E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltındaki düşüşün perde arkası---

Altındaki düşüşün perde arkası

Altındaki düşüşün perde arkası
12 Ağustos 2021 - 15:05 borsagundem.com

Altın fiyatları bu hafta düşüşte. Analistler altında düşüşün devam edeceğini düşünüyor. Beklenenden güçlü gelen ABD istihdam verileri ve dolar alımı altındaki düşüşün devam etmesine neden oluyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın fiyatları bu haftanın ilk günlerindeki sert düşüşün ardından bir miktar toparlanma gösterdi. Ancak analistler hala değerli metalin geleceğine yönelik karamsar beklentilere sahip. Pazar gecesi altın fiyatları son dört ayın en düşük seviyesi olan 1,677,9 dolara geriledi. Metal perşembe günü Asya piyasalarında, sabah saatlerinde 1,740 dolar civarında işlem görüyordu ve bu yıl ulaştığı 1,900 dolarlık zirveden halen oldukça uzak seyrediyor.

Analistler ise düşüşte beklenenin üzerinde gelen ABD istihdam verilerinin ve bunun karşılığında dolar alımlarının artmasının etkili olduğunu düşünüyor. Altın fiyatları ve dolar arasında tersine bir ilişki var. Dolar diğer para birimleri karşısında güçlenirken altın fiyatları da diğer para birimlerinde daha pahalandığı için düşüyor. Bu da talebin gerilemesine neden oluyor. Commonwealth Bank of Australia Emtia Analisti Vivek Dhar, “pazartesi günü altın fiyatında ilk aşamadaki satış dalgası Asya piyasalarındaki dolar alımları ve altın satışları nedeniyle tetiklendi” dedi.

Açıklamasının devamında, “ABD’nin güçlü temmuz verileri etkili oldu” ifadesini kullandı. Cuma günü İstihdam İstatistikleri Bürosu tarım dışı istihdamın temmuz ayında 943 bin arttığını söyledi.

Dow Jones’un bu dönem için yaptığı tahmin ise 845 bin yeni istihdamdı. Altın kayıplarını bir miktar telafi etmiş olsa da Dhar, ABD’nin para politikalarının ‘şahin’ görünümü nedeniyle “değerli metal konusunda boğa piyasası taraftarı olmanın zor olduğunu” söyledi. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) parasal genişleme politikalarını geri çekmesi ve pandemi sonrasında toparlanma devam ederken teşvik çabalarını yavaşlatması bekleniyor.

FED uzun bir süredir faiz oranlarını sıfıra yakın tutuyor ancak yetkililer faiz artırımlarının da yakın zamanda gerçekleşebileceğinin sinyallerini veriyor. Özellikle de enflasyonda yükselişle birlikte sinyaller artıyor. Ancak UBS Global Wealth Management Baş Yatırım Uzmanı Dominic Schnider reel getirilerin “daha az negatif olacağını” öngörüyor. Bu durum ise altında daha fazla düşüş anlamına geliyor. Schnider CNBC’ye yaptığı açıklamada, altın yatırım fonlarından ve vadeli piyasalarından çıkışlar beklediğini söyledi.

Reel getiriler yükseldiğinde altın fiyatları düşüyor. Schnider, “bir miktar daha çıkış göreceğiz. Bir noktada 20 milyon onsun yatırım fonları ve vadeli piyasalarından çıktığını görürsek şaşırmayacağım” dedi. Açıklamasının devamında, “bu da daha fazla düşüş anlamına geliyor.

Bu noktada insanlara pozisyonlarını korumalarını ya da en azından getiri elde etmek için yukarı yönde satış yapmalarını söylüyoruz” ifadesini kullandı. Dhar, “güçlü bir dolar ve ABD’nin 10 yıllık reel getirilerinde kademeli artış altında düşüşün devam edeceği anlamına geliyor” dedi. Altın fiyatlarının 2022’nin ilk çeyreğinde ons başı 1,700 dolara düşeceğini tahmin ediyor. Schnider’in tahmini ise 1,600 dolar ve altı.

Dolarda faiz kararı sonrası gerileme hızlandı

 

Borsa düzeltmesinde fırtına öncesi sessizlik

 

Altında zayıf görüntü sürebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mantık12 Ağustos 2021 18:46

    Yahu bırak şimdi bunun ne kadar yapay bir düşüş  olduğu belli  değil mi?  Fakirlik lobisi  sıradan    insanları  hareket alanı bırakmamaya çalışıyor.   Şeytan ile hem hal olmuş  bu alçaklara itibar edilmemesi gerekir.  Mütemadiyen   şişkin göbekli güya çok zeki ve milyarlarca dolarlık portföye hakim para baronları  sanki tek bir yerden emir alıyor.  Borsaları çökertirken de altını yükseltirler.  Altını düşürmelerinin bir çok sebebi var. Birisi  Türkiye ile İran arasındakine benzer ticari anlaşmaları  engellemek.