E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAnadolu 500'ün 31 şirketi borsada---

Anadolu 500'ün 31 şirketi borsada

Anadolu 500'ün 31 şirketi borsada
07 Eylül 2015 - 13:32 borsagundem.com

Türkiye'nin yükselen değeri olan Anadolu şirketleri Borsa İstanbul'a mesafeli duruyor. Anadolu 500'deki şirketlerin sadece 31'i yani 6,2'si halk açık

Anadolu Kaplanları olarak anılan Anadolu şirketleri, günümüzde Türkiye ekonomisinin temel taşları haline geldi. Anadolu'dan Boydak, Sanko, Erdemoğlu, Kipaş gibi dev gruplar çıktı. Bunlara yenileri de eklenmeye devam ediyor. Bu gruplar kurumsallaşma adına, bölgesel güç olma adına önemli işlere imza atıyor.

Ancak Anadolu şirketleri hala borsaya yeteri kadar yakın değil. Bunu Anadolu 500 listesinde yer alan şirketlere baktığımızda görebiliyoruz. Listede yer alan şirketlerden sadece 31 tanesinin yani yüzde 6,2'sinin hisseleri Borsa İstanbul'da halka açık. 2013 verilerine göre yaptığımız araştırmada bu sayı 27 idi. Yani geçen yıla göre artış olmakla birlikte yeterli olmadığını söyleyebiliriz. Şirket sayısının üzerinde, vergi öncesi kâr, öz sermaye, çalışan sayısı, ihracat ve ciro olarak ise 31 şirketin Anadolu 500 içindeki payı daha yüksek seviyelerde seyrediyor. Bu verileri haberimizin tablolarında görebilirsiniz.
 
ÖNE ÇIKANLAR

Bunun yanında listemize giren şirketlere bakıldığında 18 farklı ilin temsilcisini görüyoruz. Bu iler arasında öne çıkanlar ise dörder temsilciyle Bursa ve Kocaeli ile üç temsilcisi olan Kayseri. Bunun yanında Aydın, Adana, Gaziantep gibi şehirlerin de listede öne çıktığını söyleyebiliriz.

Söz konusu 31 şirketin piyasa değeri toplamı 8,8 milyar TL seviyesinde. Bu şirketler arasında Kardemir (1 milyar 545 milyon TL) ve Nuh Çimento (1 milyar 435 milyon TL) yüksek piyasa değerleri ile önde. Bu iki şirketi Tümosan, Sasa Polyester, Karsan, Göltaş Çimento, Bursa Çimento gibi şirketler izliyor.

İLGİ NEDEN DÜŞÜK?

Sadece Anadolu şirketlerinin değil genel olarak şirketlerin Borsa İstanbul'a ilgi göstermemesinin altında birçok neden yatıyor. İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral, şirketlerle yaptıkları görüşmeler sonucunda bazı sonuçlar çıkardıklarını anlatıyor ve bunları şöyle sıralıyor: "Şirket değeri, ihraççının yani şirket patronunun beklentisinin altında olması, ihraç edilecek hisse miktarının yabancı yatırımcı tarafından talep edilir düzeyde olmaması (ihraç miktarının en az 100 milyon dolar olması isteniyor), şeffaflık konusunda tereddütlerin olması, kurumsal yönetişim kapsamında hazırlıklı olunmaması, banka kredisine erişim kanallarının açık ve rahat olması bunların en başlıcaları."

Geçmiş ihraçlarda yaşanan fiyat hareketlerinden dolayı şirket değerinin düşmesine yönelik endişeler olduğunu söyleyen Erdal Aral, bunun banka ilişkilerini zedeleyecek olmasından duyulan kaygıya da dikkat ekiyor. Anadolu'da aile şirketi yönetimi anlayışının fazla olmasının da bir engel olduğunun altını çizen Aral, "Koruma yönünde finansal araçların kullanılmaması ve EBİT-DA'larda yaşanan oynaklıkların yüksek olması, öz varlık değeri ile şirket değeri arasında ciddi farklılıkların bulunması gibi konular da şirketleri engelliyor" diyor.
 
