E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAnkara'ya tarihi teklif geldi: Türkiye ile birlikte altın üretmek istiyoruz---

Ankara'ya tarihi teklif geldi: Türkiye ile birlikte altın üretmek istiyoruz

Ankara'ya tarihi teklif geldi: Türkiye ile birlikte altın üretmek istiyoruz
13 Temmuz 2022 - 11:39 borsagundem.com

Tacikistan Ankara Büyükelçisi Gulov, Türkiye ile birlikte ortak altın, pamuk işleme ve sanayi üretimi yapmak istediklerini açıkladı

Tacikistan Ankara Büyükelçisi Ashrafjon Gulov, Tacikistan'ın bağımsızlığını ilan ettiği 1991'de tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin 30'uncu yılında üst seviyeye ulaştığına dikkat çekti. Dünya'da yer alan Maruf Buzcugil ve Hüseyin Gökçe imzalı röportajda açıklamalarına yer verilen Gulov, Türkiye ile birlikte ortak altın, pamuk işleme ve sanayi üretimi yapmak istediklerini bildirdi.

Gulov, "İki ülke arasındaki ilişkilerin 30'uncu yılında siyasi ilişkilerin geldiği nokta hakkında neler söyleyebilirsiniz" şeklindeki soruyu özetle şöyle yanıtladı: 

"Türkiye Cumhuriyeti, 16 Aralık 1991'de Tacikistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olmuş ve 29 Ocak 1992'de Tacikistan ile diplomatik ilişkiler kurmuştur.

Tacikistan ve Türkiye, uluslararası ve bölgesel siyasetin birçok önemli meselesinde ortak bir konuma sahiptir. Uluslararası arenada birbirlerinin girişimlerini ve yapıcı tutumlarını desteklerler.

Bu yıl, Tacikistan ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 30. yıl dönümüdür. Bu yıllar içinde iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler sayesinde çeşitli alanların gelişmesiyle olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Ekonomi, ticaret, yatırım, siyaset ve güvenlik alanlarında işbirliği önemli önceliklerden biridir.

30 yıl içinde iki ülke arasında 70'in üzerinde anlaşma, mutabakat zaptı ve diğer işbirliği belgeleri imzalandı. Şu anda, diğer ikili belgelerin yaklaşık 30 taslağı değerlendirme aşamasındadır."

75 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA

"Ekonomik ilişkilerin seyrine yönelik bir değerlendirme yapar mısınız" şeklindeki soruya da Gulov şu yanıtı verdi: 

"İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinde Tacikistan-Türkiye Hükümetlerarası Ekonomik İşbirliği Komisyonu, önemli bir rol oynamaktadır ve bugüne kadar Komisyonun Duşanbe ve Ankara'da on bir toplantısı yapılmıştır.

Özellikle, Ekim 2021'de Duşanbe'de Tacikistan-Türkiye Hükümetlerarası Komisyonun bir toplantısı yapıldı, bu sırada Tacik-Türk Sanayi ve Ekonomik Forumu ve 150'den fazla Tacik-Türk özel sektörünün katılımıyla girişimciler ve yatırımcıların B2B görüşmeler yapıldı. Bu toplantı çerçevesinde yaklaşık 75 milyon dolarlık işbirliği anlaşmalar imzalandı.

117 MADDELİK İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

11. Komisyon sonucunda her iki tarafa da yol gösterici olacak 117 maddelik bir işbirliği protokolü imzalandı.

Korona virüs enfeksiyonunun (KOVID-19) yayılmasının etkisiyle 2020'de iki ülke arasındaki ticaret 2019'a kıyasla azaldı, ancak 2021'de Tacikistan ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliği seviyesi olumlu bir eğilim gösterdi.

Tacik istatistik verilerine göre, 2021 yılında Tacikistan Cumhuriyeti'nin Türkiye Cumhuriyeti ile dış ticaret cirosu 390,5 milyon dolar (ülkenin ticaret cirosunun %6,5'i) ve 2020 yılının aynı döneminde 292,3 milyon dolar (veya ülkenin ticaret cirosunun %7,2'si) olduğunu gösteriyor.

2021 yılında Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılan mal ihracatı 232,2 milyon dolar ve ithalat 158.3 milyon dolar olmuştur. Ayrıca 2020 yılında ihracat 201,7 milyon dolara ve ithalat 119,9 milyon dolara ulaştı.

İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının ardından ikili ticaret cirosu 1999'da 1 milyon  dolardan, 2021'de 657.4 milyon dolara yükselerek ticari işbirliğinin istikrarlı gelişme eğiliminin bir teyidi oldu. Böylece 1999-2021 yılları arasında Tacikistan ile Türkiye arasındaki ticaret cirosu 7,83 milyar dolar olmuştur. Bu Tacikistan'ın dış ticaret cirosunun yüzde 10'u ve bundan 5,95 milyar dolar (veya %76'sı) Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılan mal ve ürünlerin ihracatıdır. Aynı zamanda, bu dönemde Tacikistan Cumhuriyeti'nin ihracat yapısında %25 ve ithalat yapısında %5 ile Türkiye Cumhuriyeti ticaretin ana ticaret ortaklarından biri olarak kabul edilmekte bu sıralamada birinci ve dördüncü sırada yer almaktadır."

BİRÇOK KONUDA İŞ BİRLİĞİ

Tacikistan ve Türkiye son yıllarda ticaret ve ekonomi, yatırım, bankacılık, tarım, enerji, sanayi, inşaat ve mimarlık, ulaştırma, sivil havacılık, iletişim, turizm, çevre koruma, sağlık, eğitim ve bilim, kültür, çalışma ve sosyal koruma, spor ve gençlik politikası alanlarında işbirliğini güçlendirme konusunda geniş mesafe kat edildiğini belirten Büyükelçi, ayrıca Tacik ve Türk özel projelerini teşvik etmek amacıyla Tacikistan Cumhuriyeti topraklarındaki öncelikli yatırımların karşılıklı yarara dayalı olduğunu söyledi. 

Türkiye'ye çok önemli bir teklifi de getiren Gulov, başta altın üretimi olmak üzere birçok emtianın üretimi konusunda ortak hareket edilebileceğini ifade etti. Gulov'un ortak emtia üretimi ile ilgili teklifi şöyle:

"Türkiye ile ortak altın üretmek istiyoruz"

Günümüzde, Tacikistan topraklarında yaklaşık 90 müşterek veya sadece Türk sermayeli şirketleri farklı sektörlerde faaliyet göstermektedir. Bu işbirliğinin büyük örneği 'Coca-Cola İçecek A.Ş', AKIA ve başka şirketler olup aynı zamanda diğer şirketler ile ortak fabrikalar kurmak amacıyla görüşmeler devam etmektedir. Buna ilaveten Tacikistan kardeş ülke Türkiye ile müşterek fabrikalar tesis ederek, altın, mineraller, pamuk işleme, alüminyum ve diğer alanlarda üretim yapmayı hedeflemiş durumdadır.

Tacikistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı sırasında, Türk şirketleri ülkede 500 milyon dolarlık çeşitli projelerin ihalelerinde katılmışlardır. Diğer taraftan, iki ülke arasında ekonomik, sosyal ve kültürel bağların güçlendirilmesi amacıyla TİKA Duşanbe Koordinatörlüğü çalışmalarını başarıyla yürütmektedir. TİKA aracılığıyla Tacikistan'da onlarca proje yaklaşık 50 milyon dolar destekle hayata geçirilmiştir.

Çavuşoğlu, Tacikistan'da Türk iş insanları ile bir araya geldi

 

Tacikistan'a vize kısıtlaması kalkıyor

 

Kırgızistan ve Tacikistan arasında çatışma: 9 köy tahliye edildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin13 Temmuz 2022 16:21

    hükümet ne anlar altın çıkartmaktan. çıkaracak olsalardı kaz dağlarını kanadalılara peşkeş çekmezlerdi. kanadalı çıkardığı altının yüzde 1 ini bize veriyor. dağları talan edip gidiyor.

  • E.g.13 Temmuz 2022 14:14

    MİLLİ GELIRLERİ 3856 DOLAR YANİ BİZİM ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNDE OLDUĞUNDAN ONLARI KÜÇÜMSER İSEK KENDİMİZİ DE KÜÇÜMSEMİŞ OLURUZ KOZA Altın madenlerini geliştirsin onlar da kazansın biz de kazanalım

  • Pala13 Temmuz 2022 13:27

    Onlar da sıfırı tüketmiş anlaşılan

  • SY13 Temmuz 2022 13:22

    Borsa Gündem önce Kozal,Kozaa,İpek’e konusunda okuyucularını bilgilendir,sosyal medyada yazılanlar doğrumu,değilmi? Yoksa sizin haberiniz olmadımı?

