E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAnkara’dan ABD’ye F-35 krizi için üç çözüm önerisi---

Ankara’dan ABD’ye F-35 krizi için üç çözüm önerisi

Ankara’dan ABD’ye F-35 krizi için üç çözüm önerisi
29 Ekim 2021 - 08:48 borsagundem.com

Türkiye ile ABD arasında F-35 krizini çözmek için iki ülke savunma bakanlığı yetkilileri ilk toplantıyı önceki gün Ankara’da yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye ve ABD Savunma Bakanlıkları arasında, F-35 konusundaki ihtilafın giderilmesi ve mali hususların görüşülmesi maksadıyla Ankara’da bir toplantı icra edilmiş ve müzakerelerin devam edilmesi konusunda mutabık kalınmıştır” denildi.

Türkiye’nin krizin çözülmesi için 3 ayrı seçeneği gündeme getirdiği öğrenilirken, dün CNN-Türk yayınına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “ABD bu sorunu çözmezse Rusya yapımı Su-35 ve Su-57 dahil diğer seçeneklerin devreye girebileceğine” dair mesaj vermesi dikkat çekti.

İŞTE O ÖNERİLER

Türkiye ilk olarak haksız yere çıkarıldığını düşündüğü F-35 programına yeniden dahil edilmeyi, bu olmayacaksa Türkiye’ye verilmesi taahhüt edilmiş olan 6 F-35’in verilmesi, bu da olmuyorsa Türkiye’nin proje için şimdiye kadar ödediği 1.4 milyar doların, Türkiye’nin ABD’den satın almak istediği 40 adet F-16 ile 80 adet F-16’nın modernizasyonu için ödeyeceği para ile diğer teçhizat alımlarından mahsup edilmesini önerdi.

F-16 paketi yaklaşık 7 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

BAKANLAR GÖRÜŞTÜ

BAKANLAR GÖRÜŞTÜ
Toplantı sonrasında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’li mevkidaşı Lloyd James Austin ile telefonda görüştü.

Bu görüşmede de F-35 krizinin çözümü, Türkiye’nin F-16 talebi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasında Glasgow’da planlanan bulaşmada bu konularda nasıl ilerleme sağlanabileceğine dair görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.

‘RUSYA’DAN ALIRIZ’ MESAJI 

CNN-Türk’te ABD’nin Türkiye’yi haksız yere programdan çıkardığını söyleyen Çavuşoğlu, F-16 satışı konusunda ABD yönetiminin tutumunun önemli olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Yönetim Kongre’yi ikna edebilir. ABD bu sorunları çözmek istemezse ya da Kongre bunu engellerse Su-35 ve Su-57 dahil diğer seçenekler devreye girer. Türkiye’ye yönelik çifte standartlar NATO’yu zayıflatır.”

Türkiye ile ABD'den F-35 görüşmelerine devam kararı

 

Pentagon'dan F-35 açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aktrol29 Ekim 2021 20:58

     ypg pkk terör gruplarına. nato ulkelerine vermediği, zırh delici. Hedefi nokta atışı vurabilen. Isı takip sistemli güdümlü vb yeni nesil özellikli Türkiye ye ve diğer nato ülkelerine satmadığı olabildiğince hafif  omuzdan atılabilen sistemler veriyor. nerede senatonuz, kongrenız, onay merciniz. vb. zatıngen karar vericileriniz ? ...Şehit veridk o sistemler yuzune zırhlı araçlarımızda.... F35 YERDEN YUKARI KALKIŞLAR Türkiye ye büyük operasyonel imkan sunacak. diyorlarki, YABANCI SİTEDEN OKUDUM. Türkler, ırakda, suriyede, üsler kuracak. Türkiyeden kalkan uçlar yerine yerden yukarı dikey iniş/kalkış 5 nesil uçaklar ile küçük üsler kurup, pkk pyg güçlerini anlık 1 saatte vurabilecek. Yani kandile direkt TC dne uçak uçtumu gidiş/dönüş süresi, bombalama, kandil eteklerinin yönü belli oluyor. ama diğer f35 lerde süpriz saldırı her yönden kısa sıralı yakın üslerden saldırı olabiliyormuş... ABD çok zor verir varya... Uçak  gemisi filosuda kurup, Akdeniz de güçleniyoruz.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ29 Ekim 2021 20:11

    şu an abd dokuz doğurmakta ve kaçak delik arıyor fakat şıkıştı kaldı.zurnanın zurt dediği yere geldik ya seve seve yada yine seve seve dediklerimizi yapacaktır.yanmaz ise Türkiye elinden kaçacak ve bir daha buralarda abd ve dostları veda edecektir.rusya ve çin açmış kuçaklarını bizim gibi güçlü bir devleti beklemektedirler.eğer bizde güçlü silahlar olur ise  kralı gelse bizim ile baş edemezler.haydi abd sıkı ise verme bakalım.

