E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisAnkara bunu konuşuyor: BDDK ve SPK birleşiyor---

Ankara bunu konuşuyor: BDDK ve SPK birleşiyor

Ankara bunu konuşuyor: BDDK ve SPK birleşiyor
11 Mart 2014 - 06:43 borsagundem.com

Ekonomi yönetimi, mali piyasalardaki düzenleyici ve denetleyici otoriteleri tek çatı altında toplamayı planlıyor

BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER
Bankacılık sektörünün düzenleyici ve denetleyici otoritesi BDDK ile sermaye piyasalarının düzenleyici ve denetleyici otoritesi SPK’nın birleşeceği yönündeki söylentiler, Ankara kulislerinde kulaktan kulağa yayılıyor. Borsagundem.com’un ekonomi yönetimine yakın kaynaklardan aldığı bilgilere göre, iki otorite 'tek çatı' altına alınarak, tüm mali sektörü denetleyip gözetleyen yeni bir mekanizmanın oluşturulması hedefleniyor. 
Ekonomi kurmaylarının oluşacak yeni yapıyı şekillendirmek amacıyla çalışmalara başladığı ifade ediliyor. Bu amaçla da dünyadaki örneklerin tek tek incelendiği belirtiliyor.

ABD’DE DENETİM TEK ÇATI ALTINDA

Türkiye’nin ağırlıklı olarak ABD ve Avrupa’daki düzenleyici ve denetleyici otoriteleri örnek alacağı ifade ediliyor. Amerikan sermaye piyasası kurulu kısa adıyla SEC hem bankacılık sektörünü hem de sermaye piyasalarını denetliyor. SEC, ABD mali sektörünün FBI’ı olarak biliniyor.

AVRUPA BİZİM SİSTEMİMİZE DÖNÜYOR

Avrupa menkul kıymet ve piyasaları otoritesi ESMA da aynı şekilde tüm mali sektörü denetleyen kurum. Ancak finansal kriz sonrası gündeme gelen Avrupa bankacılık denetleme kurumu için ise gerekli mevzuatlar tamamlanmış durumda. Yani Avrupa, Türkiye’nin aksine mevcut yapıyı ikiye bölerek sermaye piyasalarını ve bankacılık sektörünü ayrı ayrı denetlemeyi planlıyor. Yasal altyapısı tamamlanan bu uygulamanın yakında hayata geçirilmesi bekleniyor. Türkiye’nin 15 yıl önce yaptığı düzenlemeyi Avrupa bugün hayata geçirmeye çalışıyor.

BDDK’NIN TEMELLERİ 1999 YILINDA ATILDI

2001 krizi sonrası bankacılık enkazını kaldıran ve sektörü bugünkü güçlü yapısına kavuşturan BDDK’nın temelleri 23 Haziran 1999 yılında atıldı. Tasarruf sahiplerinin haklarını korumak, bankaların düzenli ve emin bir şekilde çalışmasını sağlamak ve kredi sistemini etkin bir şekilde çalıştırmak için kurulan BDDK, karar organı 7 kişilik bir kuruldan oluşan, kurulun başkanı kurumun da başkanı olan, idari ve mali özerkliğe sahip bir kamu tüzel kişisi.

SPK YENİ YASAL DÜZENLEMELERİ HAYATA GEÇİRİYOR

SPK ise tasarruflarını sermaye piyasalarında değerlendiren yatırımcıyı ve bunun doğal sonucu olarak tüm sermaye piyasasını korumak ve piyasanın ülke yararına çalışmasını sağlamak amacıyla 1982 yılında kuruldu. SPK, tasarruf sahiplerinin haklarını korumanın yanı sıra teşkilatlanmış tüm sermaye piyasalarının gelişmesi ve daha sağlıklı işlemesi amacıyla yasal altyapıyı tamamen yeniledi. Yeni kanun ve düzenlemelerin Temmuz 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.  

TÜM MALİ SEKTÖRÜ DENETLEYECEK BİR YAPI

BDDK ve SPK’nın birleştirilmesi, İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında yapılan düzenlemelerin bir aşaması olarak da değerlendiriliyor. Bu konuda şu ana kadar atılmış somut bir adım olmasa da seçimlerden sonra bu konunun gündeme geleceği belirtiliyor. Bilindiği gibi SPK da BDDK gibi 7 kişilik bir kurul tarafından yönetiliyor ve kurulun başkanı kurumun da başkanı konumunda. Yeni yapılanmada nasıl bir yönetim tarzının belirleneceği henüz bilinmiyor ancak, Ankara kulislerinde konuşulanlara göre tüm mali sektörü denetleyecek bir yapının kurulması amaçlanıyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emekçi17 Mart 2014 08:54

    başına da rezayı koysunlar. borsanın önüne de muammer yatar. herşey güllük gülistanlık olur

  • sami12 Mart 2014 02:06

    Bence çok doğru ve vakit geçirmeden tek çatı altında birleşmeli. Bu kadar masraf 2 kurumda çok fazla . İsraf yazık bu milletin parasına. Maaş alıyorlar yatırımcıyı koruyamıyorlar..