  • Hasan Can 13 Temmuz 2022 23:14

    Ne oldu ki usta

  • Mucise Reis : )13 Temmuz 2022 12:47

    Topraklarınızı satın ..Parabiriminizi düşürün.. Yabancılar tarla alsın ev alsın... Ukraynadan ve dışarıda ürettiğiniz buğdayları ülkenize ithal alın :D bol bol bizim gibi gelişin :D

  • Mucise Reis : )13 Temmuz 2022 18:47

    Baran maymun çiçeği , kudurdukça kuduracak, kendi çöplüğünde kaybolup gideceksin. Senin gibi tipler kralcı yıkama yağmacı tayfa tek tek kayboldu gitti. Çırpınıyorsun. Menfaatin için oy tolamak görevin ile yırtınıyorsun Baran koyunu. onun bunun kuklası olmuş, iplerini vermişsin.  Anca kendini millete eğlence eder, onun bunun masasında konsomatris gibi gezer, eğlencelerine meze olursun. Aman dikkat et, onun bunun eğlence videolarında otellerde felan ortaya,  Abilerin gibi haaa :D ...Çat ,çat, çat sesler geliyor... çatlama sesleri tabikide :D hasedinden çatladın dimi... Sen  ne sesi sandın öyle   : ))) Hahaha

  • baran13 Temmuz 2022 17:53

    Ulan soytarı senin her tarafın aydınlık olsa ne olur?   Daha Türkçe yazmaktan acizsin!  Abuk subuk ipe sapa gelmez  jargonları şerefsizce savurduğuna göre ergen aklınla güya ortalığı karıştıracak.  Bu ergen sığıra sebep sonuç durumlarını anlatsan hödük yine bizim Sansaryan gibi ergen sloganlarını atmaya devam edecek.  Bu yazma okuma anlama özürlü hödüğün asıl derdi Türkiye Cumhuriyeti ile olsa gerek!  Çünkü herifin ne  ayarı ve haddi hududu!   Bir bakarsın Elon Musk ın resmini görüp envai çeşit yalakalıklar yapar.  Bir bakarsın Kripto jetonları gelecek olarak görür sallar da sallar!  Zaten biliyorsunuz mantıklı hiç bir şey de söyleyemez.  Sadece malum tiplerin gücüne hayrandır bu sefil zavallı!  

  • Mucise Reis : )13 Temmuz 2022 15:47

    Maymun çiçeği gibi açılmış ağzın :d hazmedemedin sanırım. Bırak muhalefet yapmayı. Buyur ülkeyi yönet :D ..Muhalefete muhalefet yaparak sçeimlere giren iktidar partisi gibi sapıttın kaldın kaza boşalınca.. 128 milyar uçunca :D  dünyda kriz var diyorsun Para birimin 18 kat düşmüş avru devletier karşısında amekra karşısında. ukrayna rusya karşısında. kriz garibana var türkiyed eişsize var, ekmek bulamayana var, iş aş arayan gençlerde var kriz.. senin gibi troller anca onun bunun parti binası önünceki kaptan sokak havhavıu gibi karnını doyurur. :D Geç boş ayakları 19 yıl sonra yeniden başa gerçsen ne yapacaksın??? sen onu anlat :D muhalefete muhalefetlik eden iktidar buda cumhurbaşkanlığı sistmei ile geldi ülkemize hayırlı olsun :D haha . kudur baran kudur. İnsanlar aydınlanmış biçimde geliyor. karanlık bulutlar ilim irfan gerçek din bilgileri ile gidiyor.:D delir istersen

  • baran13 Temmuz 2022 15:18

    Allah  şaşırttığı kulunu zart zart  ....muş.  Bu sersem de aklınca  yorum yapıyor.  Bu ahmağa kaç kez anlattım  Türkiye de yıllık 18 -20 milyon ton buğday üretimi var diye!  Diğer tarım kalemleri de öyle! Yeterli olmadığından değil Dünya da olan vs. savaş ve pandemi den kaynaklanıyor diye!  Ama hayvanat anlamıyoooooor.  Gelelim yabancı yayılımına bir çok mah.ler yabancı ve mülteci yerleşimine kapatıldı.  Almanya da Belçika da vs. Avrupa ülkelerinde nüfusa  oranla Türkiye den  daha fazla yabancı yaşıyor.  Anladın mı ergen sığır?  Yine anlatayım mı?  Falan adamın  şahıslardan aldığı  arazileri kastediyorsan olağanüstü durumlarda o arazilere de el koyar  devlet!  Aptal oğlan sen bu devleti kendin gibi aciz ve zavallı mı  sanıyorsun?  

  • Ahmet13 Temmuz 2022 12:13

    Atagy ihlas brlsm yalamacilar

  • Teoman13 Temmuz 2022 12:04

    Yaparız birçok şey yaparız her konu işbirliği içinde daha efektif olalım bölge ülkeleri çok akıllı üretken ekonomisi ve askeri gücü kendine yeterli çok çalışkan olmalı yoksa çoğu 30 yıl içinde haritadan silinecek