E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAracı kurumların karı azaldı---

Aracı kurumların karı azaldı

Aracı kurumların karı azaldı
01 Temmuz 2014 - 15:10 borsagundem.com

Türkiye Sermaye Piyasası Birliği, Gösterge'nin ilk sayısında kamuoyuna sundu. İşte öne çıkanlar...

Türkiye Sermaye Piyasası Birliği, aracı kurum sektörü analizi ve çeşitli inceleme konularına yer verdiği çalışmalarını, farklı bir yüzle, yeni yayını olan Gösterge'nin ilk sayısında kamuoyuna sundu.

Aracı kurum analizine göre 2014'ün ilk çeyreğinde sektörün gelirleri, kaldıraçlı işlemlerden elde edilen kazançların katkısıyla %6 artarak 352 milyon TL'ye çıktı. Öte yandan, giderlerin gelirlerden daha hızlı artmasıyla aynı dönemde aracı kurumların kârı %20 düşerek 97 milyon TL'ye geriledi.

2014'ün İlk Çeyreğinde Hisse Senedi İşlemleri %6 Azalırken, Kaldıraçlı İşlemler (Foreks) %64 Artışla 1,5 Trilyon TL'yi Aştı.

2014'ün ilk üç ayında aracı kurumların hisse senedi işlemleri geçen yıla göre %6 düşerek 390 milyar TL'ye indi. Yabancı yatırımcıların bu işlemlerdeki payı ise %19'dan %21'e çıktı.

Yılın ilk çeyreğinde yatırım kuruluşlarının toplam vadeli işlem hacmi 196 milyar TL'de kalırken, işlemlerin neredeyse tamamı aracı kurumlarca gerçekleşti.

Birlik, opsiyon verilerinin detaylarını da ilk kez derledi. 2013/03'te 18 milyon TL olan opsiyon işlem hacmi 2014/03'te 236 milyon TL'ye ulaştı.

Kaldıraçlı işlemlerde (foreks) hızlı artış bu dönem de devam etti. Yılın ilk çeyreğinde aracı kurumların kaldıraçlı işlemleri %64 artarak 1,5 trilyon TL'yi aştı.

Aracı kurumların yatırımcılara ulaşmak için kullandığı merkez dışı birimlerin sayısı 240 adet artarak 7.172'ye yükselirken, sektörde çalışan sayısı 205 kişi artışla 5.514'e çıktı.

Yılın İlk Çeyreğinde Aracı Kurumların Kârı %20 Düştü

31 Mart 2014 itibariyle aracı kurum sektörünün toplam varlıkları 15 milyar TL'ye, özkaynakları da 3,3 milyar TL seviyesine çıktı.
    
Sektörün toplam gelirleri %6 artışla 352 milyon TL'ye çıktı.

Sektörün en önemli gelir kaynağı olan komisyon gelirleri %6 azalarak 155 milyon TL olurken, kurum portföyüne yapılan işlemlerden elde edilen gelirler, kaldıraçlı ve türev işlemlerin etkisiyle 2 kattan fazla artarak 132 milyon TL'ye ulaştı.

Giderler ise, %16 artışla 321 milyon TL oldu. Bu tutarın yarısı personel giderine ayrıldı.

Giderlerin gelirlerden daha hızlı artmasıyla 2014'ün ilk çeyreğinde sektörün dönem kârı bir önceki yıla göre %20 azalarak 97 milyon TL oldu. Kâr eden kurum sayısı 51'den 45'e inerken, zarar eden kurum sayısı 37'den 45'e çıktı.

2,3 Trilyon Dolarlık Bir Piyasa: Faiz Türevleri

Tezgâhüstü piyasalarda işlem gören faiz türevleri ve swaplar, risk yönetimi, arbitraj ve spekülasyon amacıyla yaygın bir şekilde kullanılarak kuruluşlara ve ülkelere geniş finansal olanaklar sağlıyor.

Hem kullanım alanları, hem de yapılandırmaları bakımından çeşitlilik gösteren faiz türevleri arasında en çok faiz swapları, forward faiz sözleşmeleri ve faiz swapı opsiyonları kullanılıyor. Faiz türevlerinin toplam işlem hacmi 2013 yılında 2,3 trilyon dolara ulaştı. Bu tutarın 1,4 trilyon dolarlık kısmı faiz swaplarında gerçekleşti. Dünyadaki faiz türevi işlemlerinin yarısı İngiltere'de yapılıyor.

Geleceğin Mesleği Finansal Planlama

Finansal planlama, son 40 sene içerisinde hızla büyüyerek günümüzün tercih edilen bir mesleği haline geldi. Günümüzde, 25 farklı ülkede finansal planlama mesleğini icra eden 150.000'den fazla sertifikalı uzman bulunuyor. Finansal planlamayı tüm dünyada kabul gören profesyonel bir disiplin haline getirmek için güvenilir bir sertifika sistemi oluşturmayı amaçlayan Finansal Planlama Standartları Kurulu (FPSB), 2004 yılında ABD'de kuruldu. FPSB'nin finansal planlama alanında belirlediği prensip ve standartlar, FPSB üyesi olan 25 ülke tarafından uygulanıyor.

Genel anlamda finansal planlama, insanların hayatlarında ulaşmak istedikleri refah düzeyine erişmelerine olanak veren ve bunun için gerekli finansal stratejileri belirleyen bir süreç olarak tanımlanıyor. Bu mesleği icra etmek isteyen kişilerin, gerekli eğitimden geçip, sınavları başarıyla tamamlaması ve CFP sertifikası alması gerekiyor.

Finansal Kurumlara Kimlik Numarası Geliyor!

G-20 ülkelerinin görevlendirdiği Finansal İstikrar Kurulu "Küresel Tüzel Kişi Kimlik Kodunu" sistemini geliştirdi. Sistem, finansal işleme taraf olan tüm kurumlara, bankacılıkta kullanılan IBAN numarasına benzer şekilde, tek bir küresel kimlik numarası ile işlem yapma zorunluluğu getiriyor. Bu kapsamda, her ülkede numara verme işlemlerini gerçekleştirecek yerel kurumlar yetkilendiriliyor. Halihazırda dünyada bu numarayı vermeye yetkili 15 kurumdan biri Takasbank. Dünyada çeşitli ülkeler finansal işlemlerde bu kodların kullanılması şartını getiriyor. Türkiye'de ise bu kodların kullanımı
şimdilik zorunlu değil. Ancak, yeni sermaye piyasası kanununda finansal kurumlara tanımlayıcı bir kod/numara alma zorunluluğu getirilebileceği düzenleniyor.

Birlik, Yatırımcı Şikayetleri İçin İlkeler Belirledi

Birliğimiz, FEAS üyesi ülkelerdeki uygulamaları da dayanak alarak "FEAS Yatırımcı Şikayetlerinde Uygulanacak İlkeleri" hazırladı. Geri bildirime açık, gelen şikayetleri şeffaf bir şekilde çözüme ulaştıran ve hizmet niteliğini güçlendirmeye yönelik olarak tasarlanan ilkelere Gösterge'nin bu sayısında ulaşabilirsiniz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)