  • uzmann11 Mart 2014 18:28

    Spk GOLDAŞ sınavından olumlu not alacaktır.Yargılamak için az daha beklemek gerekir.

  • hacı11 Mart 2014 18:08

    hatta merkez bankası, emniyet, yargı, orduyu, bütün medyayı, dernekleri de katın hepsini tek kalemde erdoğana bağlayın

  • Tarık11 Mart 2014 13:48

    goldaşla spk sıfırlandı bende.

  • gerçek uzman11 Mart 2014 12:12

    bddk veya spk yı sıfır (0) olarak gören zihniyet cehalet zihniyetidir.

  • hırsızvar11 Mart 2014 12:12

    eskiye döndük. kamu bankaları yandaşlara kredileri veriyor. balon şirketler halka arz ediliyor. küresel bir kriz gelince bankalar batacak, şirketler kapanacak, paralar yine pul olacak. kurumlara güven kalmadı

  • uzman11 Mart 2014 11:37

    0+0=0 söze gerek yok ki.

  • kim o11 Mart 2014 11:34

    spk-bbdk ve goldaş birleşmeli...başına kimin geçeceği belli zaten

  • hantal11 Mart 2014 11:31

    bddk ve spk tamamen ayrı alanlarda faaliyet gösteriyorlar. birleştirilmeleri operasyonel hiçbir fayda getirmez. zaten birleştirseniz de organik olarak birleşemez. birleştirilse bile, aynı çatı altında birbirine iliştirilmiş iki ayrı kurum gibi davranacaklardır. yapılmaya çalışılan şey bellidir. devletin çalışan birimlerini dinamitlemek. Allah akıl fikir versin. Amin.

  • hedere11 Mart 2014 10:37

    yargının düştüğü durum malum. bu kurumlar temiz mi kaldı sanki? ikisini birleştirme fikri aslında kendilerince bu kurumları paralelden kurtarmak, tamamen kendilerine bağlamak için bahane olacak.

  • kadir gül11 Mart 2014 10:16

    başına da rezayı koysunlar. borsanın önüne de muammer yatar. herşey güllük gülistanlık olur

  • recai sözen11 Mart 2014 10:15

    acaba master doktorası bile olmayan yandaşlara yeni koltuklar oluşturmak için mi böyle yapıyorlar. malum finansla ilgili gelişmeler hep AB ABD'de. ingilizce bilmeyenler ülkemizin çıkarlarını pazarlık masalarında koruyamazlar

  • hirsizvar11 Mart 2014 10:10

    Finans Merkezi, sistem, otorite, denetleyici vs vs boş vitrin lafı bunlar. Amaç çok net, yönetim kadroları tamamen değişecek. SPK ve BDDK'daki "paralel" grup üyeleri kurumlardan temizlenecek. Daha sonra sıra TCMB'de. Hangi isimlerin Gülen'e yakın olduğu malumunuz.

  • cemal kara11 Mart 2014 10:03

    bunların toplayıp ikiylen çarpan...pi'ye bölüp, birbirinden çıkarsan...yine de elinde batık goldaş kalacak...yine de ataç ranlo kalacak. ne bekliyorsunuz ki?

  • emekçi11 Mart 2014 09:59

    başına efganı koysunlar...bir de tüy diksinler

  • Kemal Ali Alp11 Mart 2014 08:32

    Acaba yeni bir üst kurul oluşturup bu iki kurumu onun çatısı altına mı koyacaklar

  • paralel mi. dikey mi11 Mart 2014 08:28

    ben şunu merak ediyorum. kamu kurumlarında master, doktora işi paralel yapının taktiği. bu kurumlardaki personeller incelendi mi aceba. paralel yapı kamu kurumuna kapağı attıktan sonra adamlarına master doktora yapmaları için baskı yapar ki, sonra onları daha yüksek görevlere atattırsın. bu minvalde spk, bddk içinde master, doktora yapıp kamu görevi yapmayan personeller araştırıldı mı?.

  • boşş boşşşşş11 Mart 2014 08:19

    ne yaparsanız yapın. 1 milyon yatırımcı mağdur. bilançolar güvensiz.. örtülü kazançaktarımları her yerde.. veee seyrediliyor.. birleşsin. sonuç ne olacak ki?. mevcut personel yapısı ile çook zor. mevcut personeller kamu görevi yerine kapağı attıkdan sonra master-doktora yapma peşinde. spk, bddk personeline master, doktora yasaklanmalı. master doktora yapan personelin görevi dondurulmalı.maaşı tekrar sabah 08 akşam 17:30 mesaiye başladığında başlamalı. yeter artık hizmet bekliyoruz.

  • Ahmet Hakan Yılmaz11 Mart 2014 07:47

    Hazır birleşmişken Merkez Bankası7nı da içlerine alsınlar top yekün tek kalem işler hallolur