  • manyak herif29 Ekim 2021 19:43

    dostumuz amerikalıların türkiyeyi oyalayarak zaman kaybettirdiklerini düşünüyorum.amerikalılar tıplı borçlunun parayı vermemek için alacaklısına yarın verecem,haftauya verecem 1 ay sonra vereceğim deyip vermemesi ve türlü bahanenelrle zaman jkazanması gibi amerika bu uzun müzakerelerde evet kabul vereceğiz deseler bile nihayetinde kongre ve temsilciler meclisinde kabul edilmeyip reddedileceklerdir.amerikalıların eline düşersek bizi kızılderililere yaptıkları gibi derilerimizi yüzeceklerinden eminim.

  • Mucise Reis ;)29 Ekim 2021 11:15

    Eğer sizlere BEN DOSTUNUZUM diyen bir ülke silah sistemlerinden sizleri mahrum bırakıyorsa, gelecekde aslında dost olmadığı ve sizlere silah doğrultacak bir devlet oldugunun göstergesidir. O bakımdan 5 nesil uçak olmayan türkiye bölgece üstünlüğünü kaybeder. ABD gerçek dost ise silah sistemlerini paylaşır. Paylaşmıyorsa ileride askeri baskı yapacağı belli. O bakımdan ambargo yemek, farklı ülkelerden askeri silahlanma yapmak daha tercih edilebilir durumdur. Çünkü silah satmayan, başka silah aldık diyede ambargo yapan, bizleri gelecek ne durumda görmek istediğini belli eder. 5 nesil uçak olmaz ise, uçaklarımız keklik gibi hedefe yaklaşmadan imha olur. Zamanında ırak uçakları yeni nesil uçaklarda nasıl yokedildi hatırlıyoruz. ırak uçakları uçamadı bile. Uçak savar savunmaları, yuksekden uçan uçaklara mermi dokunduramadı menzıl dışı kaldı. 

  • www29 Ekim 2021 16:31

    Abd düşman müttefiktir. Zayıf olduğumuz sürece her türlü melanet beklenir. F 35 lere imalat safhasından itibaren iştirak ediyoruz. Para ve yedek parça katkımızla. F 35 leri almakta ısrarcı olmalıyız. Eski teknoloji F 16 lar günü karşılamaz.

  • Türkoğlutúrk29 Ekim 2021 10:23

    S400 aldık depoda,yetmedi uçak alıp onuda depoya koyacağız

  • Arifhan29 Ekim 2021 17:37

    Gerizekalı evine işyerine aldığın yangın söndürücü yü ne zaman kullanıyorsun ihtiyaç halinde bu tür silahlarda aynı şekilde kullanılır kusbeyinli bı bo.. bilmiyorsunuz iskembeden konusuyorsunuz

  • Türkoğlutúrk29 Ekim 2021 16:56

    Önce kur sonra konuş.

  • ALİ KODUŞ29 Ekim 2021 11:04

    Sen ne kadar TÜRK düşmanısın.Eğer ABD ile bir den ipleri koparır isek havada bir tane F 16 uçağı uçmaz çünkü onların tüm yedek paralarını yine abd den alıyoruz.senin gibi mallar oldukca bu ülke hep geri gidecektir.bak bu S 400 aldık bizim peşimizden sudiarabistan ve hindistan önceden abd den korkuyorlar idi onlarda aldılar.tüm yorumların senin hainlik üzerine bıçak kemiğe dayandığında s 400 lerin kurulumu 2 saat imiş ondan sonda ABD düşünsün.

  • doğru29 Ekim 2021 09:38

    gelişmiş ülkelerde uçak artık ikinci planda nükleeer gücün ve uzun menzilli hızı yüksek füzelerin yoksa askeri açıdan hiçbir caydırıcılğın yoktur almanya birtane bile f-35 siparişi vermemiştir teknik olarak bir sürü hata bulmuştur,biz ise en büyük siparişi verdik bize maliyeti 100 milyar dolara yakın, amerika bile son yıllarda ortadoğudaki operasyonlarının çoğunu siilahlı ihalar ile yapmakta ...

  • Hehe29 Ekim 2021 09:25

    Kesin kesin kirmizi pembe mor lila cizgileridir kesin