E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında son 5 yılın en kötü ayı---

Altında son 5 yılın en kötü ayı

Altında son 5 yılın en kötü ayı
30 Haziran 2021 - 15:41 borsagundem.com

FED’in para politikalarında şahin bakış açısına geçmesi altın fiyatlarına darbe vurdu. Altının onsu dolar karşısında 2016 yılından bu yana en kötü aylık performansını gösterdi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikalarında sıkılaşma sinyalleri vermesiyle birlikte dolar küresel piyasalarda ivme kazandı. FED’in şahin adımlarının ardından güvenli liman yatırımı altınsa dört yıldan uzun süredir en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Bloomberg International’ın haberine göre, ABD borsaları ekonomideki iyimserlikle ve aşıların son derece bulaşıcı olan korona virüsün delta varyantına karşı koyabileceğine dair işaretler göstermesiyle birlikte rekor seviyelere yükselişini devam ettirirken küresel yatırımcıların risk eğilimi arttı güvenli liman arayışı da azaldı. Moderna’nın Hindistan’da ortaya çıkan delta varyantına karşı koruyucu antikor ürettiği açıklaması küresel piyasalardaki iyimserliği besliyor. Küresel dolar endeksi Mart 2020’den bu yana en sert yükselişini elde ederken değerli metaller piyasası üzerindeki baskısını da artırıyor.

Altın piyasasında ise FED’in beklenenden erken sıkılaştırma politikalarına geçmesi gündemi oluşturuyor. ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımlarını öne çekmesi ve varlık alımlarının ne zaman sınırlandıracağının tartışmaya açılması altın fiyatlarının dolar karşısında düşüş trendini devam ettirmesine neden oldu. ABD’de Salı günü açıklanan tüketici güveni verilerinde pandemi sonrası yeni bir rekora ulaşılması ABD istihdam piyasası ve ekonomisine ilişkin iyimserliği desteklediğini gösteriyor.

Broker firması IG Asia’nın Borsa Stratejisti Yeap Jun Rong, altının “güçlü bir satış sonrası kısa bir konsolidasyon döneminde” olduğunu belirterek FED’in yeni politika görünümünün altın için zayıflığın devam etmesine neden olabileceğini öngördü. Rong ABD’de yükselmesi beklenen tüketici harcamalarının doları altın karşısında daha güçlü bir pozisyona getirdiğini sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği verilere göre spot piyasalarda altın dolar karşısında %1 değer kaybederken altının onsu 1.760,53 dolardan alıcı buluyor. Altının fiyatı bu ay %7,5 oranında azalarak Kasım 2016’dan bu yana en sert düşüşünü gösterdi. Bu süreçte diğer emtia değerleri gümüş, platinyum ve paladyumsa yükseldi. Küresel piyasalarda doların değerini ölçen Bloomberg Spot Dolar Endeksi ise Haziran ayında %1,9 yükseldi.

Bu arada FED’in bir sonraki hamlesinin zamanlamasına ilişkin tartışmalar da devam ediyor. ABD Richmond Merkez Bankası Başkanı Thomas Barkin Salı günü yaptığı açıklamada, ABD işgücü piyasasının salgın öncesi seviyelere yakın olmadığını ve para politikalarında sıkılaştırmaya gitmeden önce daha fazla ilerleme görmek istediğini söyledi. Buna karşın FED yetkililerinden Christopher Waller, ABD ekonomisinin beklenenden daha iyi performans göstermesi nedeniyle varlık alımlarını daha erkene çekilebileceğini ve sıkılaştırmanın mortgage destekli menkul kıymetler alımlarının daraltılmasından başlanabileceğini söyledi.

ABD’de istihdam beklentileri aştı

 

Metallerde karışık seyir izleniyor

 

ABD’deki enflasyon borsaları nasıl etkiler?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)