E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAmerikan SPK’sı SPAC çılgınlığına karşı kılıcını çekti---

Amerikan SPK’sı SPAC çılgınlığına karşı kılıcını çekti

Amerikan SPK’sı SPAC çılgınlığına karşı kılıcını çekti
26 Mart 2021 - 11:20 borsagundem.com

Tüm dünyayı kasıp kavuran özel amaçlı satın alma şirketleri dalgası SEC’in incelemesine takıldı. Söz konusu şirketlerin halka arz hamleleri SEC’in resmi soruşturmalarına konu olabilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), özel amaçlı halka arz şirketlerinin listelenmesinde yer alan gruplara bilgi talepleri gönderdi. SEC son zamanlarda oldukça gelişen finansal faaliyet alanının düzenleyici incelemesini yoğunlaştırdı.

Financial Times’ın haberine göre, SEC son günlerde bankalara özel amaçlı satın alma şirketleri veya SPAC’ler ile yaptıkları çalışmalarla ilgili mektuplar göndermişti.

Soruşturmalar şimdiye kadar ön hazırlık olmakla birlikte, haberde konunun resmi bir soruşturmaya dönüşebileceği belirtiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre özel amaçlı satın alma şirketleri halka arz sürecinden topladıkları fonlarla daha sonra kâr getirmesi beklenen şirketleri satın alıyorlar. Deutsche Bank’ın Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Birimi Eski Başkanı Garth Ritchie ya da Credit Suisse’in Eski CEO’su Tidjane Thiam gibi finans dünyasının ünlü isimlerinin yanı sıra siyaset ve spor alanındaki birçok ünlü isim de söz konusu yatırım trendine dahil oldu.

SPAC şirketleri 2021 yılının ilk 10 haftasında küresel çapta 80 milyar dolar topladı ve bu miktarın büyük bir çoğunluğu ABD’deydi. Bu rakam, 2020'de bu tür araçlara akın eden rekor 79 milyar dolarlık yatırımları dahi gölgede bıraktı. Özel amaçlı satın alma şirketleri, özel şirketlere halka açık pazarlara giriş için geleneksel bir ilk halka arzdan daha hızlı bir rota vaat ediyor.

Bankalar ve hukuk firmaları, SPAC şirketlerinin yapısı sayesinde güçlü gelirler elde ediyor. Ancak eleştirmenler, yatırımcı korumaları, teşvikler konusunda şeffaflık eksikliği ve genç şirketlere atfedilen yüksek değerlemelerle ilgili endişelerin altını çizdiler.

Reuters daha önce Wall Street bankalarının SEC'in icra bölümünden SPAC şirketlerindeki riskleri nasıl izledikleri hakkında bilgi isteyen mektuplar aldıklarını bildirmişti. SEC konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

SPAC’lerle ilgili ABD’nin SPK’sı tarafından gönderilen mektupları gören bir avukat, "SEC kesinlikle kılıcını gösteriyor" ifadelerine yer verdi.

Washington merkezli hukuk firması Linklaters'ın Ortağı Doug Davison, SPAC şirketlerinin popülaritesi göz önüne alındığında, SEC'in soru sormaya başlamasının "sürpriz olmadığını" söyledi. Davison "Bu durum, söz konusu işlemlerin artmasından kaynaklanan ticaretin ve yatırımcılara yönelik açıklamaların incelenmesinin de artmasını beklediğim yeni sürecin bir başlangıcıdır" dedi.

SPAC şirketlerinin perakende yatırımcılar arasındaki popülaritesi, SEC'i yapının nasıl çalışması gerektiğine dair yol gösterici olmaya ve şirketlerin yatırımcıların çıkarlarına aykırı anlaşmalar yapmaya teşvik edilebileceği konusunda uyarmaya sevk etti.

Eylül ayında SEC Başkanı Jay Clayton, halka arz pazarına daha fazla rekabet getirdiği için SPAc şirketlerinden övgüyle bahsetmişti. Ancak genellikle özel amaçlı satın alma şirketlerinin yüzde 20 hissesini ücretsiz olarak alan SPAC sponsorlarının aldığı ücretler konusunda daha şeffaf olması gerektiğini de ifadelerine ekledi.

SPAC şirketleri genel olarak finans uzmanları tarafından teşvik edilirken, basketbol yıldızı Shaquille O'Neal ve beyzbol oyuncusu Alex Rodriguez gibi ünlü isimler de şirketlerin hızla popülerleşmesinde yardımcı oldu. Bunun yanında borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Goldman Sachs Eski Başkanı Gary Cohn ve Eski Londra Borsası CEO’su Xavier Rolet de SPAC dalgasına katılan ünlü finans profesyonelleri arasında yer alıyor. Bu ayın başlarında SEC, yatırımcıları sırf ünlü insanlar tarafından desteklendikleri için SPAC şirketlerine yatırım yapmamaları konusunda uyardı.

SPAC çılgınlığının kaybedeni kim olacak?

 

Piyasada sert tepkiye rağmen kalıcılık önemli

 

Bitcoin 50 bin dolardan yukarı döndü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)