E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAralıkta ruble niçin değer kaybetti?---

Aralıkta ruble niçin değer kaybetti?

Aralıkta ruble niçin değer kaybetti?
26 Aralık 2022 - 14:45 borsagundem.com

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Zabotkin rublenin değer kaybına ilişkin, “Dış koşullarda bir bozulma var. Petrol fiyatlarında düşüş yaşaması, rublenin bir nebze zayıflaması için yeterince ağır bir sebep” dedi.

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Zabotkin, 2022'nin son ayında (Aralık) rublede yaşanan değer kaybının nedenlerini paylaştı.

Gazetemru'nun haberine göre RBK Haber’e açıklamalarda bulunan Zabotkin, rublenin petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte değer kaybı yaşadığını vurgularken, “Dış koşullarda bir bozulma var. Petrol fiyatlarında düşüş yaşaması, rublenin bir nebze zayıflaması için yeterince ağır bir sebep” diye açıkladı.

Zabotkin, aralık ayında değer kaybına rağmen mayıs ayının sonundan bu yana gözlemlenen aralıkta dalgalandığına dikkat çekti.

Dolardaki artış fiyatları etkileyecek

Rublede gözlenen zayıflamanın fiyatların yükselmesine katkıda bulunacağını itiraf eden Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, daha önce olduğu gibi, döviz kurundaki her yüzde 10’luk hareketin enflasyon oranlarına yaklaşık yüzde 0,5 ila 0,6 seviyelerinde etki ettiğini belirterek, “Bu yüzde 0,5-0,6’lık yansıma, 6 ila 12 aya kadar zamana yayılıyor. İlkbahar ve yazın ikinci yarısında değer kazanan rublenin enflasyona olumlu katkısı, büyük ölçüde sona erdi” ifadelerini kullandı.

Rus rublesinde dolar ve euroya karşı yaşanan değer kaybı aralık ayının başında hissedilirken, ay ortasında önemli ölçüde hızlanmıştı.

12-16 Aralık haftasında dolar, ruble karşısında 62,8 rubleden 64,65 rubleye, Euro ise 66,37 rubleden 69,1 rubleye çıkmış, ABD doları 21 Aralık’ta 70 ruble sınırını aşmıştı.

Bugün itibariyle Moskova Borsası’nda (MOEX) ABD doları düşüşe geçerken saat 12,43 itibariyle 68,43 rubleye geriledi. Euro ise aynı saatlerde 3,12 ruble düşüşle 72, 56’dan işlem görmeye başladı.

Ruble, dolar karşısında 8 ayın dibinde

 

O açıklama sonrası ruble değer kaybetti

 

Ruble, ABD doları karşısında güçlü performans gösterdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)