E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAMB 500 milyar euroluk ülke tahvili alıyor---

AMB 500 milyar euroluk ülke tahvili alıyor

AMB 500 milyar euroluk ülke tahvili alıyor
09 Ocak 2015 - 12:43 borsagundem.com

AMB yetkilileri parasal genişleme (QE) için 500 milyar euroluk plan hazırladı

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri parasal genişleme (QE) için 500 milyar euroluk (591 milyar dolar) devlet tahvili alım planı hazırladı. 

Yönetim Konseyi toplantısına katılan ve adını gizli tutan bir yetkilinin açıklamalarına göre, taslak plan 7 Ocak tarihinde AMB yönetim kurulu üyeleriyle paylaşıldı. AMB taslak plan çerçevesinde yatırım yapılabilir ülkelerin tahvillerini alabilecek. Ayrıca yetkiliye göre aylık hedeflerle birlikte 500 milyar euro altında tahvil alımları da ihtimaller arasına alındı. 

Açıklamaları yapan yetkili ayrıca politika yapıcıların raporlarıyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Taslağa göre Yunanistan gibi yatırım yapılamaz tahviller dahvil edilmedi, AMB Yunan tahvilleri için ayrı bir plan üzerinde çalışıyor.

500 milyar euroluk alım programı ile AMB, bilançoyu artırma ve deflasyon döngüsünden kaçına hedefine yönelik yarı yolu katetmiş olacak. AMB halihazırda varlığa dayalı menkul kıymet ve ipotekli tahvil alımı yaparken, devlet tahvili alımı 22 Ocak'taki toplantıda alınacak yeni bir teşvik kararı olabilir.

AMB yetkilisi ayrıca toplantıdaki sunumda devlet tahvili alımlarına odaklanıldığını, kamu borçlarının üstlenilmesinin önemli yer tuttuğunu bildirdi. 

Bloomberg HT yayınına bağlanan İş Yatırım Menkul Değerler Uluslararası Piyasalar, Hisse Senedi ve Türev Müdürü Şant Manukyan, "Açıklamalar karara dönüşecek mi bilmiyoruz. İçerde konuşulan senaryolardan sadece bir tanesi olabilir. Rakamlara bakıldığında piyasanın daha fazla bilgiye ihtiyacı var. Şu anda baktığımızda senaryolardan sadece bir tanesi olabilir, karara bağlanacak mı ek bir şeyler olacak mı bilmiyoruz fakat 500 milyar olursa ciddi bir hayal kırıklığı olur" yorumunu yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)