E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAralık'ta QE'de daralma bekliyor---

Aralık'ta QE'de daralma bekliyor

Aralık'ta QE'de daralma bekliyor
06 Aralık 2013 - 17:08 borsagundem.com

PIMCO'nun kurucusu Bill Gross, Fed'in Aralık ayı toplantısında tahvil alımlarını azaltması ihtimalinin yüzde 50 olduğunu ifade etti

Dünyanın en büyük tahvil fonu olan Pacific Investment Management'ın (PIMCO) kurucusu Bill Gross, Kasım ayında tarım dışı istihdamın güçlü bir şekilde yükselmesiyle, Fed'in Aralık ayı toplantısında tahvil alımlarını azaltmaya başlama ihtimalinin yüzde 50 olduğunu dile getirdi.

Gross Bloomberg'te gerçekleştirdiği bir radyo röportajında, "Şu anda ihtimal en az yüzde 50-50, daha önce Ocak ayının azaltmaya başlama noktası olacağına yönelik mantık yürütmeler vardı fakat Fed'in programdan çıkmak için istekli olduğu açık. Son büyüme hızının şimdiye kadar sadece yüzde 2 kadar bir büyüme sunduğunu düşünürsek, Fed hâlâ azaltmaya başlarken çok dikkatli olmalı" ifadelerini kullandı.

ABD'de istihdam Kasım ayında beklenenden fazla artış gösterirken, işsizlik oranı yüzde 7 ile son beş yılın en düşüğüne geriledi ve iş gücü piyasasındaki ilerlemenin ABD ekonomisinde güçlenmeye tetikleyici güç olarak katkı yapacağını gösterdi.

İstihdam Kasım ayında 203,000 artarken, Ekim ayı istihdam artışı 200,000'e revize edildi. İstihdamdaki bu iki aylık yükseliş, Şubat-Mart aylarından bu yana en büyük iki aylık artış olarak kaydedildi. Bloomberg anketine katılan 89 ekonomistin tahmin medyanı istihdamda 185,000'lik artış olacağı yönündeydi.

Fed politika yapıcıları 2008 yılında patlak veren mali kriz ile birlikte faiz oranlarını rekor düşük seviyelere düşürerek, bu süreçte ekonomik büyüme ve istihdamda istikrarlı bir toparlanma görülene kadar düşük faizlerin sürdürüleceği konusunda birçok kez görüş bildirdiler. Merkez bankası gösterge faiz oranını Aralık 2008'den bu yana yüzde 0.25'te tutarken, bu oranın işsizlik oranı yüzde 6.5'in üzerinde ve enflasyonun yüzde 2.5'in altında devam ettiği sürece korunacağını söylüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)