E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında fırtına sonrası Fed belirsizliği---

Altında fırtına sonrası Fed belirsizliği

Altında fırtına sonrası Fed belirsizliği
21 Mart 2023 - 15:30 borsagundem.com

Altın fiyatları, Fed toplantısı öncesi 2000 dolarlık seviyenin altında. Fed'in yarınki toplantıda daha az şahin bir karar alması değerli metali destekleyebilir.


Altın fiyatları yarınki ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı öncesinde dün gördüğü rekor seviyenin altında hareket ediyor.

Sarı metalde dün fırtına yaşanırken altın fiyatları Fed’in faiz kararı öncesi son ayların zirvesinden geriledi. Yarın açıklanacak Fed para politikası kararları öncesinde artan belirsizlikler altında fiyatlamaları zorlaştırdı. ABD ve Avrupa’da bankacılık sektörüne ilişkin gelişmeler de yakından izlenmeye devam etti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in yüzde 73 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağının öngörüldüğünü aktaran analistler, sene sonuna kadar ise 100 baz puanlık faiz indiriminin beklendiğini söyledi.

Fed’in faiz artışlarında frene basacağı beklentisi ve bankacılık sektörü kaynaklı risk algısı güvenli liman alımları nedeniyle altın fiyatlarına olumlu yansıdı. Credit Suisse sorunu hızlı bir satın alma ile çözüldü ancak sorunun çözülmesi tam olarak rahatlama sağlamadı. Bu nedenle kıymetli madenlere ilişkin belirsizlik sürdü.

FED ALTINI DESTEKLEYEBİLİR

ING Emtia Stratejistleri Warren Patterson ve Ewa Manthey tarafından Fed toplantısı öncesi hazırlanan bir emtia raporuna göre, Fed’den gelecek bir yavaşlamanın altın fiyatlarına daha fazla destek sağlayacağı belirtildi.

Raporda, “Mevcut piyasa gelişmeleri göz önüne alındığında yarınki Fed toplantısında bankanın ne yapabileceğine dair pek çok belirsizlik var. Toplantı altın ve diğer piyasalar için önemli olacak. Yürüyüşte olası bir duraklama muhtemelen altın fiyatlarına daha fazla destek sağlayacaktır” denildi.

‘SON YILLARIN EN ÖNGÖRÜLEMEZ TOPLANTISI’

Danimarka merkezli bankacılık devi SAXO Bank’ın Emtia Stratejisi birimi başkanı Ole Hansen ise kıymetli metallerin kısa vadeli yönünün Fed toplantısında belirleneceğini söyledi.

Hansen, “Altının kısa vadeli yönü, bankacılık cephesindeki gelişmelerin yanı sıra, son yılların en öngörülemez Fed toplantısında belirlenecek” dedi.

ONS ALTINDA TARİHİ ZİRVE GÖRÜLEBİLİR

İngiltere merkezli online aracı şirket IG Bank ise piyasada belirsizliğin sürmesinin altında yukarı yönlü hareketi tetikleyeceği belirtildi.

Konu ile ilgili bültende, “Silikon Vadisi Bankası çöküşünden bu yana altın yükseldi, ABD doları ve reel getiriler düştü. Mevcut koşulların öngörülemezliği nedeniyle hisse senetlerinde ve altında dalgalanmalar meydana geldi. Bu koşulların devam etmesi sarı metali destekleyebilir ve ons başına tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2075 dolar tekrar görülebilir” ifadelerine yer verildi.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Dün Mart 2021’den bu yana ilk kez 2000 doların üstüne çıkan ve 1979 dolardan günü tamamlayan altının ons fiyatı yüzde 0,6 düşüşle 1967 dolardan alıcı buldu.

Ons altındaki yükselişe paralel olarak dün rekor kıran ve 1228 TL’yi gören gram altın günü 1209 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne de düşüşle başlamasının ardından saat 14.00 itibarıyle yüzde 0,5 azalışla 1203 liradan işlem gördü. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1970 lira, Cumhuriyet altını da 8 bin 20 liradan satıldı.(Sözcü)

Fitch Solutions'tan altın tahmini

 

Altında ralli bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)