E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAramco petrol üretimini tamamen durdurdu---

Aramco petrol üretimini tamamen durdurdu

Aramco petrol üretimini tamamen durdurdu
15 Eylül 2019 - 18:19 borsagundem.com

Dün şafak saatlerinde, Suudi Arabistan'ın Aramco petrol tesislerine yönelik bir drone (SİHA) saldırısı gerçekleştirildi.

Saldırıda sadece 10 drone kullanıldı ancak ilk etapta Suudi petrol üretiminin yarısı, bugün ise tamamı durdu!

Suudi Arabistan eksilen üretimi kendi rezervlerinden karşılayacağını duyurdu. Ancak günlük üretimi 10 milyon varil civarında (solda beyaz) olan ülkenin petrol rezervleri sadece 200 milyon varil düzeyinde. 

Bu durumda en fazla 2 hafta-1 ay eksik üretimi karşılayabilir.

Bu süre zarfında vurulan tesisler büyük ihtimalle tamir edilemez çünkü yangını söndürmek bile bir mesele olacaktır.

Duruma bakan analistler Petrol fiyatlarının önce 80 sonra 100 dolarlara kadar tırmanabileceğini söylüyor. Petrolün varil fiyatı şu an 60 $ seviyesinde.

Bana kalırsa sistem bir şekilde üretim açığını kapatacaktır. Rusya üretimi artırabilir, İran'a ihracat imkanı sağlanabilir, fiyatlar biraz artınca Amerika’da kaya gazından petrol üretmek karlı hale geliyor orada üretim artabilir vs.

Burada asıl ciddi sorun ’Savaş’ ihtimali.

Saldırıyı Yemen’de İran’ın desteğiyle Suudi Arabistan’a karşı savaşan Husi’ler üstlendi.

İran ile savaş yanlısı ABD ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, geçtiğimiz hafta Trump tarafından kovulmuştu.

Bazı analistler bu saldırının aslında İran ile savaş isteyen ve Bolton’u kaybettiği için panik yaşayan ABD içi bir kesimin işi olduğunu düşünüyor. Amerika olayın ilk saatlerinde saldırının nereden yapıldığını araştırdığını açıklamıştı. Şu anda okları İran'a çevirmiş durumda.
  
Hatta saldırı sırasında Irak ve Kuveyt üzerinden de dronelar geçtiği yönünde haberler çıkmaya başladı. İran’dan ise Amerikan üsleri ve uçak gemileri füzelerimizin menzili içinde diye tehdit mesajları gelmeye başladı.

İran ile savaş isteyenlerin argümanı: “Müdahale etmezsek İran nükleer silah sahibi olacak”tı. Yine geçtiğimiz haftalarda meydana gelen gelişmelerle İran’ın 2020 yılında nükleer silah yapacak tam kapasiteye ulaşacağını gösterdi...

Bu durumda İran ile savaş isteyenlerin baskın çıkması halinde işte o zaman Körfez yangın yerine döner ve Petrol fiyatlarında da inanılmaz rakamlar görülebilir. Bakalım Trump veya Amerika’da savaş istemeyenler bu defa da savaş yanlısı askeri-sanayii kompleksi durdurabilecek mi?
 
Petrol fiyatlarının neredeyse ikiye katlandığı bir şok küresel ekonomik krizin gelmesini çabuklaştıracaktır. Bizim için ise durum daha da kötü çünkü petrolde neredeyse tamamen dışa bağımlıyız. Kapandı dediğimiz cari açığı yeniden artıracaktır. Doları yukarı itecektir.
11-Bir başka önemli konu ise: 10 tane drone nasıl oldu da Patriotlar vb ABD sistemleri ile korunan Aramco tesislerini vurabildi? Suudi Arabistan bu savunma için ABD’ye milyarlarca dolar ödüyor. Hava Savunma sistemi kasti olarak mı kapatıldı yoksa işe yaramıyor mu?

Bizim açımızdan da önemli olan bir başka soru: Rus S-400 Sistemi bu tip saldırıları da durdurabilecek mi? S-400’lerin alımını başından beri destekliyorum. Bu sistem füze ve uçak tehditlerine karşı şart. Ancak gelecekte droneların da büyük tehlike olacağı ortada.

Türkiye’nin bu tip saldırılara karşı da gerekli tedbirleri alması gerekecek. (Erkan Öz)



 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)