FİYAT ÖNEMLİ SORUN

Halka arz edilecek şirketlerin ortaklarının öncelikle hem arz fiyatından ilerideki sermaye piyasasının sağlayacağı avantajları düşünerek memnun olması hem de potansiyel yatırımcıları çekmek için de cazip bir iskonto ile firmalarını değerlemeleri gerekiyor. Her iki tarafın da buluşacağı firma değerinin tespitinde büyük şirketlerin istedikleri değere ulaşamamaları, gelen talebin yeterli olmaması, çok fazla iskonto vermek istememeleri borsaya gelmelerini engelliyor. Şirketlerinin önümüzdeki dönemde gelişiminin projeksiyonunda beklentiler yüksekken bugün uygun fiyattan yeterli kurumsal yatırımcı talebin gelmemesi de borsaya açılmalarını kısıtlıyor.

Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, bunun yanında halka arz maliyeti, sonrasında artan yasal prosedürler, yükümlülükler ve daha önemlisi halka açılma, sermaye piyasalarına entegre olma kültürünün yaygınlaşmamış olmasının da engel olduğunu kaydediyor.

OLUMSUZ FAKTÖRLER VAR

Son üç yılda yapılan halka arzların başarısızlığı özellikle halka açılmayı düşünen KOBİ'leri endişelendiriyor. İçinde bulunduğumuz konjonktür, halka arzları çok etkileyecek seçim belirsizliği, terör, yurtdışı borsaların durumu ve FED gibi faktörler, halka açılmayı engelleyici faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Belki 2016 ikinci çeyrekten sonra dünyada taşlar yerine oturursa yeni halka arzların devreye girebileceğini belirten Bahar Menkul Genel Müdürü Adnan Bahar şunları söylüyor: "Halka arz yapmak çok zor değil, önemli olan güveni sağlayacak unsurlar ve talep tarafının canlandırılması. Tasarruf oranlarının gitgide aşağı gelmesi, hisse senedi piyasalarını cazip olmaktan çıkarıyor. Önce piyasalara güven gelecek, ondan sonrası daha kolay. BES'lere verilen devlet teşviki bir şekilde hisse senedi yatırımcılarına da verilebilir. "

Vergi teşviki önemli
Şirketlerin borsaya kazandırılması konusunda en önemli adımlardan biri, nisan ayında hayata geçirilen halka açılmayı teşvik edici vergi düzenlemeleriyle geldi. Bu tür teşviklerin piyasa koşulları da uygun olduğunda halka arz sayısını artıracağını söyleyen Gedik Menkul Genel Müdürü Metin Ayışık, "Borsa şirketlerine ilave kurumlar vergisi teşvikleri, halka arz edilirken iskontolu fiyattan yatırımcıları memnun etmeye çalışan şirket ana ortaklarının ileride elde edeceği kazançlara göre daha rahat hareket etmelerini sağlayacak" diyor. Ayışık, bu düzenlemelerle arzlar artacakken yatırımcıların da vergi teşviki sayesinde kârlılığı daha artacak şirketlere talep göstererek, eksik olan talep tarafını da canlandıracağını ifade ediyor. Vergi teşvikinin yanında bilgilendirme ve tanıtım toplantıları da önem arz ediyor. (Talip Yılmaz/Ekonomist Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaplan07 Eylül 2015 16:20

    Bütün Anadolu kaplanlarına da SIS iplik ve Turizm kaplanına halka açık kervan ile birleşmede sunulan olanak tanılsın hepsi borsaya pençesini atar hemen! Borsa dışındaki finans olarak borç batağında olan şirket getirilip halka açık finans olarak güçlü şirketle birleştirilecek ve sonradan adil bir fiyattan çağrı bile yapılmayacak be sonradan binbir işlemle yatırımcıya dalga geçilecek! Böyle borsaya lanet olsun! eee nede operasyonu yürüten mübarek oyuncular ak kaplanlar ak koruma devam ediyor

  • Eren07 Eylül 2015 16:05

    Borsa çok kirlendi! Borsaya giren şirketlerde bı kirlilik içinde imajları kirlenir! Mesela artog clkho ve Kervansarayda olup bitenlere dünyanın hiç bir borsasında izin verilemeyecek işler! Kervansarayda binbir dümen oynandı ama devleti Yönetenler hala seyrediyor! Siyasi koruma olmadan yapılabilirim bu kadar düzenbazlık? Bütün şirketlere aynı şekilde şirket Birleştirme ve sonrasındaki yapılan bütün işlemlerin aynı bak verilmeli ozaman!