E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisAnormal kira zamlarına 'şikayet hattı'---

Anormal kira zamlarına 'şikayet hattı'

Anormal kira zamlarına 'şikayet hattı'
26 Mayıs 2022 - 07:54 borsagundem.com

Ekonomi yönetiminin yakın takibe aldığı fahiş kira artışlarıyla ilgili bir dizi tedbirin yakında hayata geçirilmesi bekleniyor

Yüksek ev kiralarına çözüm bulmak amacıyla 4 bakanlıktan uzmanların bir araya geldiği toplantıda ilk tedbirler ortaya çıktı. Buna göre, kiracılar anormal kiraları şikayet hattına bildirecek. Ev sahiplerinin beyanname verip vermediği takip edilecek ve kira artışında yasal sınırlar içinde kalmaları sağlanacak.
Başta büyükşehirler olmak üzere, son dönemlerde vatandaşların gündemine gelen yüksek konut kiraları; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş ile Ticaret Bakanlığı’ndan bürokratlarının katıldığı “fahiş kira toplantısı”nda önümüzdeki dönemde yüksek kiralarla mücadeleye karşı atılacak adımlarla ilgili detaylar masaya yatırıldı. Basına yansıyan haberlere göre, TÜİK’in aylık enflasyon hesabıyla belirlenen ve kiralara yapılabilecek azami zammı belirleyen oranların aşılmaması esas olacak.

ŞİKAYET HATTI, HUKUKİ YARDIM

Kiracılardan normalin üstünde ev kiraları talep eden ev sahipleri, kiracıları tarafından şikayet edilebilecek. Bunun için bir telefon hattı oluşturulması bekleniyor. Belirlenecek özel hatta ulaşacak kiracılar, ev sahipleriyle ilgili kira şikayetlerini iletebilecek. Hat üzerinden ev sahipleri şikayet edilebilecek. Ayrıca kiracılar, hattın ucundaki uzmanlardan hukuki yardım da alabilecek.

Bakanlıklar kira artışlarını görüştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet özata11 Temmuz 2022 00:46

    gücünüz kira artışlarınamı yetti,   tüm zamları yüzde 25 ten fazla yapılamaz kılsanıza, bunları neden yapımıyorsunuz. 

  • ALİ KODUŞ26 Mayıs 2022 18:23

    yani ben evi 1-2-3 milyon TL alacam 1 000 TL yemi kiraya verecem keriz vardı.hükümet olarak inşaat ürünlerine zammı önleyin.yaptıklarınız boş şeyler hani toki vardı ne oldu frenimi patladı.

  • ...26 Mayıs 2022 16:58

    Kir kor der gerçek oldu

  • Hehe26 Mayıs 2022 13:28

    Tek hirsiz halk oylemi yoksa sizde hic sorun yok degilmi develetcik

  • Kamu Yönetiminde Yapay Zeka26 Mayıs 2022 12:29

    Kamu Yönetiminde konut alım satım ilanları ve ödemlerde düzenleme yapsınlar. Veri paylaşımı ve veri havuzu oluştursunlar  Yapay Zekaya bir kaç algoritma  ile raporlar fiyat hareketleri, vergi kaçakları kayıt dışı hepsi analiz edilebilirdir denetlene bilinir. Şikayet hattıyla insan denetimiyle NAŞ; YAŞ bu işler... Konut ilanları ÇETELER, PİYASA YAPICILARI adım adım takip ediyorlar. SAHTE İLANLAR ile FİYATLAR ARTIRILARAK PİYASA OLUŞTURULUYOR. Gerçek sahibinden olan ilanlar ucuzsa ilan sahibi baskı altına alınıyor. NASIL OLSA BİNA KİMLİK YOK TC YOK ilanlarda meydan boşşşş.   TİCARET BAKANLIĞI ilanlarda  bir düzenleme ile tc. bina kimlik vs neden getirmiyor. BOŞ MEYDANDA HERŞEY OLUR  (M)  (M)  (M) 

