E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında enflasyon etkisi yeniden başlıyor---

Altında enflasyon etkisi yeniden başlıyor

Altında enflasyon etkisi yeniden başlıyor
01 Nisan 2021 - 12:28 borsagundem.com

Faiz oranlarında yükseliş ihtimali, altın için kötü haber

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021’in ilk çeyreğinin sonuna yaklaşırken, altının yüksek performanslı bir dönem geçirmediği görülüyor. Değerli metal 2020’nin ağustos ayında ulaştığı zirveden %19 düşüşle geçtiğimiz yıl pandeminin dünyanı vurmasından önce, şubat ayındaki seviyelerine geri döndü. Ancak altın yine de çarşamba günü ralli yaşadı. Bunun nedeni ise yatırımcıların değerli metalde ayı piyasası anlamına gelecek %20’lik düşüşe ulaşmamasından cesaret alması oldu.

Ancak altının sorunları hala önemini koruyor ve bir miktar da şaşırtıyor. Geçtiğimiz ağustos ayında ekonomist John Authers Bloomberg’de kaleme aldığı yazıda, analistlerin farklı argümanlarına dikkat çekerek altında düşüşten ziyade yükseliş için alan olduğunu söylemişti. Korona virüse karşı verilen mücadele, o dönemden bu yana iyiye gitti. ABD’de üçüncü dalga, Avrupa’da ise ikinci dalga toplumun “sürü bağışıklığına” yakın olduğu konusundaki umutları suya düşürdü.

Ancak ardından gelen aşı üretimi haberleri, beklenenden hızlı gerçekleşti. Bu durum ise tahmin edildiği gibi, ekonomik koşulları altın için daha az çekici kıldı. Yine de altındaki düşüşün miktarı bazı açıklamaların yapılması gerekliliğini ortaya koyuyor. Öncelikle, geçirdiğimiz çeyrek, son birkaç on yıldır tahviller için en kötü çeyrek oldu. Bu konu ise bağlantılı olabilir.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) finansal koşulları olabildiği kadar uzun süre elverişli tutma kararlığılığı bile, uzun vadeli tahvilleri düşük seviyelerde tutmaya yetmedi. Bunun sonucunda Bloomberg Barclays Treasuries, tahvil endeksi bu çeyrekte %4’ün üzerinde düşüş yaşadı. Bu durum ise 1980 yılının birinci ve üçüncü çeyreklerinden bu yana ilk kez görülüyor.

Piyasalarda enflasyonda yükseliş beklentisi dikkat çekiyor. Bunun sonucunda ise borsagundem.com'un derlemesine göre, FED’in ilerleyen süreçte, enflasyonla baş edebilmek için faiz oranlarını artıracağı düşünülüyor. Enflasyonda yükseliş gerçekleştiği takdirde ise bunun altın için önemli sonuçları olacak. Değerli metal bir enflasyon koruması olarak görülüyor olsa da, konu bu kadar basit değil. Altın faiz oranlarına karşı daha hassas.

Faiz oranları uzun vadeli enflasyon korkuları nedeniyle yükseldiğinde, altının düşüş göstermesi beklenir. Bu nedenle de piyasalar yüksek enflasyon beklentisiyle çalkalanırken, altın fiyatında sert bir düşüş görüldü. Londra merkezli Capital Economics’ten John Higgins’e göre sıfır kuponlu iki ve 10 yıllık tahviller genellikle birbirini takip eder. Ancak bu ikili bu yıl sert bir şekilde ayrıştı ve FED’in bir süre daha uzun vadeli oranları düşük tutacağı yönündeki beklentileri yansıttı. Ancak altın, daha uzun vadeli tahvilleri takip ediyor.

Bunun ise bazı nedenleri var. Altın getirileri sonsuza dek sürer ve bu nedenle sıfır kuponlu, uzun vadeli bir varlık gibi görülmelidir. Daha yüksek oranlar ise altının getirisinin olmamasını çok daha az çekici hale getirir. Düşük oranlar da ise altın daha çekici hale gelir. Geçtiğimiz yıl gördüğümüz, tarihin en düşük faiz oranları ise değerli metali nominal şartlarda tüm zamanların en yüksek seviyesine taşımak için yeterli oldu. Bu nedenle reel oranlar bu çeyrekte artış gösterirken, altının düşüşe geçmesi şaşırtıcı değil.

Ancak konu bununla bitmiyor. Her şeyden önce altın oranlardaki yükselişin ortaya çıkarabileceği bir düşüşün üzerinde değer kaybetti. Özellikle de bireysel yatırımcıların tercih ettiği borsa yatırım fonları (ETF) aracılığıyla, yatırımcı talebi her zamankinden daha önemli. Korona virüs şoku esnasında iShares altın ETF’sine yönelik yoğun akışların ardından, yatırımcılar büyük oranda nakde dönmeye başladı.

Diğer yandan altının kripto para alanında yeni rakipleri de ortaya çıkıyor. Altına benzer bir şekilde Bitcoin ve benzerleri hükümet paralarının zayıflığının enflasyon sonucunda ortaya çıkacağını düşünen insanlar için oldukça çekici. Aynı zamanda bazı yatırımcılar hükümetlere ve artan güçlerine yönelik memnuniyetsizliklerini bu yolla ortaya koyuyor. Bitcoin çağımızın en dikkat çekici hikayelerinden birini yazmaya devam ediyor ve talebi altından kendine yöneltiyor.

Piyasalarda yükselen enflasyon korkusu gerçek olduğu ve 10 yıllık reel oranlar arttığı takdirde altın gerçek bir ayı piyasası riski altına kalacak. Ancak ağustos ayında olduğu gibi, ekonomik toparlanma ve tahvil getirileri üzerindeki etkisi altında belirleyici rol oynayacak.

Dolarda tahvil oynaklığı

 

Teknoloji fonlarının kaderi değişebilir

 

Tahvil faizleri dikkat çekmeye devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)