E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAracı kurumlarda ilk 9 ay nasıl geçti---

Aracı kurumlarda ilk 9 ay nasıl geçti

Aracı kurumlarda ilk 9 ay nasıl geçti
10 Aralık 2013 - 10:59 borsagundem.com

Sermaye Piyasası Gündem finansal verileri yayınladı. Pay senedi işlem hacmindeki artış % 41. TSPAKB Başkanı Köksal ‘nitelikli çalışan’ istedi

TSPAKB’nin yayın organı Sermaye Piyasasında Gündem 2013 Aralık sayısında, sektörün ilk 9 ayıyla ilgili çarpıcı finansal veriler yayınladı. Dergide yer alan habere göre 2013’ün ilk dokuz ayında aracı kurumların pay senedi işlem hacmi, 2012’nin aynı dönemine göre %41 artarak 1,2 trilyon TL’ye yükseldi. İşin en çarpıcı yöne, ilk 10 aracı kurumun, toplam işlem hacminin yarısını kaydetmesi oldu.
Kaldıraçlı işlemler yılın ilk dokuz ayında, geçen yıla kıyasla %94 artışla 3,3 trilyon TL’ye çıkanken, aracı kurumların VOB işlem hacmi %9 yükseldi. İnternet üzerinden yapılan işlemlerin payı  ise %41’den %31’e indi.

Kurumsal finansman faaliyetlerinde tahvil ihracı önde

2013 yılının ilk dokuz ayında, aracı kurumlar 14 adet birincil halka arza ve 202 borçlanma aracı ihracına aracılık etti. Önceki yıl 11 adet şirket satın alma-birleşme işlemi tamamlanırken, Eylül 2013 sonu itibariyle 19 proje tamamlandı.

Kaldıraçlı işlem yapan aracı kurumlar istihdamı artırdı

Aracı kurumlarda çalışan sayısı 2013 yılının ilk dokuz ayında, geçen senenin aynı dönemine göre 278 kişi artarak 5.471’e yükseldi. Kaldıraçlı işlem hizmeti sunan aracı kurumların yurtiçi satış-pazarlama departmanlarında çalışan personel istihdamını artırmaları yükselişte etkili oldu. 

Aktifler 13 milyar TL, özkaynaklar 3,3 milyar TL’ye yaklaştı

Likit yapısını koruyan aracı kurum sektörünün toplam varlıkları 2012/09 dönemine kıyasla %30 yükselerek 13 milyar TL oldu. Özkaynaklar ise %9 artışla 3,2 milyar TL seviyesine çıktı.

Toplam gelirler %22 yükseldi

2013 yılının ilk dokuz ayında sektörün toplam gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %22 artarak 1 milyar TL oldu. Bu yükselişte hizmet gelirleri ve önceki yıla göre iki katına çıkan diğer gelirler etkili oldu. Pay senedi komisyonları aracı kurumların en önemli gelir kalemi olmaya devam etti.

Hizmet gelirlerinde %37 artış

S
ektörün varlık yönetimi, kurumsal finansman ve yatırım danışmanlığı gibi faaliyetlerinden elde ettiği hizmet gelirleri yıllık %37 yükselerek 206 milyon TL oldu. Yılın dokuz ayında aracı kurumların kurumsal finansman gelirleri %46 arttı. Diğer taraftan, varlık yönetim gelirleri yabancı bir aracı kurumun yurt dışında kurulu fonlarının satışından elde ettiği gelirlerdeki yükselişle %48 artışla 43 milyon TL oldu.

Kurum portföyü kârındaki artış kaldıraçlı işlemlerden

Aracı kurumların menkul kıymet alım-satım, kaldıraçlı işlem ve türev işlem kârlarından oluşan kurum portföyü işlemlerinden gelirler 207 milyon TL’den 223 milyon TL’ye yükseldi. Artış, kaldıraçlı işlem gelirlerinin %89 artmasından kaynaklandı.

Personel gideri sektör giderlerinin yarısı kadar

Sektör giderlerinin yarısını oluşturan personel giderleri yıllık %12 artış göstererek 450 milyon TL oldu. Ortalama çalışan sayısındaki %4’lük artışa ilaveten, bir çalışanın aylık ortalama maliyeti 2012/09’da 8.673 TL iken 2013/09’da %7 artarak 9.269 TL’ye yükseldi.

Sektör kârı %93 artışla 465 milyon TL oldu

Aracı kurumlar 2012’nin ilk dokuz ayında 240 milyon kâr elde ederken, 2013’ün ilk dokuz ayında net kâr %93 artarak 465 milyon TL oldu. Bu artışta bir aracı kurumun iştirak satışından elde ettiği gelir etkili oldu. 

TSPAKB Başkanı Köksal ‘dan ‘nitelikli çalışan’ mesajı

TSPAKB Başkanı Attila Köksal, Sermaye Piyasasında Gündem’in Aralık 2013 sayısında, finansal piyasaların sürekli değişen dinamik yapısında ayakta kalmak için sektör çalışanlarının bilgi ve donanımlarının en üst seviyede olması gerektiğini belirtti.
Bu süreçte 2011 yılında kurulan Sermaye Piyasası Lisanslama, Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş.ye (SPL) de önemli sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Köksal şunları söyledi: “Önceki yıllarda, yatırımcılarımız çok farklı sebeplerden kaynaklanan çeşitli olumsuzluklar yaşadı. Bu olumsuzluklar sektöre olan güvenin büyük ölçüde kaybedilmesine neden oldu. Kaybedilen güveni yeniden oluşturmak için yatırımcılarımızı sorunsuz işleyen bir piyasada donanımlı çalışanlar tarafından doğru bilgilendirmemiz gerekiyor.”

2013 yılında TSPAKB’den 6.000’e yakın sektör çalışanına eğitim

Köksal, TSPAKB bünyesinde verdikleri eğitimlerle sektörü geliştirmek için çalıştıklarını ifade ederek: “Birlik olarak, sektör çalışanlarının gelişimi için yürüttüğümüz çalışmaları; eğitimlerimiz, yayınlarımız ve düzenlediğimiz konferanslarla sürdürüyoruz. 2012 yılında 8.200’ü aşkın çalışana eğitim sağlamıştık, 2013 yılında ise 6.000’e yakın kişiye eğitim vermiş olmayı hedefliyoruz. Sektörümüzün ancak “nitelikli çalışan havuzu” haline gelerek küresel piyasalarla yarışabileceği unutulmamalıdır” dedi.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)