E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAnadolu Efes CEO'su: Vergi dairesi gibi çalışıyoruz---

Anadolu Efes CEO'su: Vergi dairesi gibi çalışıyoruz

Anadolu Efes CEO'su: Vergi dairesi gibi çalışıyoruz
23 Ağustos 2019 - 15:13 borsagundem.com

Toplanan vergilerin yüzde 1'inin biradan elde edildiğini söyleyen Anadolu Efes CEO'su Can Çaka, "Vergi dairesi gibi çalışıyoruz" dedi.

Bütçenin en büyük gelir kalemleri arasında yer alan alkollü içeceklerde yılda iki kez artan vergi oranları milyarlarca liralık bir gelir yaratırken, Türkiye'deki alkollü içecek pazarı da hızlı bir şekilde küçülüyor.

Son 10 yıldır pazarlama ve sponsorluk faaliyetlerinin yasaklandığı Türkiye'de geçen bu süre boyunca pazar yüzde 30 daralmış durumda. 

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre, tüm bu olumsuz şartlara rağmen, tarıma verilen destekler ve bira üretiminde kullanılan hammaddeler için gerçekleştirilen sürdürülebilir tarım projeleri ile birayı ve yerli üretimi sahiplendiklerini anlatan Anadolu Efes CEO'su Can Çaka, "Bira sektörü 1'e 5'lik bir istihdam yaratıyor. Biranın yüzde 65'i vergiden oluşuyor. Pazarın durumu ile yakınmak yerine bununla yaşamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

'VERGİLERİN YÜZDE 1'İ BİRADAN ELDE EDİLİYOR'

'Gelecek Tarımda' projesi kapsamında, biranın ana hammaddelerinden biri olan şerbetçiotunun Türkiye'deki serüvenini hasat alanında aktaran Çaka, piyasaya dair de kısa bir değerlendirmede bulundu. 

"Farklı okazyonlarla birayı sahiplenmeye çalışıyoruz. Bugün büyük şehirlerde çok güzel bira içme şansınız var. Bu kültürün devamlılığı için de büyük yatırımlar yaptık. Toplanan vergilerin yüzde 1'i biradan elde ediliyor. Vergi dairesi gibi çalışıyoruz" diye konuşan Çaka, Türkiye kadar regüle bir pazarın başka bir yerde olmadığını, sadece Rusya ve Türkiye'de pazarlama faaliyetlerinde bulunamadıklarını söyledi.

"Türkiye kadar regüle bir pazar yok" diyen Çaka, "Alkollü içecek sektöründeki yüksek vergiler pazarı yüzde 30 oranında küçültürken, Rusya ve Türkiye en regüle pazarlar olarak öne çıkıyor" ifadesini kullandı.

'SON 10 YILDA 2 FABRİKA KAPANDI' 

Tüm bu şartlar altında son 10 yılda 2 fabrikanın kapandığını anlatan Çaka, özellikle yurtdışında hızlı bir büyümeye imza attıklarını anlattı. 

Çin'de birkaç kat büyüyen bir operasyonun olduğunu, Avrupa'ya bira ihracatı yaptıklarını dile getiren Çaka, Almanya'ya yılda 4 milyon litre ihracat yaptıklarını aktardı.

Orta Doğu ülkelerinde ise alkolsüz biraların tercih edildiğini belirten Çaka, içecek grubu gelirlerinin yüzde 60'ının yurtdışından geldiğini kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 177,20
En Yüksek: 180,60
En Düşük: 175,60
Değişim 0,45 %
FK: 4,74
PD / DD: 1,63
İşlem Hacmi 212.903.650
Toplam Adet: 1.193.891
Ağırlıklı Ort.: 178,32
ETİKETLER :
YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hey hey26 Ağustos 2019 18:29

    Hocadan korkarım sarhostan korkmadigim kadar...

  • kilo25 Ağustos 2019 12:53

    hükümet hayattan aldığımız tüm eğlence ve keyifleirn önünü kesiyor. en son netflix müdahelesi .  herkesi kendileri gibi yaşamaya zorluyorlar. 

  • Mutlu parlak 24 Ağustos 2019 13:54

    ALLAH TEALA içkiyi üretene,satana,taşıyana,içene,hammaddeni üretene,ve bu içkiden kazanç elde edene lanet etmistir bunu bile bile içenin vay haline

  • Istanbul25 Ağustos 2019 18:08

    Cevap ver kimse maaş almasın içki sigara sağlık masraflarda müslüman öde öyle olsun iman para öğret mass sende çocuklar içki öğret iyi hayat güzel olacak içki hayat guzelolacak içki hayat sen sev ben karsi

  • cevap ver25 Ağustos 2019 12:35

    biradan alınan vergilerin hocalara maaş. verilmesini helal kılmış mı. parayla din öğretmeyi helal saymışmı. Allah Allah diye oy isteyip çalışanların maaşlarını faiz kurumlarından alınmasını zorunlu kılmayı helal saymışmı. mapaza kapatıp 300 binliralık çantayla 2 ekmek almayın israftır demeyi helal kılmışmı. sayın yobaz beyciğim

