E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıUzmanlar konuştu, işte altında şok beklenti---

Uzmanlar konuştu, işte altında şok beklenti

Uzmanlar konuştu, işte altında şok beklenti
22 Temmuz 2020 - 17:25 borsagundem.com

Altında ardı ardına görülen rekorlar daha devam edecek mi? Hem uluslararası hem yurt içi piyasalarda altındaki hareket ne zaman durulur? Uzmanlara sorduk... İşte yatırımcılara kritik öneriler...

ÖZDER ŞEYDA UYANIK - BORSAGUNDEM.COM
Altın piyasası korona virüs salgını ile güvenli liman olgusunu aşarak likit yatırım aracı olarak da zirveye çıktı. Hafta başından bu yana altının yanında gümüşte de rekor fiyatlar görülmesi gözleri kıymetli metallere çevirdi. Neden yükseliyorlar? Daha ne kadar yükselirler? Doğru alım zamanı mı? Uzmanlara sorduk, yatırımcılara kritik öneriler sundular...

YILDIRIMTÜRK: TEŞVİKLER ALTINI DESTEKLİYOR
Altın Piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Altın mı? Gümüş mü?" sorusuna öncelikle gümüşte sağlıklı bir fiziki ve serbest piyasa olmadığından küçük yatırımcıya çok uygun olmadığını belirterek başladı konuşmasına. "Gümüş ekran üzerinden işlem yapmaya uygun bir enstrüman" derken, tercihin altın olmasını da önerdi. Gümüşün paladyum, demir, bakır gibi ağır metallerle birlikte yükseldiğini de ekledi.
Yıldırımtürk, bu yükselişlerin temelindeki nedenleri de şu sözlerle açıkladı:
"Temelde eksi faiz olgusu var, ikincisi ise dünya çapındaki yüksek likidite. Hem AB fonu hem de ABD'den beklenen teşvikler altını destekliyor. Bir diğer ana unsur ise ABD-Çin gerilimi, bunun ardından doların küreselde zayıf seyri ve son olarak güvenli liman olgusu. Bunların hepsi desteklerken bir de ABD 10 yıllıklarının yatay olması da etkili oluyor.

Altındaki yükselişi baskılayan gelişmeler yok mu? Var. Tek gelişme ekonomilerdeki normalleşme ki ekonomik veriler de bu tarafı destekliyor ama salgında ikinci dalga endişesi bu baskı unsurunu yumuşattığı için altının yükselişini destekleyen kefe ağır basıyor."

“2020 SONU 2 BİN DOLARI GÖRÜR”

"Altın 2 bin doları görür mü? Ne zaman görür?" sorumuza da, "2 ay önce olsaydı 2021 başı derdim ama artık bu yıl yani 2020 sonu görür" yanıtını veren Mehmet Ali Yıldırımtürk, konuşmasına şöyle devam etti: "Çünkü 1.800 dolar beklentisi 2020 3. çeyrek sonu iken artık gerçekleşti, dolayısıyla beklentiler iki ay erkene çekilerek revize edildi. Ayrıca 2008'de ABD piyasalara 4 trilyon sunarken şimdi bu iki katı oranda olmasına rağmen o dönemde yani 2011'de görülen 1900'lü seviyeler henüz görülmedi. Zirvenin aşılmasını bekliyoruz. 2023 gibi 3 bin doları da görebiliriz."

Yurtiçinde gram ve çeyrek yatırımcısı için de, fiyatların görece sakin olmasının dolar kurundan kaynaklı olduğunu belirten Mehmet Ali Yıldırımtürk, gram altında yıl sonu 430 liraları beklerken şimdiden 410 seviyesinin görülmesinin kurda nisan ayındakine benzer bir hareket halinde gram altını 450'lere taşıyacağını belirtti.

Son olarak düşük faizin hem mevduat hem de konut açısından altın piyasasını hareketlendirdiğini belirten Yıldırımtürk, "Mevduat faizinin düşmesi altına kaçış sağladı. Konut faizleri de düşünce piyasanın hareketlenmesiyle evini satan altına yatırım yaptı. Ev alanlar sadece peşinat için altın bozuyor ama ağırlık altın alan tarafta" dedi. Para Piyasaları uzmanı Yıldırımtürk son olarak mevsimsel bazda evlilik süreçlerinin pandemiden etkinlenmesiyle bu etkinin azalması ve vatandaşın da bu fiyat seviyeleriyle takı olarak dolar ya da TL banknota kaydığını ifade etti.

YUNUS KAYA: PARASAL BOLLUK ALTIN FİYATLARINI ARTIRIYOR

Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya ise altına olan rağbetin süreciğini belirtti. Kaya, "Merkez bankaları, yatırımcılar, büyük fonların talebi sürüyor. Temmuz ayındayız ama bu ay verileri geldiğinde de talebin devam ettiğini göreceğiz" dedi.

Yunus Kaya, 2020'de merkez bankaları ve hükümetlerin pandemi nedeniyle parasal genişlemelerinin toplam büyüklüğünün 10 trilyon doları geçtiğini, bu parasal bolluktaki artışın da borsalarda büyük bir ralliye yol açarken, altın fiyatlarını da artırdığını belirtti.

Kaya sözlerine şöyle devam etti:

"Eylül 2011'de 1921 doları gören altın ons fiyatı 2015 yılı aralık ayında 1046 dolara kadar gerilemiş ve 2018 sonuna kadar 1200 dolar civarında kalmıştır. Ancak 2 yıldır ciddi bir atakta! 2020 Ocak ayında 1600 doları, Mart ayında 1700 doları, Temmuz ayında 1800 doları geçen altın ons fiyatının yıl bitmeden rekor fiyatını görmesi bekleniyor. 2020'nin ilk yarısında tüm önemli varlıklardan daha iyi getiri sağlayan Altın hakkında Citi, Goldman ve Deutsche gibi kurumlar 2020 olmasa 2021 de fiyatın 2000 doları görebileceğini öngörüyor.

“REKOR GİRİŞ GERÇEKLEŞTİ”

Hem parasal genişleme ile gelen taze parada yatırımda çeşitlendirme ihtiyacı, hem virüsün getirdiği kriz korkusu yatırımcıları altına da yönlendirdi. Dünya Altın Konseyi'nin verilerine göre, altın bazlı borsa yatırım fonlarına 2020 yılının ilk yarısında 40 milyar dolarlık 734 ton tutarında rekor giriş gerçekleşti ki bu rakam bir rekor. Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları ise 3 bin 200 tonu geçti."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)