E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAmatör yatırımcıları bekleyen büyük tehlike---

Amatör yatırımcıları bekleyen büyük tehlike

Amatör yatırımcıları bekleyen büyük tehlike
14 Nisan 2021 - 13:37 borsagundem.com

2020 yılındaki borsa çöküşünün ardından borsalara giren yatırımcılar ABD borsalarında henüz bir ayı piyasasıyla karşılaşmadı. Kendilerini yenilmez hisseden bu yatırımcılar borsalardaki çöküşe hazırlıklı olmayabilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amatör yatırımcıların tecrübeli yatırımcılara göre daha fazla cesur olması endişelenilmesi gereken bir sorun olabilir. Dünyaca ünlü finans şirketi Charles Schwab’ın geçtiğimiz günlerde yayınladığı anket yatırım dünyasında büyük bir yankı uyandırdı. Anket sonuçları borsalara yeni giren yatırımcıların davranışlarını inceliyor.

Raporda borsalara 2020 sonrasında giriş yapan katılımcılar analistler tarafından ‘I Kuşağı’ olarak adlandırılıyor. Anket raporunda söz konusu yatırımcıların neredeyse hepsinin Şubat-Mart 2020 düşüşünden sonraya borsaya girdikleri ve büyük olasılıkla da Nisan 2020’nin ortasında gönderilen ilk teşvik paketi ödemelerini kullanarak yatırım yaptıkları belirtiliyor.

MarketWatch Yazarı Mark Hulbert ‘I Kuşağı’ yatırımcıların borsalarda sadece boğa piyasasının güçlü yüzünü gördüklerine dikkat çekiyor. Bir yıl öncesindeki Nisan ayından bu yana ABD borsalarında S&P 500 Endeksi %52’lik bir getiri sağlarken Nasdaq Endeksi ise %70’lik bir yükseliş gösterdi.

Borsagundem.com’un derlediği verilere göre Charles Schwab’ın anket sonuçları ‘I Kuşağı’ yatırımcılarda tecrübeli yatırımcılara göre çok fazla iyimserlik söz konusu olduğunu belirtiyor. Sonuçlar yeni yatırımcıların borsalardan daha fazla hisse senedi almaya istekli olduğunu gösteriyor.

Hulbert’e göre söz konusu ortam boğa piyasasının geç safhasında olunduğunun bir göstergesi. Borsa yazarı bu tip zamanlarda, önceki ayı piyasalarında yaşamış ve bu nedenle pamuk ipliğinde olan borsaların ne zaman düşeceğini fark ederek kenara bir miktar para ayırmış olacaklarını belirtiyor. Ancak Hulbert’e göre ayı piyasasını yaşamamış ve kendilerini yenilmez gibi hisseden yeni yatırımcılarsa bu süreçte yukarıdaki grafikte de gösterildiği gibi yatırımlarını azaltmamakla kalmayıp arttırmayı planlıyor olacaklar.

Bu iki yatırım grubunun arasındaki zıtlık borsa yazarına göre bir piyasa döngüsünü takip ediyor. Örnek vermek gerekirse bir sonraki ayı piyasasının diplerinde deneyimli yatırımcılar daha fazla boğa piyasası görüşleri paylaşacak. Zira deneyimli yatırımcılar hisse senetlerinin uzun vadeli yatırımda ucuz hale geldiğini fark eden ilk isimler olacak. Aynı süreçte birçok yatırımcı ise bir daha borsaya girmemek konusunda yeminler edecek.

50 yılı aşkın bir geçmişi olmasına rağmen Hulbert’e göre bu pazar döngüsünü en iyi anlatan tanımı 1960’ların sonunda Adam Smith mahlasını kullanan bir yazar tarafından kaleme alınan ‘Para Oyunu’ (The Money Game) isimli kitapta anlatılıyor. Smith yatırımcıların borsadaki paranın büyük çoğunluğunu kazandığı ve piyasadakilerin genellikle ayı piyasasını hatırlayamayacak kadar genç olduğu dönemi anlatmak için “çocuk borsası ifadesini kullanıyor. Kitapta deneyimli yatırımcıların hamlelerinden şu şekilde bahsediliyor:

“Anılar bu tip neşeli bir borsanın önüne geçebilir. Aniden gelen déjà vu hissiyle birlikte hayal kırıklıkları hatırlanır: Biz, hepimiz bu yoldan daha önce geçmiştik.”

Smith çocuk borsasından para kazanmanın bir yolu olarak paranın ‘kötü hatıraları anımsamak için çok genç’ olan danışmanlar tarafından yönetilmesini öneriyor. Yazara göre borsa balonu şişmeye devam ettikçe bu ‘çocukların’ kendilerini ‘yenilmez hissedecekleri kadar çok para kazanacaklarını’ belirtiyor. Bir başka borsa gurusu Warren Buffett’tan alıntı yapan Hulbert ‘bir gün orkestranın müziği keseceğini ve rüzgarın kırık pencere bölmelerinden gireceğini’ hatırlatarak bu karamsar beklentilerin deneyimli yatırımcıların durmasına neden olacağına dikkat çekiyor.

Piyasa döngüsüne yönelik bu davranışsal bakış açısı Bitcoin, GameStop ve NFT’ler gibi konularda borsalardaki kutuplaşmayı açıklıyor. Bu tür piyasalara hakim olan yatırımcılar şüpheci olmakla suçladıkları deneyimli yatırımcılarla adeta dalga geçiyor. Hulbert’e göre yeni kuşak yatırımcılar sadece kazandıkları parayla övünüyorlar ve neşeyle eski tip yatırımcıların bu piyasayı “anlamadıklarını” ilan ediyorlar.

Ancak Hulbert bir gün yeni yatırımcıların da kendileri gibi olacaklarına ve deneyimli yatırımcıların bu borsa gazilerine iyi bir karşılık vereceğini öngörüyor. Hulbert, “Borsa her zaman böyledir. Bu hikayenin kısa vadede nasıl gelişeceğini bilmesek de nasıl sona ereceğini biliyoruz” diyor.

 

Dogecoin’in yükselişi sürüyor

 

Göz kamaştıran hisselerdeki yükseliş neden durdu?

 

Hedge fonlar borsalarda çöküş mü bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BENCE14 Nisan 2021 22:45

    KYyı küstürmeye yönelik bir Hedge hazırlığı (oyunu) mu var?Sa; KY bu oyunu bozar.KY 2020 deki toy değil...Biline...Habire yabancıya yaşvarmayı bırakın da KYyı anlayın gayri. ABDyi gösterip BİST KYsı sen anla denilmiş..