E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında yükseliş sürerken yıl sonu ne olur?---

Altında yükseliş sürerken yıl sonu ne olur?

Altında yükseliş sürerken yıl sonu ne olur?
19 Şubat 2020 - 09:29 borsagundem.com

ABD-İran gerilimi, korona virüsün küresel piyasalarda oluşturduğu riskler altın fiyatlarını rekor seviyeye ulaştırdı. Son 10 yılda altının %420 değer kazandığına dikkat çeken uzmanlar, yatırım yapacaklara ise uzun vade çağrısında bulunuyor.

2020 yılının ilk günlerinde yaşanan ABD-İran gerilimi ve hemen ardından başlayan koronavirüs salgını nedeniyle altın fiyatlarında artış sürüyor. Son 10 yılda yatırımcısına yüzde 420 kazandıran altının gram fiyatı son olarak 310 lira seviyesini gördü.

Piyasalardaki risklerin ve ekonomik büyümede yaşanabilecek olası kırılmaların altın fiyatlarını daha da yukarı çekebileceği belirtiliyor.

Peki, altın fiyatlarında artış sürecek mi? Fiyatlardaki dalgalanmalar karşısında yatırımcı neler yapmalı?

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, jeopolitik risklerin artmasıyla hem uluslararası hem de iç piyasada altın değer kazandı. 2020 yılı içerisinde altındaki fiyatlarındaki artışın devam edeceğini öngörüyarlar. İç piyasalarda altının gram fiyatında 340 lira seviyesine ulaşabilir. Jeopolitik riskler ve merkez bankasının talep artışı altın fiyatlarını olumlu yönde destekledğini belirttiler.

Altın fiyatlarının jeopolitik risklerden etkilendiğine dikkat çeken uzmanlar, 2020 yılında altın çok dalgalı bir şekilde yükselişlerini sürdüreceği için vatandaşlar yatırımlarını uzun vadeli olarak yapmalı. Altın, döviz gibi al sat yapılarak yatırım yapılacak emtia değildir diye de eklediler.

Altın fiyatları neden yükseliyor?

İçerisinde bulunduğumuz haftanın başında Apple en büyük pazarı olan Çin'deki koronavirüs salgını nedeniyle hedeflerini tutturamayacağını açıklaması, Japonya ekonomisinin beklentilerin iki katı oranda küçülmesi ve Avrupa ekonomisine ait verilerin zayıf gelmesi piyasalardaki endişeleri artırdı. Dünyanın üretim üssü konumundaki Çin'de ortaya çıkan virüs nedeniyle dünya ticaretinde yaşayan aksamaların büyüme rakamları üzerindeki negatif etkisi de muhtemel görülüyor. Son dönemlerde artan riskler 'güvenli liman' özelliği ile bilinen altın fiyatlarına olan talebi artırdı. Nitekim spot altının ons fiyatı da birkaç gün içerisinde 1550 dolar seviyelerinden 1600 doların üzerine çıktı.

Koronavirüs salgınıyla tedavinin hala bulunamamış olması da piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün virüsün gidişatı hakkında açıklamaları tedavi üzerinde hala bir gelişme olmadığını belli ediyor.
 
 


 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)