketi Aramco'ya ait Abkayk ve Hureys tesislerine yönelik saldırısının ardından petrol fiyatları, Körfez Savaşı'ndan bu yana en yüksek artışı gördü. Brent petrol varil fiyatları yüzde 18 değer kazanarak 71 doları geçti.

Analistler Suudi Arabistan'ın tam petrol tedarik kapasitesine geri dönmesinin haftalar alabileceğini söylerken, Suudi Enerji Bakanlığı yetkilileri, ülkenin petrol üretiminin yarısının yangın hasarı nedeniyle durdurulduğunu ve durum değerlendirmesinin bugün yapılacağını bildirdi.

Cumartesi günü sabah saatlerinde saldırıya uğrayan Abkayk, dünyanın en büyük petrol işleme tesisi ve günde 7 milyon varilden fazla petrol işleme kapasitesine sahip. Hureys ise, günde yaklaşık 1.5 milyon varil işleme kapasitesine sahip ve ikinci en büyük petrol sahası. Analistler, Abkayk tesisinin krallığın petrol üretiminde kilit önem arz ettiğini belirtiyor.

Husilerin üstlendiği saldırı, 1990 yılında Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak'ın düzenlediği füze saldırılarından bu yana krallığın petrol altyapısına yönelik en büyük saldırı olarak öne çıkıyor.

Hesaplara göre Suudilerin petrol üretimini yarıya düşürmesi, dünyanın günlük petrol üretiminin yüzde 5'ini etkiliyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin son rakamlarına göre, Suudi Arabistan ağustos ayında, günlük 9.85 milyon varil petrol üretti.

Halihazırda petrol, krallığın ihracat gelirlerinin yüzde 70'ini ve ülkenin GSYİH'sinin yarısından fazlasını oluşturuyor.

ABD İRAN’I SUÇLUYOR

Saldırıları Yemen’de İran destekli Husi milisleri üstlendi ancak ABD, saldırılardan İran’ı sorumlu tutuyor. Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili, saldırıların Suudi Arabistan’ın petrol endüstrisinin kalbindeki tesisleri hedeflediğini ve doğrudan İran yönünden geldiğini, güdümlü füze kullanılmış olabileceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ‘saldırıların Yemen’den geldiğine dair hiçbir delil yok’ dedi ve tüm ülkelere, “İran’ı kınama” çağrısı yaptı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise bu suçlamaya, “Maksimum baskı politikası sonuç vermeyen Bakan Pompeo, maksimum yalan politikasına başvuruyor” dedi.

Aramco petrol üretimini tamamen durdurdu

 

Aramco saldırısı için Trump'tan tehdit: Ateşe hazırız

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HALİL TÜRK16 Eylül 2019 11:01

    abd ve israil büyük tezgaz peşindeler yine aynı şekilde oyunlar.abd nin iran ile direk savaşabilmesi mümkün değil.bir kirli oyunu kurması gerekmektedir.yani iki yerleşik iki müslüman ülkeyi bir birine önce kırdıtması ve o müslüman ülkeye yerleştikten sonra ancak iran ile savaşa bilir.ama ben öyle tahmin ediyorum ki o eski iran değil.bu savaş da bütün ortadoğu harabe olacaktır.çünkü iran  da atom bombası yaptığını tahmin ediyorum.