  • Kamu Lojmanı Kirası 500Tl26 Mayıs 2022 12:18

    Kamu Lojmanı Kirası  ortalama 90-100 m2 500Tl Bunun üzerinde yüksek kira verenler ve yakınında lojman varsa dava açsınlar. Dolandırılıklarını ve ödedikleri paralar için dava açsınlar   :D  BORSA GÜNDEM sizde bir kıyaslama haberi yapın,  

  • baturayersin 26 Mayıs 2022 12:07

    vatandaşla dalga geçiyorlar fiyatları kendi politikaları çıkardı sgk hastane ücretli üniversite hastanesi acil yan hjzmetler ücretli ilaç ücretli oldu her şeyde 100/200 zam var konut fiyatları 100/300 artış var 

  • arda26 Mayıs 2022 10:47

    ey Akp, bunları görmüyorsun değil mi, 15 TEMMUZDA BİZ SENİ EZDİRMEDİK SEN BİZİ BU FIRSATÇILARA EZDİRDİN HELAL OLSUN SANA...

  • Mucise Reis ;)26 Mayıs 2022 09:34

    Bu konuda ciddi yazıcam. Yabancı bir araştırma okudum. Mülteciler Türkiye ye etkileri. Türkiyeye milyonlarca yabancı geldi. bazı doğu ve güney bölgelerde köyler şehirlerinde mülteci gelince orada iş sahalarını ucuzluk muhtaçlık bir şekilde elegeçirdiler. Bu durum karşısında büyük şehirlere göçler başladı. Büyük şehirlere göçler  kat kat arttı. mültecielrde aynı şekilde belirli uyum süreinden sonra büyük şehirlere gitmeye başladılar. böylece sanayi şehirlerinde hem ücretler düştü hemde zorunlu giderler kat kat arttı. o bakımdan avrupa devletleri mülteciler yüzüne eğitim, sağlık, barınla, sosyal ve belediye hizmetlerinin çöktüğü ve hak edilen hizmetin verilemediğini öne sürüyor. üretmeyen krizli dünya ekonomisi ve duraksayan ekonomi, ama aralıksız artan masraf ve fiyatlar zorunlu göçlere neden oluyor hala. bu durumda barınma problemi şikayet yasak vb engellenemez. 

  • Kk26 Mayıs 2022 09:31

    Düşük gelir gruplu kiracıları normal ev ikamet için koruma yapılmalı. Yoksa parayı başka yerlere yatıran eski kiracı kendi evlerini dükkanlarını kiraya verip eski kiracıyım 5 sene tüfeye göre zam yapar para kazanırım diyenler korunmammalı. Heriki tarafa 3senede sözleşme bitirme hakkı verilmeli. Kirayamı veriyorsun tapuyumu belli değil

  • Konut26 Mayıs 2022 09:26

    Ev kitligi yok. Doymak bilmeyen, oturdugu yerden, uretim yapmadan zenginlesen ve dusuk gelirlilerin maasina goz diken acgozluler var. Bir evin disindaki tum evler rayic bedelle devletlestirilmelidir.

  • Yatırımcı26 Mayıs 2022 10:51

    10 sene önce evler 100 binli sevşyelerde idi aynı konular vardı. 5 sene önce 200-250 bindi aynı konular vardı. Şimdi milyon oldu evler aynı konular var. Kısacası zaman hızlı geçiyor ve her geçen sene fiyatlar sürekli artıyor. 5 sene sonra evler 2-3 milyon aralığında, asgari ücrette 15 binli seviyelerde olacak. Bugün, dünden pahalı yarından ucuzdur. Kiranın sonu yok. Kirada oturan bir an önce ev alsın derim. Yoksa bu hep böyle gidecek. Alan her zaman kazanır.

  • yunus26 Mayıs 2022 09:20

    Bir kerede "fahiş mazot toplantısı"yapsanız,,,,,,köylüyü düşünen yok.

  • yunus26 Mayıs 2022 09:17

    Kira kontratlarında zam artışı enflasyon kadardır diye yazar,,enflasyon kaç kardeşim,,yıl sonu enflasyonu %90 bekleniyor,,,kira zammı bundan aşağı mı olsun isteniyor.