  • Kaçan Grup24 Ağustos 2019 09:54

    insanlar biralarını kendi evlerinde yapmaya başladı artık

  • Istanbul25 Ağustos 2019 18:03

    Yap kardeş çocuklarda öğret reçete yaz güzel olacak güzel olacak içki iyi birşey öğret çocuklar anlat

  • millet24 Ağustos 2019 08:09

    Vergi verenlere bak memur isci.geri kalani sanki acindan oluyor.esnaf kuyumcu eczaci avukat market bakkal donerci patro avm ciler muteahitler yanlarinds calistirdiklari isci kadar vergi odemiyor sonra konusuyorlar icki bira kumara gelince bunlarin elini tutabilene ask olsun

  • C24 Ağustos 2019 03:25

    Offf beee canim çekti yaw şimdi bu sıcakta buz gibi bi bira ne giderdi beeee

  • Lala23 Ağustos 2019 22:13

    Bizim millet aptal değil, ama ahlaklı hiç değil. Müslümanım diyen gösteri yapar, miting yapar kumar, içki, fuhuş ve faiz gelirlerini ayrı bir havuzda toplanması için kanun çıkartır. O haram gelirler müslüman olmayan halk için kullanılır sadece.

  • mustafa23 Ağustos 2019 21:35

    haram olsun ne diyelim alınan vergi değil hırsızlık....

  • Volkan23 Ağustos 2019 20:09

    Bir litre bira en ucuz 22 TL diye gördüm. Oldukça yüksek bir vergi var. Öte yandan rakı yapmak kadar kolay değil  ve daha fazla tüketiliyor. Turgut Özal zamanında da ilk bira yasakları başlamıştı, ondan önce "Bira bu kapağın altında" şeklinde sürekli reklamları dönerdi TVde. Yurt dışı pazarlara devam etmeleri lazım. Alkolsüz malt içeceği de bir alternatif ama o zaman da cocacola, fanta, sprite, capy, damla pazar kaybedebilir.

  • Aynur serin23 Ağustos 2019 19:32

    Önce insan kendi bak içki içiyor kaza yapıyor içki içiyor kadınlar saldırıyor sanki içki bira iyi bir şey övüyor sev sev birgün ölüm var bira içmiyor sigara içiyor vergi vereceksin

  • Ayla can25 Ağustos 2019 00:37

    Kimse maaş olmazsin haram olmaz kimse tatil gitmez

  • Öyle değil mi 23 Ağustos 2019 21:34

    Alkoldeki yüksek vergi olmazsa nasıl ödenir imamların maaşı.

  • yiğit23 Ağustos 2019 17:03

    üretmeyen fabrika yapmıyan ve üretmeyi fabrika yapmayı sevmiyen hükümetler yaşıyoruz tüket kredi al tüket borç altında yaşa vergi topla borç öde rant yap politikası caddeleri gezin kiralık dükkandan geçilmiyor devlet zoru zabıta zoru var maliyetler çok yüksek vergiler boyun büküyor iş yapma krdedi al öyle geçin politikası

  • biracı23 Ağustos 2019 16:01

    3 bira alıyon ikisini devlet içiyor

  • ...23 Ağustos 2019 15:40

    emekliler biradan alınan vergilerle o maaşları nasıl alabiliyorsunuz? sonrada kurban kesiyonuz? lafa geldi yok haram maram..içme...sigara bırak zart zurt.. ama maaş zammı isteyince alkole sigaraya zam geliyor sonra ordan alıyon maaşı :D eehyaaa

  • Mustafa23 Ağustos 2019 17:17

    Doğru diyon aslımda bu bira içki türleri sigara genel evi vergileri faiz gelirleri vb vergilerin ayrı bir hesapta toplanması gerekli bu paralarıda silah değerlendirmeleri başka bi bka yaramaz pkk nın it sürülerine sallayacaksın.

  • D123 Ağustos 2019 16:47

    Bunda emeklinin, kurban kesen Müslümanın suçu ne sanki bu sistemi emekliler, Müslümanlar kurdu? Sanki haramla faizle, alkolle ilgisi olmayan Müslümanlar yaptıkları işlerden dolayı vergi ödemiyor. Kendini bilen hiçbir Müslüman parasına haram karışmasını istemez, ama bunu yapan devlet.. Zaten şu ülkede yüzde kaç Müslüman kaldı ki? Anketlerde bile kendine Müslüman diyenlerin %45 Kadere inanmıyor yani iman etmiyor var sen düşün gerisini

  • emlakçı23 Ağustos 2019 15:38

    Ordan alınan vergiler camilerdeki muhterem hocalarımıza değerli diyanet memurlarımıza maaş olarak ödeniyor onlarda önce kendi sonra çocuklarının kursaklarından geçirip çok şükür diyim yaşıyorlar!!!! Çok şükür müslümanız çok şükür CHP ÜLKEYİ YÖNETİYOR

  • Istanbul emlakçı sisli25 Ağustos 2019 18:51

    Chp ülkeyi yönetmez çünkü tatil gider tatilde herşey var rahat eğlence iman yok ölüm yok rahat eder içki var

  • Sarhos25 Ağustos 2019 18:43

    Sanki vergi içki geliyor akraba iman varsa söyle içki içiyorsa sağlık bozuyorum masraf kim çıkıyor sende herhalde içki iyim çocuklarda içsin vergi çok olur harca harca bitmez içki çok güzel olacak