E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAmazon iflastan fayda sağlayabilir---

Amazon iflastan fayda sağlayabilir

Amazon iflastan fayda sağlayabilir
09 Şubat 2015 - 07:44 borsagundem.com

Asırlık RadioShack'in iflasının çevrimiçi perakende devi Amazon için büyük bir fırsat sağlayabileceği belirtildi

Amazon, uzun süre fiziksel mağaza açacağı konusunda spekülasyonlara konu oldu. Sanal dünyadaki varlığını fiziksel varlığa dönüştüreceği ilk konuşulan çevrimiçi online perakendeci değil. Ebay de bir süre kamuoyunu meşgul etmiş hatta kısa bir süre mağazacılığı tecrübe etmişti.

The Economist dergisinde konu ile ilgili yer alan makale şöyle:

"Amazon’un önünde yeni bir yol var. Eğer söylentiler doğruysa çevrimiçi perakende devi Amazon’un iflas koruma başvurusu yapan RadioShack’in mağazalarına yerleşmek için harekete geçecek. Böyle bir hareket, eğer doğruysa, perakende sektörünün geri kalanı için uykusuz gecelere neden olacak.

Bankacılık krizi ve tüketici davranışlarının değişmesine neden olan diğer ekonomik faktörlerin dışında tüketicinin internetten alışverişe yönelmesi, e-okuyucu sayısının patlaması ve çevrimiçi yayın hizmetlerinin seçenek haline gelmesinde Amazon’un büyük payı oldu. Seattle merkezli şirket; temelde; seçim, teslimat ve müşteri hizmetlerinde insanların beklentilerini değiştirerek perakendecilikte yeni bir çağ açılmasına yardımcı oldu. Şirket kitap okuma alışkanlıklarını bile değiştirdi.

Amazon’un RadioShack’in fiziksel mağaza portföyü satın almaya karar vermesi uzmanlara göre şirketin (her yere nüfuz etmeye yönelik) yaygın büyüme stratejisinin kaçınılmaz sonuçlarından biri olacak. Söz konusu karar kendi içerisinde de bir ironi barındırıyor. Amazon fiziksel mağaza deneyimine yelken açmaya çalışırken fiziksel mağaza sahibi rakipleri giderek çevrimiçi işlemlerini artırmaya çalışıyor.

RadioShack mağazalarını almak Amazon’a ne fayda sağlayacak? Mevcut avantajlarından biri büyük ve pahalı bir mağaza portföyü oluşturmak zorunda kalmamak, bir diğeri ise yer seçimi iyi yapılmış mağazalar. Bunun yanında RadioShack  hamlesi Amazon’a mevcut işi için giderek önemli bileşenler haline gelen iki avantaj da sağlayacak.

Öncelikle, Amazon markasını anlatacak veya ürünlerini sergileyecek bir yere sahip değil. Daha önce bu bir sorun değildi ancak şirket kendi markasını üretmeye başladığından bu yana bu durum büyük önem arz etmeye başladı. Amazon markalı tüketici elektroniğinin sergilenmesi özellikle marka oluşturma aracı olarak daha önemli bir ihtiyaç haline geldi. Söz konusu değişimi Apple da geçirmişti. Perakende alanlarına kendi pazarlama ve tasarım stilini uygulayarak Amazon’un kendisini bir elektronik satıcısından ziyade bir yaşam tarzı seçimi olarak yeniden konumlandırması mümkün olacak.

İkincisi, RadioShack Amazon’a dağıtımdan iadelere kadar hazır ve kapsamlı ulusal bir altyapı sağlayacak, hatta yerel müşterilere daha hızlı mal teslim edilmesini sağlayacak. Adrese teslim perakende satışlardaki büyük artış ile düşük maliyetli ve zamanında teslimat perakendeciler için önemli bir savaş alanı haline geldi.

Fiziksel mağazaların da bu bağlamda iki avantajı var. İlki eve teslimat pahalı olduğu için tüketiciler teslimat ücretinden tasarruf etmeye teşvik edilerek ürünleri mevcut mağazalardan satın alacak. İkincisi, müşteri bir kez mağazaya girdi mi ihtiyacı dışındaki ürün yanında başka bir şey de satın almaya meyilli olduğu için satışlar artacak.

Sonuçta eğer tüm zamanların en büyük çevrimiçi satıcısı Amazon bu yola girdiyse bundan pek çok sonuç çıkarılabilir. En önemlileri ise internet satışlarında büyümenin sonu gelmiş olabilir ya da sektör oyuncuları çevrimiçi satış araçlarının çeşitlendirilmesi için daha çok kafa patlatmak zorunda kalabilir veya Amazon çevrimiçi devi olarak kalmaya devam etmekle birlikte büyüme stratejisini satışın her iki yanına yaymaya ve fiziksel mağazacılıktı da ortalığı silip süpürmeye karar vermiş olabilir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)