  • aziz26 Mayıs 2022 09:07

    mazot ve benzin  3,5 kat artmış demir çimento 5 kat artmış bunu konuşan yok kira artıyor diye konuşuyorlar

  • E.g.26 Mayıs 2022 09:04

    EVSAHİPLERİNE MADDİ CEZA YAZILMASI EK VERGİLER ALINMASI KİRACININ SORUNLARINI ÇÖZMEZ DÜŞÜK GELİRLİLER ZEMİN BIRINCİ İKİNCİ KAT KONUT TERCİH EDEREK KIRALIK KONUT ARZI OLAN BELEDİYEDEN SÜRELİ/SÜRESIZ EMLAKÇI KOMISYONU ÖDEMEDEN KEFİL ŞARTI OLMADAN KONUT KKİRALAYABİLMELİDİR 70 YAŞ ÜZERİ OLANLAR 2,3,4,5 KATLARA YÜRÜYEREK ÇOK ZOR ÇIKAR BU NEDENLE İLERİ YAŞLARA GELENLER ZEMİN KATA TAŞINMAK ZORUNDADIR TEKRAR TEKRAR TAŞINMA MASRAFI ÖDEMEK EMLAKÇI KOMİSYONUNUN KIRACIDAN ALINMASI KİRACILARIN ALEYHİNE UYGULAMALARDIR AYRICA KIRACILARA HER AY 2000 TL KİRA YARDIMI TAŞINDIĞINDA 5000 TL TL TAŞINMA YARDIMI YAPILMALIDIR

  • borsacı26 Mayıs 2022 08:57

    hökümetsin yönetemiyorsun ülkeyi  batırıyorsun şimdi ordan burdan bahane arıyorsun kendini sorgulamıyorsun.suçluluk psikolojisi ne yaptıgının farkında degilsin.her almış başını gidiyor.

  • Mucise Reis ;)26 Mayıs 2022 08:46

     Sadece siyasileri ve yönetimi şikayet edemiyorsun :D ülke bu halde. Tatile gidebiliyorn mu ?. dışarıda ailenle bir yeme yiyebiliyonbmu ? tiyatro siname dıaşrıda deniz kenarı çay çerez vb ülkende tadabiliyon mu ?  Güzel kahvaştılar yapıp et öğününe alabiliyon mu ? Sağlık hizmetlerinden hak ettiğin gibi yararlana biliyon mu ? yolları köprüleri, toplu taşımada klimalı insan gibi tşaınan araçlarda yolculuk edebiliyon mu ?sokaklarda güvenli biçimde isteidğin saatlerde gecebiliyon mu ? Çalışıyorsun ama hayatını düzene kurup borçsiz ve birikimler yaparak yaşayabiliyon mu ?... ekonominin bütünün sadece bir  kesimi şikayet edilip, diğer kesimler normal karşılanması ? senin emeğinin karşılığının , hak ettiğini alamamana neden oluyor. Çünkü sendikalar işlerliğini yitirdi. işçi emekçi emekli sendikasız ezildi frenlenmedi hatalı piyasa, ve sonun kronık bozuk ekonomi sonucu oldu. sivil toplumlar siyasilerin hatalarını düzelten erken uyarı sistemleridir gerçekte...

  • Market kontrol dolar kontrol26 Mayıs 2022 08:30

    Balçıkla güneş sıva işiniz bu zaten.

  • Esnaf. 26 Mayıs 2022 08:23

    Herkes haklı. Parası olan döviz, altın aldığında devlet TL 'ye geçin diye paket açıklıyor. TL' de enflasyona karşı param erimesin diye konut alıyor. Döviz girişi olsun diye 1 milyon $ olan vatandaşlığı 250 bin $'a indirildi. Yabancı konuta hücum edince talepten dolayı fiyatlar arttı. Parasını döviz, altınada yatırabilirdi. Devletini düşündü konut aldı. Örn: 1 milyonu vadeye yatırsa temiz 15 bin alır. 1 milyona konut almış ama kira 5 binli seviyede. Burada kim haklı. Parasını altın, dövize yatırsa suç, konuta yatırsa suç, araç alsa suç. Gıdaya yatırsa stokçu oluyor gibi gibi... Parası olan ne yapsın sizce.