E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAralık'ta piyasaları neler bekliyor?---

Aralık'ta piyasaları neler bekliyor?

Aralık'ta piyasaları neler bekliyor?
29 Kasım 2010 - 11:46 borsagundem.com

Yılın son ayında İMKB'de nasıl bir performans yaşanacağı merak konusu...

Yılın son ayında İMKB'de nasıl bir performans yaşanacağı merak konusu... Eti Yatırım İMKB'deki yıl sonu etkisini değerlendirdi ve çarpıcı tahminlerde bulundu.
İşte Eti Yatırım Araştırma Bölümü'nün hazırladığı rapor...
Haziran ayında yayınladığımız “İMKB’de Ramazan Ayı Etkisi” çalışmamızda mevsimselliğin perakende ve gıda sektörü hisselerine yansıması, “Ramazan ayından 1 ay öncesinde gıda ve perakende sektörlerinin İMKB-100 endeksinden daha iyi performans gösterdiği” genel kanısının doğru olmadığını ortaya çıkarmıştı.

Ayrıca yaptığımız çalışma, Ramazan ayı etkisinin hisse senetleri üzerinde Ramazan’dan iki ay öncesinde başladığını, son bir aylık dönemdeki anlamlılık seviyesinin ve mevsimsel etkilerin oldukça düştüğünü göstermişti.

Bu çerçevede de bulduğumuz sonuçlara göre Ülker, Migros, Boyner, Şeker Piliç, Kent Gıda, Pınar Et, Pınar Süt, Banvit, Vakko, Kristal Kola gibi şirketlerin bu dönemde izlenmesi gerektiğini belirtmiştik. O dönemde yaptığımız analizin sonuçları, hisse tavsiyelerimizin ortalama yüzde 16.5, İMKB-100 endeksinin ise yüzde 5.5 getiri sağladığını ve çalışmanın ne kadar tutarlı olduğunu ortaya koyarken, yine bu doğrultuda bu defa da aşağıdaki çalışmada Aralık ayındaki mevsimselliğin araştırmasını yapıyoruz.

Aralık ayı etkisi İMKB’de bankacılık sektörü öncülüğünde mevsimsellik yaratıyor

İMKB’de 2000 – 2009 dönemini kapsayan son 10 yılın Aralık ayı performanslarına baktığımızda, gösterge endeks üzerinde yaklaşık yüzde 46 oranında ağırlığa sahip olan bankacılık sektörü eşliğinde, İMKB-100 Endeksi'nin ortalama yüzde 7.3 oranında değer kazandığını görmekteyiz. 2002 yılı haricinde her yıl Aralık ayında yükseliş yaşayan İMKB-100 endeksindeki bu yükseliş, esas itibarıyla mali sektör ve hisseleri aracılığıyla gerçekleşmiştir.

Buna göre, bahsettiğimiz bu dönemde, ilerleyen sayfalardan da görülebileceği üzere bankacılık sektörü bilanço düzenlemeleri, döviz pozisyonu kapamaları ve aktifleri dengeleyici hareketlere bağlı olarak yüzde 9.8, sigorta sektörü ise son aya bırakılan poliçe yenilemeleri, prim ödemeleri gibi unsurların etkisiyle ortalama yüzde 10.7 oranında yükseliş kaydetmiştir.

Önümüzdeki aylardaki gelişmelere ve veri akışına bakarak, bu yıl da benzer bir gelişmenin yaşanıp yaşanmayacağını söylemek her ne kadar güç görünse de (İrlanda, Portekiz, İspanya üçgeninde Avrupa piyasalarının ve euronun baskı altında olması, Çin’in ekonomiyi soğutmak ve enflasyonu kontrol altına almak için parasal sıkılaştırma tedbirlerini sürdürmesi, Kuzey-Güney Kore gerginliğinin devam etmesi risk unsurları olarak borsalarda baskı kuruyor), Türkiye’nin mevcut koşullarında herhangi bir negatif gelişme bulunmamasına da bağlı olarak şahsi düşüncemiz, İMKB-100 Endeksi’nde 2010 yılı Aralık ayında yine benzer bir hareketin yaşanacağı şeklindedir.

İlerleyen sayfalarda Aralık ayına ilişkin olarak sektörel ve Hisse bazında pek çok detay bilgi verilmiş olsa da birkaç başlıkta özetleyerek şunları söyleyebiliriz:

- Her yılın Aralık ayının kendine özgü haber akışı bulunsa da, genel eğilim bu dönemde İMKB’nin değer kazanışı şeklindedir. Bu kapsamda, İMKB-100 endeksi 10 yılın 9’unu artıda tamamlamış ve bu dönemdeki ortalama getirisi yüzde 7.3 olmuştur.

- Aralık aylarında İMKB-100 endeksindeki yükseliş hareketi, endeks üzerinde yüzde 50 civarında ağırlığı olan mali endeksin özel koşullarıyla (sene sonu pozisyon ayarlamaları, poliçe yenilemeleri vb) gerçekleşmiştir. 2000 – 2009 dönemini bankacılık sektörü ortalama yüzde 9.8 getiri ve 9 kez artı kapanış ile tamamlarken, bu rakamlar sigorta sektöründe yüzde 10.7 ve 8 kez artı şeklinde tezahür etmiştir.

- 10 yılın 9’unda Aralık ayını artıda tamamlayan sektörler Bankacılık, Hizmet, Ticaret, Tekstil olurken, 8’ini artıda kapatan sektörler ise Sigorta, Elektrik, Holding, Kimya, Sınai, GYO olmuştur.

- 2000 – 2009 arasında hisse bazında en fazla ortalama getiriyi sağlayan ilk 10 şirket: ISYHO, INFYO, HALKB, DNZYO, TRNSK, YATAS, BRKO, PRKTE, TCRYO, ANHYT’dir. Bu şirket hisselerinin en iyi performansı göstermiş olmasına karşılık, ortaya çıkan bu tablodan sadece HALKB, PRKTE ve ANHYT gibi hisselere pozitif baktığımızı diğerlerini ise tavsiye etmediğimizi belirtiyoruz.

- Ayrıca şunu da belirtmekte fayda vardır ki: Hisse bazında en iyi getiriyi sağlamış olan bu şirketlerin hepsi 10 yıldan bu yana halka açık olmadığı için son 10 yıllık datası bulunmamaktadır. Bu nedenle, BRKO gibi sadece 1 yıllık verisi olan bir şirketin sadece o yılki yükselişi, bu şirketi listenin en başlarına taşıyabilmektedir.

- Çalışmanın son sayfasında yer alan “Takip Edilmesini Tavsiye Ettiğimiz Hisseler”de sadece getirilere bakmayıp, yaşanan yükselişin istikrarlı olup olmadığı, Aralık ayını kaç kez artıda tamamladığı, şirket hisselerinin likiditesi, dolaşımdaki pay sayısı, sermayesi, İMKB’de hangi grupta işlem gördüğü, ne kadar iskonto/primli olduğu gibi unsurlar da göz önünde bulundurulmuştur.

Ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda, sadece Aralık ayı dönemselliğine bakarak hisse senedi alınmasını tavsiye etmememize karşılık bu çalışmanın mevcut piyasa koşulları değerlendirilerek, şirketlerin ve sektörlerin özel durumları da göz önünde bulundurularak kullanılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)